12:47
27/03/2015
Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμα κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια προκειμένoυ να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, αλλά αν το πράξει η Ρωσία θα εξετάσει αμέσως το αίτημα προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας τη χώρας με την οποία μας συνδέουν τόσα κοινά, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στη Μόσχα όπου θα έχει κρίσιμη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.
Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ε.Τσακαλώτος,ο οποίος είναι ενεργό μέλος της ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δήλωσε σε εκπομπή του καναλιού STAR και στην Πόπη Τσαπανίδου ότι "Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε έτοιμοι για όλα", εννοώντας ακόμα και την πιθανότητα να καταφύγει η χώρα σε οικονομική βοήθεια εκτός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να καλύψει το χρέος της!
O E.Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά πως «τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”», ενώ ξεκαθάρισε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε υφεσιακά μέτρα. Mε τους εταίρους υπάρχει μία συμφωνία ότι εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα».
Όλα αυτά ενώ σε 11 ημέρες πραγματοποιείται η συνάντηση που αποτελεί το "δυνατό χαρτί" της Ελλάδας στην διαπραγμάττευση με τους δανειστές, δηλαδή το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα όπου εκεί μπορεί να υποβληθεί το αίτημα για οικονομική βοήθεια.
Σε ότι αφορά τα ανταλλάγματα μιας πιθανής παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία στην Ελλάδα (υπάρχει στο τραπέζι ένα πρώτο πακέτο 10 δισ. ευρώ και αν συνεχεία μια μεγαλύτερη διαπραγμάτευση που μπορεί να αγγίξει και τα 30 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα διετίας, αυτό σύμφωνα με την συνέντευξη του Ρώσου πρεσβευτή αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ , ενώ εξ όσων αναφέρει η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ας δούμε ορισμένα από τα σημεία της συνέντευξης του Ρώσου πρεσβευτή στον ανταποκριτή της στην Αθήνα, Αλεξάντρ Γκασιούκ, με την ευκαιρία της προετοιμασίας της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.
Ερ.: Στο πλαίσιο της αλλαγής της κυβέρνησης στην Ελλάδα και του ερχομού στην εξουσία του κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνο-ρωσικών σχέσεων;
Αντρέι Μάσλοφ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο θέλει τη συνέχεια των σχέσεων μας, αλλά εξέφρασε την επιθυμία για πιο γρήγορη ανάπτυξής τους. Στη Ρωσία είναι θετικοί ως προς αυτό, κάτι το οποίο ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η διμερής συνεργασία βρισκόταν εμφανώς σε αδιέξοδο και πλέον άνοιξε η προοπτική της ανάκαμψης της.
Κύριος φορέας της συνεργασίας μας θα είναι η προετοιμασία εκδηλώσεων, αφιερωμένων στο «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και στο «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία το 2016. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε ενεργά με την Ελλάδα. Τη βλέπουμε ως ένα σοβαρό και φιλικό εταίρο, ο οποίος είναι ανοικτός για διάλογο.
Ερ.: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φτάσει στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας. Ποια θέματα θα αποτελέσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις;
Αντρέι Μάσλοφ: Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι πολύ πλούσια και θα περιλαμβάνει την εξέταση των προοπτικών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο εμπόριο, την ενέργεια, το στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, τον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου. Φυσικά, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών ζητημάτων.
Ερ.: «Λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την πρωτοβουλία αυτή;
Αντρέι Μάσλοφ: Με λύπη σημειώνουμε, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια βιώνουν δύσκολες στιγμές. Ακόμη και στο σημερινό περιβάλλον, όμως, διατηρείται η πολύπλευρη αλληλεπίδραση με τις ευρωπαϊκές χώρες, διατηρούνται οι επαφές και πραγματοποιούνται ανταλλαγές σε διαφόρους τομείς. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς η ρωσική κουλτούρα είναι αδιαχώριστη από την Ευρώπη.
Τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης, ισότιμου και με αμοιβαίο σεβασμό, πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εάν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με την οποία μας ενώνει η εγγύτητα του πολιτισμού, της ιστορίας και των παραδόσεων και η οποία παράλληλα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι έτοιμη να γίνει μια «γέφυρα» στο διάλογο, εμείς αυτό το χαιρετίζουμε.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μετά την επιθετικότητα της Γεωργίας στη Νότια Οσετία το 2008. Η έναρξη, από την Αθήνα, της τότε «διαδικασίας της Κέρκυρας», υπήρξε καταλύτης για την αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Συμμαχίας. Τώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να ακούσουν τα λογικά επιχειρήματα της Αθήνας, για την βελτίωση της ατμόσφαιρας στο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερ.: Η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία αλλά και με την Ουκρανία, εξέφρασε την προθυμία της να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας. Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις προώθησε η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση;
Αντρέι Μάσλοφ: Στο ζήτημα της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά τις συμφωνίες του Μινσκ, καλεί τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την επιθυμία να παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, για το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, οι Έλληνες επέμεναν στο να παραμείνουν ανοικτοί οι πολιτικοί και διπλωματικοί δίαυλοι, μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και να πραγματοποιούνται τακτικές συζητήσεις ευαίσθητων θεμάτων.
Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ουκρανική κρίση αποδείχθηκε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη Μόσχα και το Κίεβο.
Η Ελλάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση της κρίσης. Στην Ουκρανία, όπως είναι γνωστό, κατοικεί μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, οι λεγόμενοι «Έλληνες της Μαριούπολης» που βρέθηκαν στη ζώνη των μαχών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας και των παραστρατιωτικών ομάδων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Ερ.: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κάνει δηλώσεις, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη σας, θα καταφέρει η Ελλάδα να συνεισφέρει στην κατανόηση από την ΕΕ της αναποτελεσματικότητας του σπιράλ των κυρώσεων;
Αντρέι Μάσλοφ: Πράγματι, ακόμη και πριν έρθει στην εξουσία, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τασσόταν κατά των αντι-ρωσικών κυρώσεων, υπογραμμίζοντας, ότι είναι εξίσου επιβλαβείς σε αυτούς που επιβάλλονται, αλλά και για αυτούς που τις επιβάλλουν. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έμμεσα, η επιβολή των κυρώσεων είναι ένα βαρύ πλήγμα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τους εξαγωγείς προϊόντων γούνας, των οποίων οι απώλειες υπερβαίνουν κατά πολύ τις απώλειες των αγροτών.
Μετά τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο νέος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για την ομαλοποίηση της συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε την πορεία των κυρώσεων ως αδιέξοδο. Ειδικότερα, τόσο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιανουάριο, όσο και στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο, χάρη στις ενεργείς εργασίες των Ελλήνων κατέστη δυνατή η μείωση της έντασης και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
Ερ.: Η Αθήνα πραγματοποιεί δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους της και την έξοδό της από την κηδεμονία της Τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για οικονομική στήριξη σε χώρες εκτός της ΕΕ. Απευθύνθηκε η ελληνική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία και είναι δυνατή μια τέτοιου είδους υποστήριξη από τη ρωσική πλευρά;
Αντρέι Μάσλοφ: Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε προς τη Ρωσία για οικονομική στήριξη. Ως μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της ΕΕ, η Ελλάδα διαπραγματεύεται και συντονίζει με τους εταίρους της συμμαχίας τις δράσεις της, στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του δανεισμού.
Ωστόσο, αν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρξουν τα οποιαδήποτε αιτήματα, τότε, όπως επιβεβαίωσε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, θα εξετασθούν. Αλλά, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να εξετασθούν, αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών.
Ερ.: Μια σειρά από ρωσικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και υποδομών logistics. Ωστόσο, μια από τις δεδηλωμένες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας ήταν η άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων πολλών στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.Υπάρχουν προοπτικές για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα;
Αντρέι Mάσλοφ: Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ξεκαθαρισθεί όλα σχετικά με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπήρξαν δηλώσεις ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πρέπει να ολοκληρωθούν.
Αυτό δίνει την δυνατότητα στη ρωσική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», να συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την αγορά της "ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, της "Rosco" και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, ο οποίος θα συνδέεται με τον κόμβο του Turkish Stream στην Ανατολική Θράκη ξεκίνησε ήδη στην ΠΓΔΜ. Η διέλευσή του από την Ελλάδα θα συνεπαγόταν τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τη χώρα.
Ερ.: Ενδιαφέρει ή όχι την Ελλάδα το έργο του αγωγού «Τurkish Stream» και υπό ποιούς όρους η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό;
Αντρέι Μάσλοφ: Στην Αθήνα δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο έργο. Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και ιδίως, να ασκεί καθήκοντα διαμετακομιστή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, ο αγωγός “Turkish Stream” μπορεί να γίνει για την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον γεω-στρατηγικό έργο. Οι Έλληνες εταίροι θα μπορούσαν να συμμετέχουν ισότιμα, καθώς προτίθεται να υπάρξει κέντρο διανομής αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, ή, όπως συχνά λέγεται ένας «ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος».
Ωστόσο, μη έχοντας δικά της μέσα και την δυνατότητα σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η Ελλάδα, ως προς την υλοποίηση αυτού του έργου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πιθανούς επενδυτές και τους καταναλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μπορεί να είναι μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και γνωστές εταιρείες ενέργειας. Για την Ελλάδα, μία τέτοια συμμετοχή θα ήταν επωφελής, καθώς θα εξασφάλιζε οφέλη, όχι μόνο από τη διαμετακόμιση, αλλά και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της κατασκευής των εγκαταστάσεων υποδομής.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.