H δυσαρέσκεια για τη λιτότητα, ο αυξανόμενος λαϊκισμός και οι ανησυχίες για τη ρωσική επιθετικότητα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Φινλανδοί στις εκλογές των χωρών τους, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του CNBC, Dhara Ranasinghe.
Στο άρθρο της με τίτλο «Μετά την Ελλάδα, αυτές είναι οι εκλογές που θα ξετινάξουν την Ευρώπη», η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου αναφέρει ότι την αρχή την έκανε η Ελλάδα η οποία «έχει ήδη ταράξει τις ισορροπίες με την εκλογή τον Ιανουάριο μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία αντιτίθεται στο πρόγραμμα διάσωσης».
Παράλληλα, η επικράτηση στις εκλογές στην Εσθονία του κεντροδεξιού υπέρμαχου του ΝΑΤΟ πρωθυπουργού, φέρεται, κατά την αμερικανίδα, να «επισκιάστηκε από τους φόβους για παρέμβαση από τη γειτονική Ρωσία».
Πορτογαλία: Κίνδυνος οι Σοσιαλιστές να αναγκαστούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους ακροδεξιούς
Για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες οι Πορτογάλοι.
Εν αντιθέσει με τις Ελλάδα και Ισπανία, στην Πορτογαλία δεν παρατηρείται η ίδια άνοδος κομμάτων που εναντιώνονται στη λιτότητα. Στην Πορτογαλία παρά τη λιτότητα, βλέπουν την οικονομία να έχει γυρίσει και πάλι προς την ανάπτυξη, ενώ τον περασμένο Μάιο η Λισσαβώνα βγήκε από το πρόγραμμα, επισημαίνει το CNBC.
Πάντως, και σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα, το διακύβευμα των εκλογών είναι ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, έχουν αναδειχθεί και σκάνδαλα διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι με τους Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγούνται.
«Αν και οι σοσιαλιστές είναι πιο πιθανό να νικήσουν τις εκλογές, το αποτέλεσμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει πολύ αβέβαιο» σημειώνει ο αναλυτής του Eurasia Group Αντόνιο Ρόλνταν Μόνες. «Και αυτό επειδή υπάρχει μια σειρά από παράγοντες, με τον κυριότερο να είναι αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναγκαστούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από κοινού με το ακροδεξιό CDS Λαϊκό Κόμμα» καταλήγει ο αναλυτής.
Γαλλία: Νίκη της Λεπέν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα τινάξει στον αέρα τις μεταρρυθμίσεις
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, έχει προγραμματισμένες περιφερειακές εκλογές μεταξύ 22 και 29 Μαΐου.
Κατά το CNBC, η Γαλλία έχει χτυπηθεί από την οικονομική ύφεση, ενώ σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που συναντά η κυβέρνηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της, ήρθαν να προστεθούν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου.
Η οικονομία της είναι αδύναμη και η ανεργία καλπάζει στο 10%, ενώ πλέον θέμα - κλειδί έχει αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο και η μετανάστευση, κάτι που χαρίζει πόντους στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, με το κόμμα της σε αναγωγή εθνικής επικράτειας να είναι μπροστά από το κυβερνών σοσιαλιστικό και το κεντροδεξιό UMP με 33%.
Όπως αναφέρει, το CNBC, αυτές οι εκλογές που γυρίζουν γύρω από το μεταναστευτικό, πρέπει να παρακολουθηθούν στενά, καθώς αποτελούν ένα πρώτο τεστ για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2017.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι οικονομολόγο και αναλυτή της UBS, Martin Lueck, «μια σαρωτική νίκη της Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις επικείμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Ηνωμένο Βασίλειο: Κίνδυνος για αυτοδυναμία των Συντηρητικών και άρα δημοψηφίσματος για Brexit
Για τις 7 Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Dhara Ranasinghe ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως η Βρετανία έχει έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό από το 2010 με κεντρικό κυβερνητικό εταίρο το Συντηρητικό Κόμμα. Και μπορεί η βρετανική οικονομία να δείχνει πως ανακάμπτει, ωστόσο, η δυσαρέσκεια για τους χαμηλούς μισθούς, τη μετανάστευση και την ανισότητα είναι διάχυτη στη βρετανική κοινωνία.
Το CNBC υπενθυμίζει τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών με την εκτόξευση του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ και τονίζει ότι τα παραδοσιακά κόμματα βλέπουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να συρρικνώνονται. Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι «η οικονομία, η μετανάστευση, αλλά και η φύση της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Την ίδια ώρα, η αύξηση των ποσοστών των εθνικιστικών κομμάτων UKIP (Νάιτζελ Φάρατζ) και Σκωτσέζικου Εθνικού κόμματος είναι κάτι που χρήζει προσοχής και θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία πιθανότατα των Εργατικών που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με μια ανάλυση της Credit Suisse, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών «μπορεί να κάνει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης μια πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία από αυτή που έχουν συνηθίσει οι αγορές, με αποτέλεσμα να πληγεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μεσοπρόθεσμα για τη βρετανική οικονομία είναι το Συντηρητικό Κόμμα να καταφέρει μια καθαρή αυτοδύναμη νίκη, κάτι που θα του δώσει σαφή εντολή για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με το Brexit. Και μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ισπανία: Το Ποδέμος είναι πολύ πιθανό να νικήσει τις εθνικές εκλογές
Για το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές στην Ισπανία.
Το CNBC υπενθυμίζει πως και τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία για χρόνια, και το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και οι Σοσιαλιστές ταλανίζονται από σκάνδαλα διαφθοράς και κατηγορούνται για τεράστιες περικοπές δαπανών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις δημοσκοπήσεις του κόμματος που αντιμάχεται τη λιτότητα, του αριστερού Ποδέμος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, το τρίπτυχο που συνθέτει τα κριτήρια των Ισπανών ψηφοφόρων προς την κάλπη είναι η λιτότητα, η υψηλή ανεργία και η διαφθορά.
Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν πολύ αυξημένα τα ποσοστά του Ποδέμος, ενώ κανένα κόμμα δεν μοιάζει να κερδίζει αυτοδυναμία, έτσι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου, η άνοδος του Ποδέμος πρέπει να εξετάζεται σε αντιπαραβολή με την παράλληλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. «Το Ποδέμος είναι ένα πολύ όμοιο με τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα» αναφέρει ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχει κίνδυνος το Ποδέμος να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Ωστόσο, το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι ελαφρώς διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας και αν ένα κόμμα λάβει το 25% των ψήφων, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Φινλανδία: Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Προγραμματισμένες για τις 19 Απριλίου είναι οι βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα η Φινλανδία έχει έναν κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Αλεξάντερ Σταμπ του οποίου η δημοτικότητα έχει πληγεί από τον αγώνα να ανακάμψει η εθνική οικονομία εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα η Φινλανδία έχει έναν κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Αλεξάντερ Σταμπ του οποίου η δημοτικότητα έχει πληγεί από τον αγώνα να ανακάμψει η εθνική οικονομία εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
Πάντως, το CNBC σημειώνει ότι παρά τη δυσαρέσκεια για τη λιτότητα, όλα τα φινλανδικά κόμματα δηλώνουν προσηλωμένα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε αυτές τις εκλογές, τα κριτήρια των ψηφοφόρων, κατά το αμερικανικό δίκτυο, δεν καθορίζονται μόνο από την οικονομία και τη λιτότητα.
Στη Φινλανδία θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο αντίκτυπος των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία και το συνεπαγόμενο εμπάργκο της Μόσχας στα εισαγόμενα από την Ευρώπη προϊόντα, καθώς η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία που εισάγει τα φινλανδικά προϊόντα, μετά τη Σουηδία και τη Γερμανία.
Επίσης, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα συγκεντρώνει την πλειοψηφία.
Πάντως, το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι το τι θα συμβεί στις εκλογές της Φινλανδίας θα μπορούσε να είναι ένα τεστ για το τι θα συμβεί σε επόμενες εκλογές σε χώρες της περιοχής, δεδομένου της δυσαρέσκειας των Φινλανδών για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές.
«Η Φινλανδία έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες ευρωσκεπτικίστριες χώρες από τότε που το κόμμα που αντιμάχεται στα προγράμματα διάσωσης κέρδισε το 1/5 των ψήφων στις προηγούμενες εθνικές εκλογές» αναφέρει ο διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, Νίκολας Σπίρο.
Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.