Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Το άδειο ρόστερ του Ολυμπιακού

 

Ο Τσάρλυ γράφει για το πρώτο δυνατό φιλικό του Ολυμπιακού κόντρα στη Φενέρμπαχτσε του Βίτορ Περέιρα, βγάζει τα συμπεράσματά του και στέκεται στο πρώτο φάουλ του Μάρκο Σίλβα.
Ένα μήνα πριν αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις, ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο δυνατό φιλικό παιχνίδι του. Οι "ερυθρόλευκοι" αυτήν την εποχή δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ρόστερ για να είναι ανταγωνιστικοί κόντρα στη Φενέρ των πολλών λύσεων.
Το τελικό 3-2 κολακεύει, αλλά η διαφορά στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων ήταν εμφανής. Από τους  21 που χρησιμοποίησε ο Περέιρα δεν υπήρχε κανείς που δεν θα έκανε την διαφορά αν υπήρχε στο ρόστερ του Ολυμπιακού.
Πέρασε μία βδομάδα από την ημέρα που έγραψα το αναλυτικό κείμενο για τις ανάγκες του Ολυμπιακού, χρόνος που για την εποχή που διανύουμε είναι μεγάλος. Υπάρχουν οι προσθήκες των Καπίνο, Γούτα, Πάρντο και κάποιες αλλαγές δεδομένων με βάση τα όσα δείχνει ο Σίλβα.

Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση Ρομπέρτο

Το φλερτ με τον Καπίνο είχε γίνει γνωστό από τα τέλη Μαΐου. Υπήρχαν πολλοί μέσα από τον Ολυμπιακό που έβλεπαν τον Καπίνο ως ιδανικό αντικαταστάτη του Ρομπέρτο και τους είχε γίνει γνωστό, ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο στον Καπίνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον επαναπατρισμό του. Όλοι περιμέναμε πως η κίνηση Καπίνο θα γινόταν όταν θα φύγει ο Ρομπέρτο αλλά η διοίκηση του Ολυμπιακού μας αιφνιδίασε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Η μεταγραφή του Καπίνο έγινε νωρίτερα. Επικοινωνιακά βγήκε ότι επισπεύσθηκε λόγω της πιθανής πρόωρης αποχώρησης Λόρια, όμως στην πραγματικότητα όλοι έχουν στο μυαλό τους πως πλέον είναι πιο ομαλή η πιθανή φυγή Ρομπέρτο. Μην ξεχνάμε πως ο Ισπανός τερματοφύλακας έχει συγκεκριμένη ρήτρα, όποτε το μέλλον του δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της διοίκησης του Ολυμπιακού και ο ίδιος έχει δείξει από καιρό πρόθεση αποχώρησης.

Δεν δημιουργούν δίδυμο εμπιστοσύνης

Στην άμυνα αποκτήθηκε ο Γούτας από την Ξάνθη αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, κάτι που φάνηκε σε μεγάλο βαθμό στο φιλικό με την Φενέρ.
Αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμοι στόπερ είναι οι Γούτας, Μποτία, Σιόβας, Αυλωνίτης, Βούρος. Από αυτή την 5άδα, δίδυμο να εμπνέει εμπιστοσύνη δεν δημιουργείται. Το σωστό θα ήταν να αποχωρήσουν δύο που θα επέλεγε ο Σίλβα και να αποκτηθεί το δίδυμο που θα ξεκινήσει την σεζόν. Φαίνεται όμως πως στον προγραμματισμό είναι να αποκτηθεί ένας. Αυτός όμως θα πρέπει και να κάνει τη διαφορά και να είναι σε θέση να σηκώσει και τον εκάστοτε παρτενέρ του.
Στο φιλικό με τη Φενέρ, το δίδυμο Αυλωνίτης, Βούρος ήταν απογοητευτικό. Ο Περέιρα φρόντισε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αδυναμίες τους και να τους ασκήσει πίεση παίζοντας με δύο επιθετικούς και φροντίζοντας να παίζουν με βαθιές μπαλιές τον Φερναντάο.
 
Ο Βούρος είναι μόλις 20 ετών, έχει περιθώρια εξέλιξης, όμως με το σωματότυπο που διαθέτει θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί με ταχύτητα, να ανεβάζει με σιγουριά την άμυνα του ψηλά και να κατεβάζει μπάλα, ώστε να γίνει ένας μυαλωμένος στόπερ χώρου και να κάνει σημαντική καριέρα στο κέντρο της άμυνας. Σώμα και ύψος να σπρώξει και να πάει σε προσωπική επαφή δεν διαθέτει, γεγονός το οποίο φάνηκε πολύ στο φιλικό με τη Φενέρ.

Φωτογράφισε το πρόβλημα στα αριστερά

Ο Σίλβα φρόντισε να φωτογραφίσει το αριθμητικό πρόβλημα που έχει στα αριστερά της άμυνας του, βάζοντας στην επανάληψη τον Σαλίνο αριστερό μπακ. Διαβάζοντας από τα ρεπορτάζ πως έρχεται πρόταση από την Ίντερ για τον Μαζουακού, καταλαβαίνουμε πως αν δεν κινηθεί γρήγορα η διοίκηση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο Σίλβα να μείνει χωρίς αριστερό μπακ. 
Πρακτικά ο Ολυμπιακός είναι καλυμμένος μόνο στα δεξιά της άμυνας, με το δίδυμο Ομάρ, Σαλίνο να εγγυάται πως πάντα θα υπάρχει κάποια αξιόπιστη λύση.
Στον άξονα, με δεδομένο πως ο Σίλβα δείχνει αποφασισμένος να κρατήσει το 4-2-3-1, ψάχνουμε για τους δύο κεντρικούς χαφ. Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ υπάρχουν οι Μιλιβόγιεβίτς, Κασάμι, Μπουχαλάκης, Τζανδάρης, Ζντιέλαρ, Γιαταμπαρέ και Μανιάτης.

Χωρίς σταθερά στον άξονα

Αν θεωρήσουμε πως ο Κασάμι θα παραμείνει στο ρόστερ, ποσοτικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα δύνεται και η δυνατότητα στον Σίλβα να "κόψει" κάποιον. Όμως υπάρχει φανερό πρόβλημα ποιότητας και δεν υπάρχει μια σταθερά. Ο Μιλιβόγιεβιτς κινείται σε συγκεκριμένους χώρους και κάνει μόνο τα απαραίτητα που απαιτεί η θέση.
Ο Κασάμι έχει προσόντα, πατάει και τις δύο περιοχές αλλά είναι δύσκολος χαρακτήρας και ποτέ δεν έδειξε πολύ ζεστός με την παραμονή του στον Ολυμπιακό.
 
Ο Μανιάτης προσέφερε σαν χαφ με την ταχύτητά του, τις δυνάμεις που έβγαζε και τους χώρους που κάλυπτε. Αν υποθέσουμε πως ο τραυματισμός του έχει κοστίσει σε ενέργεια και τρεξίματα η μπάλα που ξέρει δεν είναι στο επίπεδο που απαιτεί η θέση.
Οι υπόλοιποι πρέπει να αποδείξουν πράγματα, καθώς έχουν κάποια πλεονεκτήματα αλλά και φανερές αδυναμίες.
Με τη Φενέρ, ο Σίλβα χρησιμοποίησε 67 λεπτά τον Μπουχαλάκη, 45 τον Ζντιέλαρ και 25 περίπου τον Τζανδάρη.
Ο 20 ετών Ζντιέλαρ δεν βρήκε στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε ρυθμό, δεν μπήκε στις μονομαχίες, ήρθε σε λίγες επαφές με την μπάλα και λόγω του νεαρού της ηλικίας του θα είναι παράτολμο και λανθασμένο να κριθεί.

Μπουχαλάκης, Τζανδάρης ίσον ένας ολοκληρωμένος χαφ

Ο 22χρονος Μπουχαλάκης έδειξε πως έχει τεχνική κατάρτιση με την μπάλα, πήρε πολλά κολακευτικά σχόλια για την εκπληκτική ατομική προσπάθεια που έκανε στο πέναλτι που κέρδισε ο Χάρα, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός έδεσε ανασταλτικά μόνο όταν βγήκε και μπήκε στη θέση του ο Τζανδάρης.
Μπάλα γνωρίζει, αν όμως καθιερωθεί στο δίδυμο του άξονα, χρειάζεται πολύ δουλειά στο παιχνίδι χωρίς μπάλα και στην τακτική κάλυψη της θέσης για να μπορέσει να σταθεί σε υψηλό επίπεδο χωρίς να κάνει ανασταλτικά ζημιά στην ομάδα του. Με τη Φενέρ άφηνε αποστάσεις με το αμυντικό δίδυμο, δεν βοήθησε σε καμία φάση τα στόπερ στις μακρινές πάσες προς τον Φερναντάο και δεν βρισκόταν σε κοντινή απόσταση για να μαζέψει έστω την μπάλα σε ενδεχόμενη μονομαχία των στόπερ με τον φορ της Φενέρ.
 
Ο Τζανδάρης στο διάστημα που αγωνίστηκε βοήθησε την ομάδα του, προσφέροντάς της αμυντική ασφάλεια. Στα 25 λεπτά που έπαιξε πήγε στις μονομαχίες, μάρκαρε επιθετικά και σε μεγάλο πλάτος γηπέδου, έκανε φάουλ και βοήθησε τα στόπερ στο μαρκάρισμα του Φερναντάο. Δεν είναι τυχαίο πως στο χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήθηκε, λειτούργησαν καλύτερα ανασταλτικά οι "ερυθρόλευκοι".
Το ιδανικό για τον Σίλβα θα ήταν να είχε έναν ποδοσφαιριστή που θα γνώριζε την μπάλα του Μπουχαλάκη και θα είχε την τακτική γνώση της θέσης και την ένταση στο μαρκάρισμα που βγάζει ο Τζανδάρης. Όποιο παιδί από τα δύο δουλέψει τις αδυναμίες του και τις βελτιώσει, θα κάνει καριέρα. Αυτή τη στιγμή πάντως, ο Τζανδάρης είναι απαραίτητος για το ρόστερ του Ολυμπιακού, καθώς δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής στον άξονα με τα δικά του στοιχεία.
Επειδή είμαι της άποψης πως από τους παίκτες άξονα φαίνεται το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της κάθε ομάδας, θεωρώ πως χρειάζεται ένα κεντρικός χαφ για να κάνει τη διαφορά και να μπορεί να έχει συμμετοχή στο ανασταλτικό και στο δημιουργικό κομμάτι.

Σαν το καλό κρασί

Μπροστά από τους δύο αμυντικούς χαφ, υπάρχει το παλιό καλό κρασί. Ο Τσόρι, εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τη Φενέρ σε πολύ καλή κατάσταση, καλά γυμνασμένος, αδυνατισμένος και έχοντας βελτιώσει το πέταγμα του στα πρώτα μέτρα. Με το που ακουμπά την μπάλα, φανερώνει τη διαφορά κλάσης του από τους υπόλοιπους και η ατομική του κατάσταση μαρτυρά πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
 
Στα 34 του χρόνια καταφέρνει ακόμα να βελτιώνεται και να εξελίσσει τον εαυτό του. Έχει αποκτηθεί και ο Μαρτίνες, ενώ και η ικανότητα του Φορτούνη να προσφέρει και σε αυτή την θέση καθιστά γεμάτο το ρόστερ στη θέση του επιτελικού χαφ. Αυτός είναι και ο λόγος που όποιος προπονητής και να έρθει στον Ολυμπιακό, σε όποιο ποδόσφαιρο και αν πιστεύει, είναι υποχρεωμένος να παίξει 4-2-3-1.
Τα καλά νέα συνεχίζονται κοιτάζοντας στα δεξιά. Η δεξιά πλευρά φαίνεται θα είναι φέτος δυνατή.

Το κάθετο τρέξιμο και η ντρίπλα απειλής του Πάρντο

Ο Πάρντο έδειξε πως βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα φυσικής κατάστασης και είναι έτοιμος να προσφέρει στον Ολυμπιακό. Με τον Ομάρ, που παίζει την θέση επιθετικά και προσφέρει ποιοτικά ανεβάσματα, είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσουν ένα δυνατό δίδυμο.
Ο Πάρντο δεν έχει την ποιότητα των Τζόρτζεβιτς, Μιραλάς, Γκαλέτι, Λέτο, είναι όμως πολύ καλύτερος από αυτούς που ταλαιπώρησαν πέρυσι τον κόσμο του Ολυμπιακού. Διαθέτει έκρηξη που του επιτρέπει να φεύγει με ταχύτητα στα πρώτα μέτρα, να ελευθερώνεται με κάθετο τρέξιμο και να εκμεταλλεύεται τον κενό χώρο. Αυτός είναι και ο βασικός τρόπος με τον οποίο απειλεί.
 
Στο 4-2-3-1, μετά τον φορ θα βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής που θα πατάει περισσότερο την αντίπαλη περιοχή. Ο τρόπος που παίζει στα δεξιά τη θέση ο Ομάρ και η παρουσία δύο δημιουργών (Τσόρι, Μαρτίνες )που ειδικεύονται στην τελική πάσα, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον Πάρντο να εκμεταλλευτεί την γρήγορη κίνηση του στον κενό χώρο.
Στο φιλικό με τη Φενέρ έδειξε επίσης πως έχει τις δυνάμεις, αλλά και την τακτική προσήλωση που του επιτρέπουν να δίνει βοήθειες στην αμυντική κάλυψη στον μπακ.
Επίσης, διαθέτει και τα δύο πόδια. Ο Πάρντο απειλεί με πολλούς τρόπους, έχει δυνατό σουτ, αλλά διαθέτει χτυπήματα και με εσωτερικό φάλτσο. Την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια τη χρησιμοποιεί συχνά για να καταφύγει σε ντρίπλα απειλής. Δεν έχει πλαστικότητα, δεν σπάει η μέση του, είναι αρκετά μονοκόμματος πέρα από το ξεμαρκάρισμα ταχύτητας που κάνει και δοκιμάζει πιο συχνά την ντρίμπλα όταν βρίσκεται σε θέση βολής. Προσποιείται πως θα εκτελέσει, περιμένει τον αντίπαλο αμυντικό να κινηθεί προς το μέρος του με φόρα προς το πόδι που απειλεί, μαζεύει την μπάλα και φεύγει με το άλλο.

Το πρώτο φάουλ του Σίλβα

Είναι νωρίς, βρισκόμαστε σε μια εποχή που κάποιες σκέψεις των προπονητών είναι ευμετάβλητες, όμως την πρώτη του εβδομάδα ο Σίλβα σημείωσε και το πρώτο του φάουλ.
 
Και στο κείμενο της προηγούμενης βδομάδας σημείωσα της αδυναμίες του Γιαννιώτα. Το παιδί δεν είναι έτοιμο, θέλει δουλειά στον τρόπο που παίρνει τις αποφάσεις και στον τρόπο που εκτελεί. Όμως δεν είναι για πέταμα. Δεν επιτρέπεται να παίρνουν χρόνο οι Ντουρμάζ, Ντοσεβί και ο Γιαννιώτας να μην υπολογίζεται ούτε για τα εσωτερικά διπλά.
Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως θα αποκτηθεί και αριστερό εξτρέμ, καθώς ο Σίλβα θέλει οι ομάδες του να έχουν ανάπτυξη από τα άκρα.
Ο Φορτούνης δείχνει πως θα είναι η αποκάλυψη της φετινής σαιζόν. Μπορεί να παίξει με άνεση και τις 3 θέσεις πίσω από τον φορ, ακόμα και στο δίδυμο του άξονα όταν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να λειτουργεί επιθετικά σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Έχει μεγάλο διασκελισμό, άνεση σε δύσκολες αποφάσεις που παίρνει με την μπάλα και πιστεύω πως από τα νέα παιδιά, είναι ο πιο έτοιμος για να κάνει καριέρα.

Λυπηρό να παίζεις με τον Χάρα

Στην επίθεση, είναι λυπηρό να βλέπεις την Φενέρ, να παίζει με τους Φερναντάο, Σο, να έχει αποκτήσει τον Φαν Πέρσι και ο Ολυμπιακός να παίζει στην επίθεση με τον Φράνκο Χάρα. Μόνο να σκεφτούν στον Ολυμπιακό πόσο εύκολα απειλούσε η Φενέρ με μεγάλες μπαλιές, μόνο και μόνο γιατί υπήρχε το σώμα του Φερναντάο ανάμεσα στα στόπερ του Ολυμπιακού, γίνεται αντιληπτή η διαφορά με τους "ερυθρόλευκους" που έπαιζαν με τον κρυμμένο Φράνκο Χάρα.
Υπάρχει ακόμη ένας ολόκληρος μήνας μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι των "ερυθρολεύκων". Τα κενά, παραμένουν πολλά και το κακό είναι πως βρίσκονται στις πιο κομβικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...