Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ στην ρήξη – Η πρόταση Juncker με αντάλλαγμα το χρέος – Τρόμος για capital controls, θυγατρικές τραπεζών στο εξωτερικό

 

15/06/2015 - 01:58
ΟΧΙ στην ρήξη  – Η πρόταση Juncker με αντάλλαγμα το χρέος – Τρόμος για capital controls, θυγατρικές τραπεζών στο εξωτερικό
Η στάση της ΕΚΤ στις 17 Ιουνίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την τροπή που θα λάβουν...
Οι δραματικές εξελίξεις με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδος με τους δανειστές χθες 14 Ιουνίου δεν σηματοδοτεί το τέλος, δεν σηματοδοτεί την ρήξη, αλλά σίγουρα αποτελεί μια πολύ δυσμενή εξέλιξη. 
Είναι γεγονός ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως εκτυλίχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν έως τραγική. 
Σήμερα στις 15:00 μιλάει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Μ. Draghi της ΕΚΤ και προφανώς όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ελλάδα.... 
Η ελληνική αντιπροσωπεία με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες κατάφεραν να συναντηθούν με χαμηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, οι οποίοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν. 
Η διαδικασία δεν περιβάλλει τιμή την ελληνική αντιπροσωπεία.
Οι θεσμοί ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ υποτίμησαν έως χλεύασαν την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο. 
Δυστυχώς τα περιθώρια για την Ελλάδα είναι πολύ στενά, ασφυκτικά και δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών.
Όμως από αυτή την ημιτελή διαπραγμάτευση βγήκε κάτι, το οποίο η ελληνική πλευρά πρέπει να αδράξει ως ευκαιρία. 
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει για να πάρει κάτι αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τον διασυρμό και το σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης. 
Το θετικό που βγήκε είναι ότι οι δανειστές θα συζητούσαν για το χρέος αρκεί η Ελλάδα να αποδεχθεί την πρόταση Juncker. 
Δυστυχώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική πρόταση δεν υφίσταται. 
Οι δανειστές έχουν μια πρόταση στο τραπέζι, την δική τους η ελληνική πρόταση δεν υπάρχει. 
Παρεμπιπτόντως το 1% πρωτογενές πλεόνασμα  μετά την πληρωμή τόκων δεν είναι ακραία απαίτηση όταν από την Ιταλία και Ισπανία το ΔΝΤ και η ΕΕ απαιτούν πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. 
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηρίζει από ιδεοληψίες τον δημόσιο τομέα εις βάρος του ιδιωτικού τομέα.
Προφανώς και πρέπει να υποστηριχθούν οι χαμηλές συντάξεις αλλά στο θέμα αυτό δεν έχει πρόβλημα ούτε το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από το άρθρο του Blanchard οικονομολόγου του ΔΝΤ. 
Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να αποδεχθεί το 90% της πρότασης Juncker, να προστατέψει τους χαμηλοσυνταξιούχους και έναντι όλων αυτών να ζητήσει ρήτρα ελάφρυνσης τους χρέους που να καταγραφεί στην συμφωνία με τους δανειστές. 
Η κυβέρνηση έχει λίγα χρονικά περιθώρια έως τις 18 Ιουνίου ίσως έως τις 17 Ιουνίου καθώς η ΕΚΤ συνεδριάζει για να εξετάσει το θέμα των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών. 
Αν υπάρξει αύξηση – δεν είναι ακόμη βέβαιο – θα είναι αύξηση των haircuts που θα αντιστοιχεί σε ανάγκη ρευστότητας 8 με 16 δισεκ. εκτιμούν οι τραπεζίτες όταν έχουν για ELA επιπλέον απόθεμα εγγυήσεων 33 δισεκ.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι 

1)Η πτώση στο χρηματιστήριο σήμερα 15 Ιουνίου μπορεί να είναι παροδική αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει ή μπορεί να ενταθεί η δραματική πτώση αν υπάρξει ρήξη. 

2)Οι εκροές καταθέσεων είναι κρίσιμες. 
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου οι εκροές ήταν 185 εκατ ενώ οι αναφορές ότι έφυγαν 1,5 δισεκ. μέσα στο Σαββατοκύριακο τις θεωρούμε υπερβολικές. 
Εκροές από ATMs μέσα σε σαββατοκύριακο σημαίνει ότι έγιναν το λιγότερο 2,5 εκατ συναλλαγές που είναι ΑΔΥΝΑΤΟ. 
Όμως όπως έχουμε αναφέρει μια συνολική εκροή επιπλέον 8-10 δισεκ. από τα 128 στα 120-118 δισεκ. θα αποτελέσει game over για το ελληνικό banking, τα capital controls θα είναι μονόδρομος. 

3)Η ΕΚΤ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
Αν στις 17 Ιουνίου δεν αυξήσει τα collaterals θα είναι θετική εξέλιξη. 
Αν τα αυξήσει με αρνητική επίδραση στην ρευστότητα από 8 έως 16 δισεκ. θα είναι αρνητική εξέλιξη αλά διαχειρίσιμη καθώς υπάρχει απόθεμα εγγυήσεων. 
Αν το haircut είναι μεγαλύτερο μπορεί να υπάρξουν capital controls ακόμη και το επόμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου. 
Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τις εκροές καταθέσεων. 
Ειδικά οι καταθέτες συνιστούμε ψυχραιμία, εμπιστευόμαστε τις ελληνικές τράπεζες και στηρίζουμε τις τράπεζες κρατώντας τις καταθέσεις μας στις τράπεζες. 

4)Οι έλληνες τραπεζίτες όμως ανησυχούν για ένα θέμα υπερβολικά πολύ, θα λέγαμε ότι τρέμουν. 
Αν υπάρξει ρήξη και χάος με capital controls, κινδυνεύουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στην Κύπρο. 
Όπως η Ελλάδα το 2013 βίαια απέσπασε τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών, θα μπορούσε η Τουρκία να αποσπάσει την Finansbank ή τις θυγατρικές στην Βουλγαρία ή ακόμη και η Κύπρος να αποσπάσει τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο. 

5)Το ελληνικό ατύχημα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. 
Επειδή τα περιθώρια είναι οριακά δεν μπορεί να υποτιμηθεί το ατύχημα.
Ορισμένοι ποιο αισιόδοξοι δηλώνουν ότι ο χρόνος της Ελλάδος δεν λήγει στις 18 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup αλλά στις 30 Ιουνίου και ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό. 

Το συμπέρασμα 

Η Ελλάδα αν επιλέξει την ρήξη θα επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον οικονομικό ιστό και στην κοινωνία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προδώσει την κοινωνία η οποία θα τον καταδικάσει. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδεχόμενη τον ρεαλισμό. 
Αποδεχόμενη την πρόταση Juncker 90% έναντι ρήτρας χρέους. 
Ακόμη και τώρα μπορεί να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Όχι στην ρήξη ναι στην συμφωνία. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...