07:40
14/04/2015
Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τη σκυτάλη παίρνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία σε μία κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την οικονομία της χώρας, αλλά και για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας αποτελείται από ρωσικά συστήματα (άνω του 60%) που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους εξαιτίας της κόντρας με το ΝΑΤΟ, αλλά και της προσπάθειας από το εσωτερικό της χώρας για απαξίωση των ρωσικών οπλικών συστημάτων. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνέβαλε σε αυτό.
Αυτά τα προβλήματα λοιπόν, που δεν κατάφεραν να επιλύσουν άλλοι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας στο παρελθόν είτε με τις επισκέψεις τους στη Μόσχα είτε με τις συναντήσεις τους σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα, καλείται να επιλύσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος που είναι υπέρ της ελληνορωσικής προσέγγισης, αλλά γνωρίζει πολύ καλά και τις ισορροπίες σε γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή μας.
Υπάρχουν τα ζητήματα εκσυγχρονισμού των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 σε Μ2, όπως επίσης και αντιαρματικών συστημάτων Kornet-Ε, προγράμματα που θα μπορέσουν να αναβαθμίζουν σημαντικά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αν τελικώς υλοποιηθούν. Η απόκτηση νέων, ειδικά όταν υπάρχει συμφωνία για την αγορά 60 καινούργιων Kornet φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί.
Να σημειωθεί ωστόσο πώς εκκρεμεί και η διακρατική συμφωνία επί εποχής Κώστα Καραμανλή ύψους 1,2 δις. ευρώ για την προμήθεια το BMP-3 η οποία παραμένει ενεργή. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί την υλοποίηση της με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα; Η απάντηση είναι όχι. Ίσως όμως ένα μέρος αυτής, της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είτε για την αγορά κάποιων συστημάτων μελλοντικά είτε για την αναβάθμιση των ρωσικών υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.
Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη Ρωσία σε επίπεδο οπλικών συστημάτων είναι και οι Follow on Support για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, όπως επίσης και των Πλοίων Ταχείας Μεταφοράς. Είναι βασική επιδίωξη της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και να μπορέσουν τόσο οι S-300 όσο και τα Zubr να ξεπεράσουν τα προβλήματα τεχνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων.
Η Ρωσία έχει πληρώσει το τέταρτο πλοίο Zubr, το ουκρανικό, στο μεγαλύτερο μέρος του και η Ελλάδα ζητάει να της παραδοθεί σε μία ένδειξη καλής συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο. Πιθανώς να βοηθούσε αυτό και στα σχέδια των Ρώσων να αποκτήσουν την ΕΛΒΟ που ως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει και ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από ρωσικής πλευράς όσο και από Ευρωπαικής και Αμερικανικής.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καλείται λοιπόν στο ταξίδι του στη Μόσχα να βάλει τις βάσεις για την επίλυση καίριων θεμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Οι μέχρι τώρα επισκέψεις υπουργών Άμυνας στη Ρωσία και οι όποιες συναντήσεις σε διμερές επίπεδο στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από μηδενική αποτελεσματικότητα.
Το θέμα όμως τώρα είναι πώς χρόνος δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρξουν λύσεις και να υπάρξουν άμεσα, διότι σε μία έκτακτη περίπτωση ή κρίση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ποντάρουν πολλά στα ρωσικά οπλικά συστήματα, ιδίως τα αντιαεροπορικά. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει με τα υπόλοιπα και κυρίως με τα αμερικανικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.