Τραγικές είναι οι περιγραφές των ειδικών για το τι θα συμβεί αν η χώρα προχωρήσει σε πτώχευση. Το παράλληλο νόμισμα, το bank run και ο εφιάλτης της υποτίμησης. Το θέμα δεν είναι το «εάν» αλλά το «πότε» λένε οι απαισιόδοξοι αναλυτές.
Παρότι η Ελλάδα έχει διαψεύσει επανειλημμένως σενάρια χρεοκοπίας έναντι των πιστωτών της, οι ανησυχίες ότι δε θα μπορέσει να καταβάλει τη σωρεία των επερχόμενων πληρωμών στους δανειστές της όλο και πληθαίνουν. Έτσι, πολλοί αναλυτές καταστρώνουν σενάρια για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Σε άρθρο του CNBC υποστηρίζεται ότι οι αναλυτές αυτοί δεν πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου στο Eurogroup θα αποφέρουν καρπούς. Κι αν αυτό γίνει πραγματικότητα όπως ισχυρίζονται, τότε η χώρα δε θα έχει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποφύγει μία χρεοκοπία.
Ο Robert Kuenzel, διευθυντής του τμήματος οικονομικών ερευνών για την ευρωζώνη της Daiwa Capital Markets, δήλωσε ότι τα αποθέματα μετρητών στην Ελλάδα βαίνουν «ολοένα και λιγότερα» κι ότι ένα default θα ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη.
«Υπάρχουν αρκετές αλληλουχίες γεγονότων που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα, εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών. Και όλες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πολύ κακό σενάριο – ειδικά εάν η χώρα δεν έχει πλέον πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, όπως στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας – καθώς το αξιόχρεο είναι προϋπόθεση για τον ELA», ανέφερε ο Kuenzel.
«Κάθε είδους default θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αρκετά χαοτική υπόθεση. Θα μπορούσε να προκαλέσει bank runs, υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, θα ήταν δυαντόν να οδηγήσει σε τεράστια οικονομική αστάθεια. Η χώρα θα έπρεπε πιθανόν να εκδώσει το δικό τα παράλληλο νόμισμα, τα IOUs (από το I owe you) ή κάτι που κυριολεκτικά θα έμοιαζε με χαρτονόμισμα», συμπλήρωσε ο αναλυτής της Daiwa Capital Markets.
Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από διεθνή οικονομική βοήθεια αρχής γενομένης από το 2010, κι αυτό χάρις σε δύο προγράμματα διάσωσης. Τα χρήματα φτάνουν συνολικά στα 240 δισ. ευρώ. Ενόσω τα αποθέματα ρευστότητας εξαντλούνται, ελπίζει στην τελευταία δόση από τη βοήθεια, χωρίς όμως να έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές θεωρούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση αυτή.
Τη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε σθεναρά μία αναφορά των Financial Times ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει στα δάνεια από το ΔΝΤ σε περίπτωση που δε συναφθεί κάποια συμφωνία. Δήλωσε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ταχύτητα προς λύση.
O Βοb Parker της Credit Suisse δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα εφιαλτικό σενάριο αν δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην παύση περαιτέρω δόσεων από τα προγράμματα διάσωσης και σε χρεοκοπία.
«Το εφιαλτικό αυτό σενάριο συνίσταται στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε απόσυρση της στήριξης από την ΕΚΤ – κάτι που θα οδηγούσε σε ελληνική έξοδο», είπε ο Parker.
«Yπάρχει σοβαρή πιθανότητα ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμο, οδηγώντας σε άτακτη έξοδο της Ελλάδας. Εάν τώρα επανέφεραν τη δραχμή, αυτό θα σήμαινε υποτίμηση 50% και άνω. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικά χρεοστάσια ελληνικών εταιριών και ιδιωτών που δανείστηκαν σε ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, κι έτσι πιστεύω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αυτό το εφιαλτικό σενάριο πρέπει να αποφευχθεί».
Αναπόφευκτη η πτώχευση
Παρά την πρόθεση της Αθήνας και της ευρωζώνης να αποφύγουν την πτώχευση και τις αναταραχές που θα φέρει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ένωση, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το ερώτημα τώρα είναι το «πότε» και όχι το «εάν».
«Νομίζω ότι το default είναι αναπόφευκτο», δηλώνει ο Michael Hewson επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην CMC Markets. «Ό,τι και να γίνει, ακόμα και αν συμφωνήσουν στην εκταμίευση κάποιας δόσης προς την Ελλάδα, η οικονομία δεν πρόκειται να πετύχει το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται προκειμένου να αρχίσει να μειώνει τα χρέη», δηλώνει στο CNBC. «Δεν υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα να μην πτωχεύσει κατά τη γνώμη μου και αν οι αγορές δεν το αντιλαμβάνονται αυτό ζουν σε διαφορετικό πλανήτη».
Η λεγόμενη τρόικα των δανειστών δεν θα ρίξει άλλα λεφτά, υποστηρίζει, βάζοντας στον πάγο τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα διασωθεί με νέα βοήθεια, ανεξάρτητα από το εάν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στα τέλη Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.