Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Τέσσερις προϋποθέσεις για μια «έντιμη συμφωνία» με τους δανειστές έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, από όπου προχώρησε σε μια εκτεταμένη αναφορά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραβεί τις κόκκινες γραμμές της.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους, «η οποία θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα» και αναφέρθηκε σε 4 σημεία, τα οποία χαρακτήρισε προϋπόθεση για να υπάρξει αυτή η «έντιμη συμφωνία».

Αυτά τα σημεία είναι τα εξής:

- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φέτος και το 2016, «ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο».

- Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

- Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε, πραγματικά, πολύ κοντά σε μια συμφωνία».

Σε ότι αφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, είπε ότι «έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ και σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» . Ταυτόχρονα ωστόσο παραδέχτηκε, πως μια σειρά από άλλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Στο σημείο αυτό προχώρησε σε κριτική για τη στάση των θεσμών στα εργασιακά «λέγοντας ότι «κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας» και τόνισε, πως «οι αλλαγές αυτές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές».

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση, ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν συγκλίσεις στο ασφαλιστικό: «τις επόμενες ημέρες, όμως, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να οικοδομηθεί η αναγκαία συναντίληψη σε ότι αφορά τα πραγματικά μεγέθη του ασφαλιστικού συστήματος και να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες προτάσεις και εκτιμήσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση επιδιώκει μία και ενιαία συμφωνία, με ενιαία προαπαιτούμενα, που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και υποστήριξε, ότι το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής του «δεν είναι ούτε ριζοσπαστικό, ούτε τολμηρό, ούτε επιθετικό. Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι απλά ρεαλιστικό και βιώσιμο».

Ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην πλευρά των δανειστών, να μην δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση: «Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα μνημονιακής λογικής, όπως και η διαρκής αιτίαση για την αυτονόητη υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία», είπε ο πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...