ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Σημαντικές κινήσεις παρασκηνίου σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, την ώρα που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να τα βρει με τους εταίρους και μια ρήξη δεν θεωρείται, πλέον, ένα εντελώς απίθανο ενδεχόμενο.
Παράλληλα, το πολιτικοοικονομικό σχήμα που ηττήθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, διαβλέποντας ότι είναι πιθανό να σημειωθούν εξελίξεις, αρχίζει να οργανώνεται προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και να επιβάλει τις λύσεις που επιθυμεί, καθώς «δεν τα έχει βρει» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι δύσκολο να τα βρει, τουλάχιστον όσο εξακολουθεί να απαιτεί να ισχύσουν όλα όσα ίσχυαν και με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ενόψει, λοιπόν, πιθανών εξελίξεων, σε περίπτωση που έχουμε ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, αρχίζουν να «οργανώνονται». Ήδη, όπως προκύπτει σαφώς και από τις κινήσεις που γίνονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρώτη ενέργεια είναι η διατήρηση των ηγεσιών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέχρι το καλοκαίρι, ενώ έχει τεθεί σε «κίνηση» το σενάριο για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
Πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από πολύ αξιόπιστες πηγές, έγινε συνάντηση, στα βόρεια προάστια, στο σπίτι μεγαλοεπιχειρηματία με σημαντική επιρροή, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στα πολιτικά πράγματα, με τη συμμετοχή και άλλων οικονομικών παραγόντων, αλλά και τριών εν ενεργεία πολιτικών αρχηγών και όχι μόνο. Οι πληροφορίες φωτογραφίζουν ως οικοδεσπότη τον επιχειρηματία Γιώργο Μπόμπολα.
Στη συνάντηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μετείχαν ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Εκεί συμφωνήθηκε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν την έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα λένε δημόσια ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις προσπάθειές της κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ακόμα και να συμμετέχουν στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».
Με εξαίρεση τη ΝΔ, η οποία θα προσχωρήσει σε επόμενο στάδιο, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, με πρώτο το Ποτάμι, θα προσεγγίζουν περισσότερο την κυβέρνηση και δεν θα αρνούνται ακόμα και τη συμμετοχή τους σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του Ποταμιού αυτό έχει ήδη καταστεί σαφές. Το Σάββατο προέβη σε σχετική δήλωση (vimafm) ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Με βάση όσα συμφωνήθηκαν, Σαμαράς και Βενιζέλος παραμένουν στην ηγεσία των κομμάτων τους, ενώ για το Ποτάμι ο ρόλος είναι διαφορετικός. Πρέπει να είναι κοντά στην κυβέρνηση και ο Στ. Θεοδωράκης κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, για την περίπτωση που θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει άλλον εταίρο, αν ο Πάνος Καμμένος αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Κάτι τέτοιο θα γίνει αν θεωρήσει ότι η κυβερνητική πολιτική δεν είναι αρκούντως «αντιμνημονιακή», εθνικιστική και λαϊκιστική, οπότε ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να βρει στήριγμα στο ήδη προσφερθέν, γι αυτό, Ποτάμι.
Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται με βάση την εκτίμηση ότι η «αριστερή παρένθεση» είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι, δηλαδή τη λήξη του τετραμήνου της παράτασης που δόθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το κλίμα της ενδεχόμενης ρήξης, πάντως, ενισχύουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Καλύβης κ.ά., με δημόσιες δηλώσεις τους, περί του ενδεχομένου διεξαγωγής είτε νέων εκλογών είτε δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός, σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους εταίρους δεν έχουν την επιθυμητή, για την κυβέρνηση, κατάληξη.
Το κλίμα ενισχύει και ο Πάνος Καμμένος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», δείχνοντας, πάντως, προτίμηση στο δημοψήφισμα και όχι στις εκλογές. Ωστόσο, όλα αυτά δημιουργούν μια λιγότερο ή περισσότερο ρευστή κατάσταση στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
Ενόψει πιθανών εξελίξεων, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη, ήτοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ. Παράλληλα και τα στελέχη που θα ήθελαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, έχοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις, δεν θέτουν έντονα θέμα παραίτησης του κ. Σαμαρά, γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολο γι αυτούς να ηγηθούν μιας εκλογικής μάχης, με πολύ μεγάλες πιθανότητες ήττας.
Ανάλογα είναι τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ανακοίνωσε ημερομηνία διεξαγωγής Συνεδρίου στις 15 Μαϊου, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει δύο πολύ κρίσιμα θέματα. Το πρώτο είναι η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του κόμματος και το δεύτερο, τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Καθώς αυτά δεν διευκρινίζονται, παραμένει ανοιχτό το θέμα να είναι ο ίδιος επικεφαλής σε μια εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε, όπως και στη ΝΔ, κανένας από τους «δελφίνους» δεν επιθυμεί διακαώς να ηγηθεί σε μια τέτοια αναμέτρηση.
Πηγή: agenda-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.