Mε τίτλο To avoid Syriza’s fate over the EU, Britain must embrace fudge, o Chris Giles υποστηρίζει στους Financial Times ότι η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του David Cameron φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Και πριν και η Βρετανία «βρεθεί μπλεγμένη», οι Βρετανοί Υπουργοί θα έπρεπε να εξετάσουν τέσσερα σημαντικά μαθήματα που μπορεί να διδάξει η ελληνική περίπτωση.
To πρώτο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι η κατανόηση της έννοιας της πολιτικής μετάδοσης. Μετά την οικονομική κρίση, όλοι γνώριζαν τους κινδύνους της μετάδοσης και σήμερα από την Μαδρίτη μέχρι το Δουβλίνο, συνειδητοποιούν όλοι και τους κινδύνους της πολιτικής μετάδοσης. Η ευρωπαϊκή συναίνεση στα άκρα σε μια χώρα απλά ενθαρρύνει την εκδίωξη των κεντρώων κυβερνήσεων σε μια άλλη χώρα.
Συνεπής, ο «φόβος του ηθικού κινδύνου» είναι που έδωσε το κίνητρο στην Ισπανία να σκληρύνει τη στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το λαϊκιστικό κόμμα του Podemos φαίνεται ότι αρχίζει και χάνει την αίγλη που ασκούσε. Τον ίδιο δρόμο με την Ισπανία φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στην περίπτωση της Βρετανίας, στις διαπραγματεύσεις της σχέσης της με την Ευρώπη. Η απόδοση περαιτέρω δικαιωμάτων στο εσωτερικό χωρίς παράλληλη τήρηση των υποχρεώσεων δεν αρμόζει για το Παρίσι, όπου τα κεντροαριστερά και δεξιά κόμματα αντιμετωπίζουν τη δυναμική με το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, Εθνικό Μέτωπο.
Το δεύτερο μάθημα που θα μπορούσε να αντλήσει κανείς από το παράδειγμα της τακτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι ότι «δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου». Είναι σημαντικό, συνεπώς, για μια βρετανική κυβέρνηση που θέλει να παραμείνει σε μια «μεταρρυθμισμένη Ευρώπη» να μην επαναλάβει το λάθος της ελληνικής κυβέρνησης, διεξάγοντας επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προειδοποιώντας για τις τραγικές συνέπειες ενός Brexit για την Ευρώπη. Τέταρτο μάθημα είναι «να μην υπερβάλλουμε στις προσδοκίες μας». Η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να δώσει υποσχέσεις τύπου «τέλος στη λιτότητα», τις οποίες δε μπορεί να εκπληρώσει. Η Βρετανία θα επαναλάβει το ίδιο λάθος, εάν αποφασίσει να ανατρέψει οποιαδήποτε από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε τη νίκη επί των «αδηφάγων» πιστωτών, αλλά εν αντιθέσει κινείται τώρα προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης που βρισκόταν στο τραπέζι ήδη πριν την εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο. Συνεπώς, το τέταρτο μάθημα για τη Βρετανία είναι η αποφυγή απαιτήσεων για θεμελιώδεις αλλαγές των ιδρυτικών Συνθηκών της ΕΕ.
Εάν στο δημοψήφισμα ο βρετανικός λαός ψηφίσει υπέρ του Brexit, το μόνο σίγουρο για την κυβέρνηση Cameron είναι ότι η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει θα είναι πιο «βατή» και εύκολη από ότι εάν διαπραγματευόταν ένα μεταγενέστερο Brexit. (ΓΤΕ Λονδίνου- Συντ.: Ε.Κιουλαφή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.