Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Έφυγαν άπρακτοι

 



Διακόπηκαν αιφνιδίως το απόγευμα της Κυριακής, έπειτα από 45 λεπτά, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος. 

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
Οι συνομιλίες των απεσταλμένων της κυβέρνησης (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος) με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες απέβησαν άκαρπες, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές εμμένουν στις θέσεις τους, με το ΔΝΤ να ναρκοθετεί και να τορπιλίζει τη διαδικασία

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, το Μαξίμου έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων μέσω non paper, διαμηνύοντας ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη», αφού όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «το πείραμα κράτησε αρκετά».

Η κυβέρνηση έστειλε το δικό της τελεσίγραφο απέναντι στους πιστωτές και στις φωνές που πληθαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για Grexit και τέλος χρόνου και υπομονής από την Ευρώπη προς την Ελλάδα. 

Tην ίδια ώρα η Κομισιόν διαμηνύει πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης (σ.σ. θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο) και θέτει ως νέο χρονικό περιθώριο την 30ή Ιουνίου. Κατά πληροφορίες, το βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9% του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ.

Κομισιόν: Απέτυχε η τελευταία απόπειρα προ Eurogroup, προθεσμία έως τέλος Ιουνίου

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

»Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

»O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Δραγασάκης: Παραμένει η επιμονή των θεσμών για περικοπές και ΦΠΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Μέγαρο Μαξίμου: Το πείραμα παρατράβηξε

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο non paper τους, σχετικά με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση:

1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Ασφυκτικές πιέσεις και σενάρια

Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών προς την Ελλάδα και τα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας σκιαγραφόνται από τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Άρθρο των Financial Times αναφέρει ότι οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης τελειώνουν, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανού οικονομολόγου, που υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων δεν είναι μακρινό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλώντας στην Bild ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή». 

Η αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές αποτελεί ένδειξη ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλες για να «γεφυρωθούν».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες να μην καταφέρει η Αθήνα να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ της ενίσχυσης που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία –συμπεριλαμβανομένου του 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες.

Ο Ν. Παπάς, ερωτηθείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η αποψινή αποχώρηση των Ελλήνων από τις συνομιλίες είναι κακό σημάδι, απάντησε πως «θα δείξει».

«Απέτυχε και αυτός ο γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές», μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Eurogroup της Πέμπτης είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να καταφέρει να κλείσει την συμφωνία και να αποφύγει την χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποκαλύπτει ότι Αθήνα και πιστωτές συνομιλούν για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η ίδια πηγή, πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, παραδέχθηκε όμως, πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

Παράλληλα, δημοσίευμά της γερμανικής Frankfurt Allgemeine Sonntagszeitung, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι σύντομα οι θεσμοί θα πρέπει να δώσουν θετικό σημάδι για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Αν δεν δώσουν γρήγορα θετικό μήνυμα το Eurogroup θα αρχίσει να συζητά προετοιμασία για ένα Grexit», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιπλέον, αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές διατύπωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι «εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τους Ελληνες στο ευρώ, αρκεί να το θέλουν και οι ίδιοι».

Διαβάστε επίσης:

Telegraph: H Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της - Ισλανδική χρεοκοπία, εθνικοποίηση τραπεζών στα υπ' όψιν, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, 22:14 

To tweet του Πολ Μέισον για τη διακοπή της διαπραγμάτευσης, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, 20:58 

Στην Αθήνα επιστρέφει η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...