Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«Διωγμός» των μεσοαστών από το κέντρο του Λονδίνου

 Posted by  on Jun - 22 - 2015

5
REUTERS
ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι τιμές ακινήτων στο Λονδίνο, μετά την κρίση, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 55%. Τη στιγμή όμως που δισεκατομμυριούχοι και εταιρείες μεσιτών γίνονται δεκτοί με ανοικτές αγκάλες στη βρετανική πρωτεύουσα, ολοένα και περισσότεροι κάτοικοί της εκδιώκονται από τις συνοικίες τους εξαιτίας των απαγορευτικών τιμών στέγης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης των Συντηρητικών και του δημάρχου Μπόρις Τζόνσον, ότι πίσω από το φαινόμενο αυτό κρύβονται μόνο οι δυνάμεις της αγοράς, η επιβολή του άτυπου αυτού «οικονομικού και κοινωνικού απαρτχάιντ» δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πολιτική παρέμβαση.
Πίσω από το γεμάτο υποσχέσεις σύνθημα «αναβάθμιση της συνοικίας», οι τοπικές αρχές εκποιούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα εργατικών κατοικιών σε ιδιώτες μεσίτες και κατασκευαστικές εταιρείες. Την ώρα που οι πρώτοι μετακινούν εκατοντάδες κατοίκους μακριά από το κέντρο της πόλης σε ολοένα και πιο απομακρυσμένα προάστια, οι δεύτεροι γκρεμίζουν τις εργατικές πολυκατοικίες, για να τις αντικαταστήσουν με υπερσύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών που θα απευθύνονται σε εύπορους αγοραστές.
Στην πάλαι ποτέ εργατική συνοικία του «Ελεφαντ εν Κασλ» στο Νότιο Λονδίνο, 3.000 εργατικές κατοικίες κατεδαφίσθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα. Αντί αυτών, η κατασκευαστική εταιρεία LendLease, ιδιοκτησίας του Αυστραλού μεγιστάνα Στιβ Μακάν, έχτισε 2.500 διαμερίσματα, τα οποία -όπως αναφέρει η γλαφυρή διαφήμισή τους- «προσφέρουν νέο επίπεδο ανεπιτήδευτης πολυτέλειας».
Απαγορευτικές τιμές
Παρότι η προοπτική ενοικιοστασίου έχει ανασταλεί εδώ και 30 χρόνια, η οικιστική κρίση είναι τέτοια, που ακόμη και ο νεοφιλελεύθερος δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την κατασκευή 50.000 κατοικιών «προσιτής τιμής» (80% της αντικειμενικής αξίας της περιοχής). Η τιμή του τετραγωνικού όμως εκτινάχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και οι τιμές των διαμερισμάτων αυτών είναι απαγορευτικές για τους μισθωτούς.
Μέχρι και το παραδοσιακά συντηρητικό δημοτικό διαμέρισμα του Ουέστμιντσερ, που φιλοξενεί τα υψηλότερα βαλάντια της πρωτεύουσας, παραδέχθηκε ότι οι μεσοαστοί κάτοικοί του «δεν θα μπορούν εφ’ εξής να διαμένουν εδώ, ή θα είναι διά βίου εξαρτημένοι από κρατικά βοηθήματα». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διαμερισματικών συμβούλων του Ουέστμινστερ, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 100.000 στερλίνες (138.000 ευρώ) για να διαμένει σε διαμέρισμα «προσιτής τιμής».
Την ίδια στιγμή, 560.000 οικογένειες στο Μητροπολιτικό Λονδίνο πλήττονται από τη λεγόμενη «ενεργειακή πενία», καταδικασμένοι να αντιμετωπίζουν το δίλημμα «eat or heat» (φαγητό ή θέρμανση), με το 25% των νοικοκυριών να δαπανά το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους για θέρμανση.

ΠΗΓΗ : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...