«Αν ο Τσίπρας πετύχει μία συμφωνία και αποφύγει τη χρεοκοπία, θα είναι ένας πολιτικός και προσωπικός θρίαμβος ενάντια στις πιθανότητες. Και αν μπορέσει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στους «βρώμικους» συμβιβασμούς που αναπόφευκτα θα πρέπει να κάνει με τους δανειστές- ιδιαίτερα με το ΔΝΤ που κρατά την πιο σκληρή στάση- θα είναι κοντά στο θαύμα», σημειώνει η εφημερίδα Guardian.
«Κάθε ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία ”ομίχλη” ισχυρισμών για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί. Όμως, επιτέλους υπάρχει τελευταία η αίσθηση ότι και οι δύο πλευρές σημειώνουν πρόοδο.
Ο Guardian κάνει αναφορά και την επισήμανση του Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος παρατήρησε πως παρότι τα 2/3 των Ελλήνων πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβιβαστεί, σχεδόν το 60% πιστεύουν ότι δεν πρέπει αυτό να περιλαμβάνει μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, κάτι που είναι «κόκκινη γραμμή» για τους δανειστές. Στην ίδια τοποθέτηση, ο Στερν εκτίμησε ότι υπάρχει σχεδόν 50/50 πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
«Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι κανένας από τους δρόμους μπροστά τους δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό από εξαιρετικά δύσκολος. Είναι μία χώρα που το ΑΕΠ της κατέρρευσε κατά 25% ως συνέπεια της κρίσης, η ανεργία παραμένει πάνω από το 25% και ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 18% σε πραγματικούς όρους από το 2008 έως το 2013», συνεχίζει ο Guardian, που αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντησή τους με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα.
«Όμως, κάθε ημέρα άκαρπων συνομιλιών που περνά, οι καταθέσεις ‘στραγγίζουν’ καθώς οι νευρικοί αποταμιευτές στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι επενδυτές αναβάλλουν σχέδια και οι τουρίστες προτιμούν την Ιμπιζα αντί για την Κρήτη, από το φόβο ότι θα τους βρει εκεί το καλοκαίρι του Greccident», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι καταθέσεις έφτασαν σε χαμηλό δεκαετίας.
«Και η πολιτική αναταραχή έχει «στραγγαλίσει» τη διστακτική οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον τελευταίο μήνα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα υποχώρησε ξανά στην ύφεση», συνεχίζει.
Αν επιτευχθεί η συμφωνία, γράφει ο Guardian, είναι πιθανό η χώρα να αντιμετωπίσει άλλη μία περίοδο επίπονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών περικοπών δαπανών, για να ικανοποιηθεί το Brussels Group που δεν θέλει να «πετάξει» τα χρήματά του και υπάρχει μικρή ελπίδα για αναδιάρθρωση χρέους που οι Τσίπρας και Βαρουφάκης κάποτε υποστήριζαν τόσο θερμά ότι θα είναι μέρος του πακέτου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει «βαριές» αποπληρωμές και τον έλεγχο των δανειστών της, για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, συνεχίζει το δημοσίευμα, έως τις 30 Ιουνίου, διορία που φαίνεται να έχουν θέσει και οι δύο πλευρές, τότε η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επικίνδυνη και αβέβαιη προοπτική της αθέτησης των πληρωμών της και της εξόδου από το ευρώ.
«Το Grexit θα έρθει τουλάχιστον με τα πλεονεκτήματα της δραστικής υποτίμησης του νομίσματος, μία νέα δραχμή ίσως. Ορδές τουριστών κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν, θέλοντας να εκμεταλλευθούν το φτηνό ούζο και με την πάροδο του χρόνου ίσως η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις ως μία φτηνή τοποθεσία για την ευρωπαϊκή αγορά. Όμως, βραχυπρόθεσμα, το Grexit θα σημαίνει έλεγχο κεφαλαίων, χάος της αγοράς και εκτίναξη πληθωρισμού».
Οι Έλληνες ήδη έχουν υποστεί εξαιρετικές δυσκολίες. Όμως, με μία ακόμη προθεσμία να πλησιάζει, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένα αποτέλεσμα που θα φέρει κάτι άλλο πέρα από δύσκολες στιγμές στο μέλλον, καταλήγει ο Guardian.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.