Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Φιλιατρά

Τα Φιλιατρά είναι η πέμπτη σε πληθυσμό κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, μετά την πρωτεύουσα του νομού την Καλαμάτα τηνΜεσσήνη την Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2011 τα Φιλιατρά είχαν 6.783 κατοίκους. Βρίσκεται στη νότια και δυτική πλευρά του νομού, ανάμεσα στις δυο πόλεις την Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους. Υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Τριφυλίας.

Ιστορία

Το όνομα της πόλης προέρχεται κατά πολλούς από τα πολλά πηγάδια που υπήρχαν στην περιοχή πριν από αρκετά χρόνια (φιλιατρό σημαίνει το χείλος του πηγαδιού). Τα Φιλιατρά είναι η συνέχεια της αρχαίας πόλης με την ονομασία Εράνα. Στα τέλη του 19ου αιώνα η πόλη άκμασε οικονομικά με την άνθιση του εμπορίου και την καλλιέργεια της σταφίδας καθώς και τις μεγάλες εξαγωγές της στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη.
Ο μεγάλος και καταστροφικός σεισμός του 1896 που χτύπησε την περιοχή ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη με αποτελέσματα καταστροφικά τόσο στην οικονομία, όσο και στην ευρύτερη ζωή της πόλης. Στο κέντρο των Φιλιατρών δεσπόζει η μεγάλη πλατεία με το βενετσιάνικο συντριβάνι του 19ου αιώνα.
Η κοινωνική σάτιρα Λάβετε θέσεις (1974) του Θόδωρου Μαραγκού εκτυλίσσεται εξολοκλήρου στα Φιλιατρά και παρουσιάζει τη σταδιακή ερήμωση της πόλης.
Το Μάιο του 2007 ξεκίνησε η γιορτή καρπουζιού Τριφυλίας η οποία το 2008 μετονομάστηκε σε γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας με έδρα τον Αγρίλη Φιλιατρών. Η έναρξη της γιορτής Καρπουζιού ξεκινά στα μέσα του Μαΐου με ημερίδα στο Βορρέειο πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά και ολοκληρώνεται στα μέσα του Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη γιορτή η οποία συγκεντρώνει πλήθος κόσμους στις εκδηλώσεις της ενώ στον κόσμο προσφέρεται από τους αγροτικούς συλλόγους άφθονο δροσερό καρπούζι από την Τριφυλιακή γη.

Αξιοθέατα

Ομοίωμα του πύργου του Άιφελ
Τα Φιλιατρά διαθέτουν πολλά αξιοθέατα, με χαρακτηριστικότερο το ομοίωμα του πύργου του Άιφελ, που κοσμεί την βορειοδυτική είσοδο της πόλης. Πρόκειται για ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκε τον περασμένο αιώνα με δαπάνη του ομογενούς καταγόμενου από τα Φιλιατρά ιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη.
cf80cf8dcf81ceb3cebfcf82 filiatra_3 filiatra1_jpg ?? ?????? ?½? ????????½? images P1090681_Φιλιατρά (640x480) ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...