Του Σπύρου Δημητρέλη
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι το ΣΔΟΕ και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, καθώς και των οικονομικών εισαγγελέων Π. Αθανασίου και Γ. Μπρη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την επιτάχυνση των ελέγχων στις "μαύρες" τραπεζικές καταθέσεις. Πολύ σύντομα η καθαρή αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων ενός φορολογούμενου θα γίνεται γρήγορα και αξιόπιστα προκειμένου να επιταχυνθούν οι φορολογικοί έλεγχοι αλλά και να αντιμετωπισθεί η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των φορολογικών ελέγχων από τους ελεγχόμενους.
Οι έλεγχοι για την λεγόμενη "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" ξεκίνησαν το 2010 με κυριότερο μέσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την αποστολή –με καθυστέρηση μηνών σε πολλές περιπτώσεις- των κινήσεών τους στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών ξεκινούσε από τους τελευταίους η άθροιση των καταθέσεων χρηματικών ποσών που εμφανίζονταν στις κινήσεις.
Ουσιαστικά, όμως, η μεθοδολογία αυτή είχε πολλά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, εμφανίζονταν ως καταθέσεις χρηματικών ποσών οι λήξεις προθεσμιακών καταθέσεων, η επανασεισαγωγή χρημάτων που είχαν σταλεί με εμβάσματα στο εξωτερικό και η κατάθεση χρηματικών ποσών τα οποία είχαν προηγουμένως αναληφθεί από τους ίδιους τους καταθέτες.
Το αποτέλεσμα ήταν οι έλεγχοι να είναι ευάλωτοι σε αμφισβητήσεις και να ακυρώνονται εν μέρει. Επίσης, οι αμφισβητήσεις αυτές προκαλούν και μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των φόρων που βεβαιώνονταν από τους φορολογικούς ελέγχους.
Προκειμένου να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία νέο ειδικό λογισμικό στις τράπεζες, το οποίο θα μετρά με ακρίβεια το πραγματικό ποσό αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων ενός καταθέτη μέσα σε ένα έτος. 
Το "καταθεσιολόγιο"
Με βάση αυτό το λογισμικό θα διενεργηθούν και οι έλεγχοι για το λεγόμενο "καταθεσιολόγιο". Τι είναι αυτό; Θα υπολογιστεί για κάθε φορολογούμενο η καθαρή αύξηση ανά έτος των τραπεζικών του υπολοίπων για τα έτη από το 2000 έως και το 2014 και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα συγκριθεί με το εισόδημα που δήλωσε ο φορολογούμενος με τη φορολογική του δήλωση στο αντίστοιχο έτος. Εφόσον προκύψουν διαφορές θα κληθεί ο φορολογούμενος να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να δηλώσουν εισόδημα το οποίο στο παρελθόν δεν είχε φορολογηθεί καταβάλλοντας 15% εφόσον το αδήλωτο εισόδημα βρισκόταν στις 30 Απριλίου στο εξωτερικό ή 30% εφόσον βρίσκεται στην Ελλάδα.