Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Μπλόφα στην μπλόφα



Διελκυστίνδα ισχύος και παιχνίδι υπομονής με φόντο τη χρεοκοπία ή τη διάσωση της Ελλάδας ακολουθούν το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε τα πυρά Ευρωπαίων ομολόγων του για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Αντικρουόμενες παραμένουν οι απόψεις για το πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας-δανειστών προκειμένου οι δύο πλευρές να συναντηθούν κάπου στη μέση και  να δοθούν οι ζωτικές -για τη ρευστότητά της ελληνικής οικονομίας- δόσειςΤόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι «θεσμοί» παραμένουν ανυποχώρητοι μπροστά στις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει στο πεδίο μιας έντονης αντιπαράθεσης, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το ΔΝΤ επιμένει ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν αν δεν μπει μαχαίρι σε συντάξεις και δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Αθήνα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην πραγματικότητα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητάει χρόνο και κάνει επίκληση στα ιδανικά της Ευρώπης, θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αποφασίσουν τελικά να οδηγήσουν την ευρωζώνη σε… επικίνδυνα, αχαρτογράφητα νερά (βλ. Grexit).

Σε αυτό, πάντως, που κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στη Ρίγα είναι ότι παρατηρείται ταχύτερη περαίωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο «θεσμών». Ωστόσο, αντικρουόμενες παραμένουν οι απόψεις για το μέγεθος του χάσματος που χωρίζει τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να συναντηθούν κάπου στη μέση και η Ελλάδα να πάρει τις ζωτικές -για τη ρευστότητά της οικονομίας της- δόσεις.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν ανυποχώρητοι μπροστά στις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει στο πεδίο μιας έντονης αντιπαράθεσης, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη έντασηΟ Γιάνης Βαρουφάκης διεμήνυσε μετά το πέρας των πολύωρων συνομιλιών στο Eurogroup ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία την οποία δεν θα μπορεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή (λόγω επαχθών μέτρων). Σε νεότερη τοποθέτησή του εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, θέση που προκάλεσε νέο κύμα κριτικής από τα διεθνή ΜΜΕ. Για το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμπνέει σκιτσογράφους, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα πως μπλόφα χωρίς δυνατά χαρτιά δεν έχει ελπίδες να πιάσει.

Την ίδια στιγμή, οι δανειακές υποχρεώσεις τρέχουν και η αγορά στεγνώνει επικίνδυνα, ενώ η πρόσφατη απόφαση για μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων Δήμων και Περιφερειών σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) φανερώνει τις συμπληγάδες που καλείται να περάσει η νέα κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου, διά στόματος Νίκου Κοτζιά (συνέντευξη στο Reuters), έθεσε το δίλημμα στους Ευρωπαίους: «Θέλουν να μας στηρίξουν για να έχουμε ανάπτυξη ή αφήνουν την Ελλάδα να αντιμετωπίζει δυσκολίες, για να την τιμωρήσουν και να δώσουν ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση».

Ο ρακένδυτος Βαρουφάκης...

Στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται τις τελευταίες ώρες ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα πενιχρά αποτελέσματα του Eurogroup στη Ρίγα και η κωλυσιεργία στη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει χρήματα προς την Αθήνα έχουν πυροδοτήσει εκ νέου σενάρια Grexit. Ήδη δύο σατιρικά σκίτσα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. 

Το ένα απεικονίζει τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας με ανοιχτό πουκάμισο κι έξω από το παντελόνι σε μια χαλαρή, όλο αυτοπεποίθηση στάση. Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά από πίσω, ο αναγνώστης διαπιστώνει τη γύμνια των... θέσεων του υπουργού: τα ρούχα του είναι γεμάτα τρύπες. 

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως στόχος του σκίτσου είναι να δείξει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει -όπως θεωρεί- το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να μπλοφάρει. Το σκίτσο είναι του David Waywell και δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα thewhatandwhy.com.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σκίτσο που δημοσιεύει το περιοδικό «Economist», με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ρόλο… τζογαδόρου.



Ο Αλέξης Τσίπρας απεικονίζεται γυμνός, να κρατά στα χέρια του το τελευταίο χαρτί στην παρτίδα. Μπροστά του βρίσκεται ένας σωρός από κέρματα και τα… ρούχα του, τα οποία έχει παίξει προκειμένου να μείνει στο παιχνίδι μέχρι τέλους. Ο πρωθυπουργός σκέφτεται πως η απέναντι πλευρά «θα πάει πάσο από στιγμή σε στιγμή». Η αλήθεια όμως είναι ότι ο αντίπαλος -που πάντως δεν διακρίνεται το πρόσωπό του- έχει καρέ του άσου.
Στα αριστερά του σκίτσου δύο παρατηρητές συζητούν μεταξύ τους και αναρωτιούνται πότε θα ολοκληρωθούν τελικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα…

Απάντηση Βαρουφάκη με... το ίδιο νόμισμα
Ο υπουργός Οικονομικών μέσω του λογαριασμού του στο tweeter απάντησε με το... ίδιο νόμισμα, αναδημοσιεύοντας ένα σκίτσο που εκφράζει τις σκέψεις του...

Στο σκίτσο, ένας χαρακτήρας κρατά ένα πλακάτ, που ζητά «Αυξήστε τον κατώτατο μισθό», ενώ απέναντί του άλλος χαρακτήρας, που στέκεται πάνω σε ένα βουνό από χαρτονομίσματα του απαντά «Η απληστία σου βλάπτει την οικονομία».



Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...