Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η πρόταση της Γαλλίας για μία ενισχυμένη ευρωζώνη προκαλεί αμηχανία στο Βερολίνο.

 

Οι γαλλικές προθέσεις να αποκτήσει η πληγείσα από την ελληνική κρίση ευρωζώνη νέους θεσμούς προκαλούν αμηχανία στο Βερολίνο, όπου η κυβέρνηση, που υποστηρίζει επίσημα μια πιο προωθημένη ολοκλήρωση, αμφιβάλλει για τον εταίρο της.

Ύστερα από εβδομάδες ελληνικού ψυχοδράματος το οποίο εξέθεσε την
ευθραυστότητα του νομισματικού μπλοκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρότεινε στα μέσα Ιουλίου να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, προωθώντας, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, την ιδέα ενός δικoύ της προϋπολογισμού και ενός υπουργού Οικονομικών, καθώς και μια "εμπροσθοφυλακή" χωρών που έχουν πιο ισχυρά κίνητρα σε σχέση με τις άλλες.

Ικανοποίηση για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, πεπεισμένος Ευρωπαίος, τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ μιας πιο προωθημένης ενοποίησης και ήταν ο πρώτος που πρότεινε, από το 1994, την ιδέα μιας "Ευρώπης δύο ταχυτήτων", της οποίας η "εμπροσθοφυλακή" του Παρισιού ακούγεται σαν ηχώ.
Ωστόσο, το Βερολίνο αντέδρασε στις γαλλικές ιδέες με μια εκκωφαντική σιγή. Οι ιδέες μιας ενισχυμένης ένωσης "δεν μας είναι ξένες", περιορίστηκε να πει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, "ωστόσο ο σημερινός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός" από εκείνον του 1994. Η καγκελαρία μένει σιωπηλή.

"Εδώ στο Βερολίνο έχουμε συνείδηση ότι (οι γαλλικές προτάσεις) είναι πολιτικές δηλώσεις, όχι κατ 'ανάγκη για να κινηθούν εξελίξεις, αλλά μάλλον για εσωτερική χρήση", αναλύει ο Πάβελ Τοκάρσκι, ερευνητής στο γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP). "Και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την προθυμία της Γαλλίας πράγματι να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία και να πάρει το ρίσκο της αλλαγής των συνθηκών".

Εν ολίγοις, η γερμανική κυβέρνηση "δεν εξετάζει σοβαρά την πρόταση αυτή", καταλήγει ο ειδικός.
Η συζήτηση είναι ωστόσο ζωηρή στη Γερμανία. Οι "Σοφοί", μια ομάδα πέντε οικονομολόγων με επιρροή οι οποίοι συμβουλεύουν την καγκελάριο Μέρκελ, επέκριναν αυτή την εβδομάδα τις γαλλικές ιδέες. Λόγω των "τεράστιων διαφορών" στις οικονομικές προτεραιότητες των χωρών της νομισματικής ένωσης, προβλέπουν "αστάθεια" και μεγάλες εντάσεις σε σχέση με τη χρήση ενός εν δυνάμει κοινού προϋπολογισμού.
Ένας ευγενικός τρόπος να ειπωθεί ότι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, πιο σπάταλοι, θα έβαζαν χέρι στα γερμανικά χρήματα.

Στυλ γερμανικό ή ρομαντικό;

Τους γερμανούς "Σοφούς" αντέκρουσαν αμέσως άλλοι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος πολύ πιθανόν αναλάβει την προεδρία του οικονομικού ινστιτούτου DIW που εδρεύει στο Βερολίνο και ο οποίος επιμένει κι αυτός ωστόσο στις απαραίτητες "εξουσίες παρέμβασης" ενός ενδεχόμενου ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, που ο ίδιος επιθυμεί.
"Πιστεύω ότι οι Σοφοί υποτιμούν την πολιτική βούληση για μια ενωμένη Ευρώπη", αντέδρασε ο Ράινερ Σοντόβσκι, υφυπουργός Οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο σκέφτεται "σοβαρά να προβεί σε πρόσθετα βήματα για να τελειοποιήσει" την οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση.
Ωστόσο οι ίδιες συνήθεις εκκλήσεις για περισσότερη ολοκλήρωση κρύβουν εδώ και καιρό επιθυμίες εντελώς διαφορετικές, όπως κατέδειξαν οι επαναλαμβανόμενες σημασιολογικές συζητήσεις για την "οικονομική διακυβέρνηση" της Ευρώπης, την οποία το Παρίσι προτιμά να αποκαλεί "διακυβέρνηση".

Στην περίπτωση αυτή, για την ευρωζώνη, "η Γαλλία θέλει κυρίως έναν κοινό προϋπολογισμό, το Βερολίνο έναν πιο προωθημένο έλεγχο" της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, έγραψε χθες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

"Υπάρχουν δύο στυλ πολιτικής στην Ευρώπη: το γερμανικό και το ρομαντικό", δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες ο διάσημος οικονομολόγος και πρώην "Σοφός" Μπερτ Ρούρουπ. "Σε εμάς τους Γερμανούς αρέσουν οι κανόνες, ένας Γάλλος βγάζει σπυράκια όταν ακούει τη λέξη", τόνισε.

"Η νομισματική ένωση που θέλει η Γερμανία είναι πιθανόν ασύμβατη με αυτήν που οι γαλλικές ελίτ είναι έτοιμες να πουλήσουν και που η γαλλική κοινή γνώμη είναι έτοιμη να δεχτεί", δήλωνε επίσης σε κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times, τη Δευτέρα, ο Σαχίν Βαλέ, πρώην σύμβουλος του γάλλου υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν.

Τελικά, η υπερενάρετη Ευρώπη που θέλει η Γερμανία δεν θα υπάρξει, εκτιμά ο Ρούρουπ: "Αν δεν δεχτούμε τον συνδυασμό της πίστης στους κανόνες με τον πολιτικό ρεαλισμό, μπορούμε να αποχαιρετήσουμε την Ευρώπη".


Π
ηγή:
  skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...