Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μέτρα 14 δισ. έστειλε η Ελλάδα ζητώντας 53,5 δισ. από τον ESM - Ποιοι θα πληρώσουν το σοκ του τρίτου Μνημονίου

 

10/07/2015 - 03:33
Μέτρα 14 δισ. έστειλε η Ελλάδα ζητώντας 53,5 δισ. από τον ESM - Ποιοι θα πληρώσουν το σοκ του τρίτου Μνημονίου
Η ελληνική πρόταση προβλέπει διπλάσια μέτρα από αυτά του mail Χαρδούβελη
Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται από χθες το βράδυ η ελληνική πρόταση η οποία προβλέπει διπλάσια μέτρα από αυτά του mail Χαρδούβελη καθώς φθάνουν τα 13 – 14 δισ. ευρώ, και με αυτά η Αθήνα ζητά δάνειο 53,5 δισ. ευρώ για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως τα μέσα του 2018. 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και βάζει τέλος στα σενάρια του «Grexit» η κυβέρνηση ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν από την 1η/7/ 2015 έως την 1η/6/του 2018 αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών.
Στο νομοσχέδιο που αποτελείται από ένα άρθρο και χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον από την κυβέρνηση ενσωματώνει ρήτρα για την αναδιάθρωση του χρέους ακόμη και μετά το 2022 ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Επισημαίνεται δε ότι οι λύσεις που θα προκριθούν ως προς αυτή την κατεύθυνση θα άπτονται της ευρωπαϊκής οικογένειας. 
Η ισχύς του νομοσχεδίου είναι άμεση και συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα σε ένα τρίτο Μνημόνιο. 
Από τις προτάσεις του Μαξίμου το πακέτο των μέτρων καθίσταται βαρύτερο και «τσακίζει» εκτός από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.
Τεράστιο πλήγμα θα δεχτούν και οι επιχειρήσεις και κυρίως οι Ανώνυμες αφού αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή του φόρου και μαζί ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος από το 26% στο 28% και με προοπτική να φτάσει ακόμη και στο 29% σε περίπτωση που σημειωθούν αστοχίες σε άλλα μέτρα.

Με την αναπροσαρμογή των συντελεστών στους φόρους των επιχειρήσεων αλλά και στα εισοδήματα από ενοίκια - που και αυτό το μέτρο χαρακτηρίζεται «εφεδρικό» - το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων κατά 330 εκατ. ευρώ.
Το φορολογικό «πακέτο» αποτελεί βασικό βραχίονα της ελληνικής πρότασης απ’ τον οποίο και θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής. 
Κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ μόνο από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τη διετία 2015-2016 θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ. 
Σημαντικά έσοδα θα προέλθουν επίσης από την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το φόρο πολυτελείας, την αλλαγή επί το δυσμενέστερο της φορολογίας των αγροτών, ενώ σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αναμένονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο. 
Στα βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 13%, η εστίαση «μετακομίζει» και πάλι στο 23%, ενώ διατηρείται σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου - όχι στα μεγάλα πλούσια τουριστικά - η έκπτωση του 30% μόνο όμως μέχρι το τέλος του 2016. 
Στη συνέχεια η έκπτωση θα καταργηθεί σε όλα τα νησιά, αφού προηγουμένως όμως δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. 

Ουσιαστικά, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα επανεξετασθεί και πάλι το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. 
Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% (από 6,5%) εντάσσονται φάρμακα, βιβλία, και εισιτήρια θεάτρου. 
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα,αυξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καταργούνται τα προνόμια των εφοπλιστών, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας και επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής, ενώ άμεσα θα εφαρμοστεί ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 
Προβλέπεται επίσης σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με κατάργηση και της επιδότησης πετρελαίου, ενώ αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων μέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήματα πάνω από 12.000 σε 35% από 33% με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν βγει ο λογαριασμός από τα άλλα μέτρα. 
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με: έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, και συνεργασία με χώρες- μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες ελλήνων και την προέλευσή τους. 
Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα. 
Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται και για τη βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή. 

Αναλυτικότερα: 
*Από 1ης Ιουλίου αλλάζει το σύστημα ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). 
Στο 23% πάνε εστιατόρια και τροφοδοσία, ενώ στο 13% μένουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια, τα ξενοδοχεία, και το νερό (εξαιρουμένης όμως της αποχέτευσης). Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και τα νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015. 
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση και αναθεώρηση μπαίνει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα. 
*Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις σταδιακά μέχρι το 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταργηθεί και η «προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών» μαζί και η επιδότηση στο πετρέλαιο. 
*Στη φορολογία ακινήτων οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν θα πρέπει να διαταράξουν τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος. 
*Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 28%. 
*Μπαίνει φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων. 
*Επεκτείνεται ο φόρος πολυτελείας και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αυξάνεται από 10% σε 13%. 
* Μπαίνει φόρος 30% στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προβλέπονται έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G. 
* Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. φέτος και κατά 200 εκατ. το 2016, με μείωση του προσωπικού.
*Αυξάνεται η συμμετοχή των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας από 4% στο 6%.
* Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι το 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας. Ειδικότερα, προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Θα υπάρξει άμεση νομοθέτηση και θα αρχίσει από το υψηλότερο 20% των ωφελούμενων το Μάρτιο του 2016.
*Αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση η νέα νομοθεσία.
*Προβλέπεται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ με αναφορά μόνο στη Βουλή.
*Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...