Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων για τα αντιπυραυλικά σύστηματά της S-300 και για τη συντήρηση τους, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ελλάδα διαθέτει συστήματα αεράμυνας S-300 ρωσικής κατασκευής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Περιοριζόμαστε στην αντικατάσταση των πυραύλων (για τα συστήματα)» δήλωσε σύμφωνα με το RIA, ο Πάνος Καμμένος ο οποίος βρίσκεται στην Μόσχα.

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα για την συντήρηση των συστημάτων… καθώς επίσης και για την αγορά νέων πυραύλων για τα συστήματα S-300» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ελληνικό ΥΕΘΑ εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση με δηλώσεις του κ. Καμμένου ο οποίος τόνισε ότι «τα υφιστάμενα αμυντικά προγράμματα συνεργασίας θα συνεχιστούν. Θα υπάρχει συντήρηση για τα υφιστάμενα προγράμματα».
 


Πηγή:www.capital.gr
 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ομόλογό του, υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της συνάντησής τους αντάλλαξαν απόψεις, ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ρωσία είναι δύο χώρες με ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις. Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι δύο χώρες με ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας που ήδη υπάρχουν, συνεχίζονται. Θα υπάρχουν συντηρήσεις των υφισταμένων προγραμμάτων. 

Ανταλλάξαμε απόψεις και σε σχέση με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ και αφορά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. Υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Άρα, είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την απειλή. Εμείς ως φίλοι της Ρωσίας, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Χριστός Ανέστη».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΚύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να μας πείτε τη γνώμη σας για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣΑπό την πρώτη στιγμή, η θέση της Κυβέρνησης είναι κατά των κυρώσεων που έχουν παρθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να σταματήσουν για το καλό όλων. Οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας έπληξαν και την Ευρώπη. Η Ελλάδα με τις κυρώσεις αυτές πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε στο να σταματήσουν οι κυρώσεις για το καλό και της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Ο κ. Καμμένος σημείωσε πως με τον ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις και σε σχέση «με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ και αφορά στον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. Υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Άρα, είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την απειλή. Εμείς ως φίλοι της Ρωσίας, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα κάνουμε τα πάντα για αυτό» είπε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.



Όσον αφορά στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πώς αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδος, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης είναι κατά των κυρώσεων που έχουν παρθεί κατά της Ρωσίας. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να σταματήσουν για το καλό όλων. Οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας έπληξαν και την Ευρώπη. Η Ελλάδα με τις κυρώσεις αυτές πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε στο να σταματήσουν οι κυρώσεις για το καλό και της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».