Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Αντιπαράθεση Γερμανίας - ΗΠΑ για εξοπλισμό ή μη της Ουκρανίας

 

Επικριτικοί έναντι της Μέρκελ Αμερικανοί γερουσιαστές
REUTERS/MICHAELA REHLE
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσέρχονται σε σύσκεψη στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η αποστολή όπλων για να βοηθηθεί η Ουκρανία να πολεμήσει τους φιλορώσους αποσχιστές δεν θα επιλύσει την κρίση εκεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Αμερικανούς πολιτικούς που κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι γυρίζει την πλάτη σε έναν σύμμαχο που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Οι έντονες ανταλλαγές επιχειρημάτων κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο υπογράμμισαν τις ρωγμές στη διατλαντική συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν όσον αφορά τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και φαίνεται ότι συγκεντρώνουν στρατεύματα για νέες επιθέσεις στην πόλη Ντμπαλετσέβε - που αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο - και στην παραλιακή Μαριούπολη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει πολλά κίνητρα για να διαπραγματευθεί, καθώς προτιμά απλώς να παρακολουθεί τους αποσχιστές να καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη, υπονομεύοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.
Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, μετά την επιστροφή της στη Γερμανία από τη Μόσχα στη διάρκεια της νύκτας, ότι η επιτυχία του γαλλο-γερμανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο παρουσιάσθηκε αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο και τη Μόσχα, είναι αβέβαιη.
Όμως απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο, κάτι που εξετάζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης.
«Κατανοώ τη συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Πραγματικά αμφιβάλλω γι' αυτό», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία έχει ηγηθεί των δυτικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων και θα ταξιδέψει την Κυριακή στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον κ. Ομπάμα.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές με την Ευρώπη, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο κ. Ομπάμα συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Όμως κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία τα μέσα για να αμυνθεί, λέγοντας ότι «πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί ειρήνη και έχει προσφέρει άρματα μάχης, στρατεύματα και όπλα».
«Οι Ουκρανοί σφαγιάζονται κι εμείς στέλνουμε κουβέρτες»
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζον ΜακΚέιν, αμφότεροι ρεπουμπλικανοί «ιέρακες», φάνηκαν περιφρονητικοί στις επικρίσεις τους εναντίον της γερμανικής στάσης, η οποία υποστηρίζεται και από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία.
«Προς τους ευρωπαίους φίλους μας λέμε πως αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε ο κ. Γκράχαμ για τις διπλωματικές προσπάθειες της κ. Μέρκελ. «Μπορείς να πηγαίνεις στη Μόσχα μέχρι να μελανιάσει το πρόσωπό σου. Ύψωσε το ανάστημά σου σε κάτι που αποτελεί ξεκάθαρα ψέμα και κίνδυνο», πρόσθεσε.
Ο δε κ. ΜακΚέιν ανέφερε ότι «οι Ουκρανοί σφαγιάζονται και εμείς τους στέλνουμε κουβέρτες και φαγητό. Οι κουβέρτες δεν τα καταφέρνουν απέναντι στα ρωσικά άρματα μάχης».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...