Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Νέα «φοροκαταιγίδα» μέχρι το Δεκέμβριο!

 

Νέα «φοροκαταιγίδα» μέχρι το Δεκέμβριο!
Ζητάνε συνολικά  30 δισ. ευρώ φόρους και καθυστερούμενες οφειλές από τον εξαντλημένο ελληνικό λαό.
«Τσουνάμι» φόρων έρχεται μέσα στους επόμενους πέντε (5) μήνες και το Δημόσιο, περιμένει να εισπράξει από τους έλληνες σχεδόν οκτώ(8) δισ.  που είναι κυρίως φόροι, που πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2015. Νέοι και παλιοί φόροι, αυξήσεις και κατάργηση απαλλαγών, έχουν  ανεβάσει αρκετά τον λογαριασμό για τον μέσο έλληνα, που φαίνεται να δέχεται απανωτά οικονομικά «χτυπήματα» ανάμεσα στο κλείσιμο των τραπεζών, τα Capital Controls και την κατάρρευση της αγοράς.  Παρά την αβεβαιότητα και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα το 2ο εξάμηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ.  Μέσα σε μία ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν χειρότερα αποτελέσματα ακόμα και από την περσινή πολύ δύσκολη χρονιά,  ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει πως σύμφωνα με τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η κίνηση στην αγορά και τα έσοδα των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, είναι μειωμένα σε ποσοστά έως 70%.  
  Ακόμα και αν οι δανειστές δεν επιμείνουν σε νέα μέτρα, το φορολογικό ημερολόγιο είναι ιδιαιτέρα φορτωμένο μέχρι και τον Δεκέμβριο.  Από την μία το μπέρδεμα με τις παρατάσεις στις ημερομηνίες κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και από την άλλη, η παραμονή του ΕΝΦΙΑ και οι αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με το πού θα βρει ο έλληνας μετά από τόσα χρόνια μέσα στο «μνημονικό καμίνι» τόσα χρήματα για να τα καταβάλει στο Δημόσιο.  
Τα ποσά, που πέρσι αποπληρώθηκαν σε οκτώ δόσεις, τώρα που δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο, θα πρέπει να πληρωθούν σε τέσσερεις ή πέντε. Το μαρτύριο για τους φορολογούμενους ουσιαστικά ξεκινά από το τέλος Ιουλίου, ενώ πολλαπλασιάζεται από τον Αύγουστο και μετά.
«Ζυγώνουν»  η προθεσμίες για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και από την Πέμπτη, όσοι υπέβαλαν κανονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 18 Ιουλίου, θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση.  Οι άλλες δύο δόσεις είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Το Δημόσιο, περιμένει από αυτές τις τρείς δόσεις, να μαζέψει συνολικά κοντά στα 3,1 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτό τον λογαριασμό, μπαίνουν:
    Φόρος εισοδήματος
    Έκτακτη εισφορά
    Τέλος επιτηδεύματος
    Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
  Μεγάλη «τρικυμία» έχει προκληθεί από τις νέες αλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, με το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης να έχουν ανέβει στο 23% και την  Το σύνολο των αλλαγών, θα έχει ολοκληρωθεί από την 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να εισπραχθούν 795 εκατ. ευρώ περισσότερα. Τότε, θα γίνει η αλλαγή στον συντελεστή των ξενοδοχείων  6% στο 13%, ενώ παράλληλα, θα καταργηθεί και η έκπτωση 30% στα  εμπορικά νησιά.
Συναγερμός για την φορολογία κερδών στις επιχειρήσεις!
Σχετικά με την φορολογία κερδών στις επιχειρήσεις, ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται κατά 3% και πάει στο  29%.  Οι ίδιες επιχειρήσεις θα πρέπει να προκαταβάλλουν  τον φόρο από το 80% στο 100% ενώ συγκεκριμένα για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες,  η προκαταβολή για το 2015, που θα πληρωθεί με  το εκκαθαριστικό του 2016, αυξάνεται από το 55% στο 75%.  
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει με εισπρακτικό στόχο στα 2,65 δισ. ευρώ.
Μέσα στον Αύγουστο περιμένουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών την βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, με το λογαριασμό να αναμένεται και το 2015 να είναι «τσουχτερός». Οι ακριβείς ημερομηνίες, μπορεί να επηρεαστούν από τις εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε συνάρτηση με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση το μέχρι στιγμής βασικό σενάριο, που φαίνεται να προκρίνεται, προβλέπει βεβαίωση του φόρου τον Αύγουστο και είσπραξη από τον Σεπτέμβρη. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το Δημόσιο χρειάζεται να συγκεντρώσει χρήματα. Αυτό σημαίναι ότι όσο πιο πολύ αργήσει να έρθει η πρώτη δόση, σε τόσο λιγότερες δόσεις θα σπάσει. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η είσπραξή του φόρου πρέπει να γίνει μέχρι το Δεκέμβριο, αν και δεν αποκλείεται να δούμε την επανάληψη του περσινού σεναρίου, με επέκταση του χρόνου είσπραξης έως τον Φεβρουάριο του 2016.
Την ίδια στιγμή, αυξημένοι είναι και οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς που η αύξηση τους έγινε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015,  για να ανέβουν τα έσοδα περίπου κατά 250 εκατ. ευρώ από του φορολογούμενους που έχουν ετήσιο  εισόδημα πάνω από το όριο των 30.000 ευρώ. Η αυξήσεις έχουν γίνει μόνο στα ψηλότερα εισοδήματα, στην κατεύθυνση που είχε δώσει το η κυβέρνηση να πληρώσουν περισσότερα όσοι έχουν ή βγάζουν περισσότερα και να προστατευθούν τα κατώτερα στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι έχουν  εισόδημα 12.000 με 30.000 ευρώ θα πληρώσουν την ίδια έκτακτη εισφορά με πέρσι χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της.
 Μεγαλύτερος θα έρθει ο λογαριασμός για όσους πληρώνουν φόρο πολυτελείας. «Καπέλο» σε ότι πληρώνουν μέχρι τώρα θα δώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες, αεροσκάφη και ανεμόπτερα ήρθαν να προστεθούν και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Ο φόρος θα πληρωθεί πάλι μέσα από το εκκαθαριστικό της κύριας δήλωσης και για όσους η δήλωση έχει ήδη υποβληθεί και εκκαθαριστεί, θα γίνει νέα εκκαθάριση που θα υπολογιστεί ο νέος αυξημένος φόρος. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής του φόρου, παραμένει στο 10% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης μόνο για όσους έχουν Ι.Χ. από 1.929 έως 2.500 κυβικά. Τα ι.χ. οχήματα με κινητήρα πάνω από 2.500 κυβικά, σκάφη και άλλα, ο φόρος αυξήθηκε από το 10% στο 13%.
Σταθερή και αξιόπιστη πηγή εσόδων για το Δημόσιο αποτελεί η αναπόφευκτη επιβάρυνση των ιδιοκτητών οχημάτων, με τα τέλη κυκλοφορίας.  Όπως έχουμε συνηθίσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.  Τα αναμενόμενα έσοδα, υπολογίζονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Μαζί με τις δόσεις φορολογίας, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών( περίπου 850.000 οφειλέτες) θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα και περίπου 400 εκατ. ευρώ για τις επόμενες δόσεις των ρυθμίσεών τους.
Συγκεκριμένα:
Ιούλιος
 -1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων όσοι έκαναν δήλωση μέχρι τις 18 Ιουλίου
-Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για περίπου 100.000 επιχειρήσεις
Αύγουστος
- Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που δεν κατέθεσαν την δήλωσή τους μέχρι τις 19 Ιουλίου
-Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή 2η δόση.
- 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πληρώσουν τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων,
- Θα σταλούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.
Σεπτέμβριος
-Επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος
-Δόση ρύθμισης των 100 δόσεων
-Τέλος επιτηδεύματος του 2013
- ΦΠΑ μεγάλων επιχειρήσεων.
Οκτώβριος
-Καταβολή ΦΠΑ του 3ου τριμήνου
- Πρώτη δόση  ΕΝΦΙΑ.
- Επιχειρήσεις-ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλουν τον φόρο νομικών προσώπων και το τέλος επιτηδεύματος.
Νοέμβριος
-Δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
-Δόση ΕΝΦΙΑ
- Επιχειρήσεις-ελεύθεροι επαγγελματίες τη 2η δόση ΦΠΑ
Δεκέμβριος
-Δόση ΕΝΦΙΑ,
-Δόση ρύθμισης 100 δόσεων
-Δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
-Τέλη κυκλοφορίας (1δισ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...