Η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει, σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
Αυτή η κατ’ αρχήν συμφωνία, είπε η κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ, έχει δύο εμπόδια να υπερβεί προτού τεθεί σε εφαρμογή και μπορέσει κάποιος να πει ότι η ελληνική οικονομία θα πάρει «μια βαθιά ανάσα».
Το πρώτο εμπόδιο, τόνισε, είναι να εγκριθεί από το Eurogroup και κατόπιν από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Και το δεύτερο, είναι «να περάσει αλώβητη και από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Με το «αλώβητη», η συγκεκριμένη πηγή εννοεί να ψηφιστεί «χωρίς καμία διαρροή» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ΣΥΡΙΖΑ 149 και Ανεξάρτητοι Έλληνες 13, σύνολο 162, και «με ελέγξιμες απώλειες από την εσωκομματική, αριστερή πτέρυγα».
Το όπλο που θεωρεί η κυβέρνηση ότι κρατά γερά στα χέρια της προκειμένου να μειώσει ή και να εξαλείψει εντελώς τις πιθανότητες διαρροών, είναι η επιμονή της στο ότι «η όποια συμφωνία δεν θα παραβιάζει τις κόκκινές μας γραμμές».
Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αυτές οι «γραμμές», αφορούν τα εργασιακά θέματα (μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλισμός, προσλήψεις, απολύσεις, κατώτατος μισθός, κ.λπ.), και το λεγόμενο «συνταξιοδοτικό» (κοινωνικές ασφαλίσεις, συντάξεις, κρατήσεις, κ.λπ.).
Σε επίπεδο «προς τα έξω επικοινωνίας», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης, αυτές οι «κόκκινες γραμμές» περιορίζονται μόνο, αλλά και επίμονα τις τελευταίες μέρες, στις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις».
Αυτό επανέλαβε αρκετές φορές τη Παρασκευή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του βρετανικού περιοδικού Economist, στην Αθήνα. Παρόλο που το ακροατήριό του ως επί το πλείστον αποτελείτο από ξένους παράγοντες – διπλωμάτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, κ.ά – «ο Πρωθυπουργός απευθυνόταν κυρίως στο δικό του, εγχώριο ακροατήριο», παρατήρησε ο κ. Μενέλαος Τέμπος, οικονομικός αναλυτής ξένης επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα.
Δεν πέρασε ασχολίαστη από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους η δημοσιοποίηση αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενός ασυνήθιστα εκτενούς non-paper από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο καταγράφεται «το σημαντικό έργο της κυβέρνησης», που συμπληρώνει ήδη 4 μήνες ζωή.
Ανάμεσα σε άλλα, το Μαξίμου δηλώνει ότι «και οι τέσσερις πυλώνες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης προχωρούν κανονικότατα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Tον ψηφισθέντα νόμο για την «ανθρωπιστική κρίση», την «επανεκκίνηση της οικονομίας» με τον νόμο που επιτρέπει πια την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, και τέλος τη νομοθεσία για την επαναπρόσληψη «των απολυμένων από την μνημονική κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Βασικός εμπνευστής και συντάκτης του κειμένου του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης» θεωρείται πως είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Αυτός ανέλαβε την περασμένη Πέμπτη να ενημερώσει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και να απαντήσει στην ανοικτά δηλωμένη αγωνία τους «προσέξτε, μη ξεφύγουμε ούτε χιλιοστό από τις προεκλογικές μας θέσεις και δεσμεύσεις».
Η συγκεκριμένη προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση εκφράζεται όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό από τη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος, κύριος εκφραστής της οποίας φέρεται να είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά τελευταία έχει εκφράσει ανοικτά θέσεις πολύ κοντά στο χώρο αυτόν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το ερώτημα για πιθανή κοινοβουλευτική ανταρσία όταν τεθεί υπό την έγκριση του σώματος ή όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους εταίρους, έθεσε στον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών», εκείνος απάντησε πως «η οικονομική ασφυξία φτάνει στο τέλος της», και ότι «περιθώρια ανταρσίας επί της συμφωνίας δεν υπάρχουν».
«Η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο στενότερος ίσως συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Από την άλλη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, είπε ότι εάν επέλθει συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και τεθεί υπό έγκριση η συμφωνία στη Βουλή, μια διαρροή ψήφων από τα κόμματα της συμπολίτευσης θα ισοδυναμεί ευθέως με απώλεια της εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.
«Αν η συμφωνία περάσει – ενδεχομένως με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης – με διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τίθεται την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν μπορεί», πρόσθεσε, «μια κυβέρνηση να χάνει πιθανώς ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής της, να στηρίζεται ενδεχομένως – όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια – στην αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα να συνεχίζει αμέριμνη να κυβερνάει ωσάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».
«Και ναι μεν μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση σε αυτήν τη μορφή δεν θα μπορεί να συνεχίσει», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει ότι η παράταξή του, η ΝΔ, είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, υπό τον όρο, λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ «να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του» και «να σταματήσει τα τερατώδη ψέματα που λένε στον κόσμο».
Τα τεχνικά κλιμάκια συνεδριάζουν πάλι από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, όπως επισημαίνουν κύκλοι από το Μαξίμου, η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.
Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ, ΑΘΗΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.