Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Απροσδόκητα επώδυνες κοινωνικές συνέπειες, ειδικά για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού της χώρας, θα έχει η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παρά τα περί του αντιθέτου μυθεύματα των όποιων εμπνευστών της. Ίσως η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας να ήταν ένας παραπάνω λόγος που οδήγησε τον Σύριζα να βγάλει αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ζητά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου και δηλώνει πως "νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο".
Αυτά επισημαίνουν κορυφαίοι παράγοντες φιλανθρωπικών και άλλων συναφών ιδρυμάτων τα οποία στηρίζουν με ίδιους πόρους και δωρεές αρωγών τους την φοίτηση άπορων μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Και αυτό διότι τα ιδρύματα και οι οργανισμοί αυτοί θα κληθούν τώρα να καταβάλλουν πρόσθετους πόρους από τα, ταχύτατα συρρικνούμενα, διαθέσιμα τους για την αποπληρωμή του ΦΠΑ.
Ουδεμία πρόβλεψη έχει βέβαια ληφθεί για αυτές τις περιπτώσεις. Τούτο σημαίνει πως από τα κονδύλια αυτά, που υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το δημόσιο θα αφαιρέσει, εφόσον το μέτρο ισχύσει, ποσό της τάξης του 19% που θα πρέπει να κατευθυνθεί για την πληρωμή του ΦΠΑ. Και αυτό σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες οικογένειες αναζητούν βοήθεια από αυτά τα ευεργετήματα και οι διαθέσιμοι πόροι έχουν περιοριστεί αυτονόητα από την οικονομική κρίση.
Εισοδήματα όπως από ακίνητα έχουν περικοπεί ή δεν καταβάλλονται, εισφορές από δωρητές έχουν περιοριστεί εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής θέσης των ίδιων των δωρητών, φόροι που επιβαρύνουν έστω και έμμεσα τα φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα και ταμεία έχουν εισαχθεί την ώρα που τα διαθέσιμά τους συρρικνώνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, μεταξύ αυτών και όσους θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
"Ο θεσμός των υποτροφιών για τους αδυνάτους ή και τους αρίστους πλήττεται στην καρδιά του" εξηγεί κορυφαίος παράγοντας αφιλοκερδούς ιδρύματος στον οποίο απευθύνθηκε το capital.gr για το θέμα. Όπως εξηγεί, δωρητές που θέλουν ανώνυμα να βοηθήσουν παιδιά οικογενειών, "μια από τις συνηθέστερες και ευγενέστερες πράξεις αλληλοβοήθειας στην ελληνική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες", έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικότατη πρόσθετη επιβάρυνση. "Κύριος που ήθελε να αναλάβει την πληρωμή των διδάκτρων δίδυμων ορφανών για να φοιτήσουν σε ιδιωτικό σχολείο στα οποία τα είχε εγγράψει ο εκλιπών πατέρας τους, αδυνατεί να επωμιστεί την επιπλέον επιβάρυνση" εξομολογείται διοικητικό στέλεχος άλλου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο απευθύνθηκε το capital.gr για να διασταυρώσει τις σχετικές πληροφορίες για την υπονόμευση του θεσμού των υποτροφιών.
Και αυτό παρά τις μειώσεις διδάκτρων στις οποίες έχουν προβεί την τελευταία πενταετία πολλά ιδιωτικά σχολεία παρά την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους από την αύξηση των τιμολόγιων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, της φορολογίας εν γένει και, κυρίως, παρά την εκτόξευση των απαιτήσεων τους από τα απλήρωτα δίδακτρα. "Η μη αναγνώριση του ρόλου των δαπανών εκπλήρωσης του κοινωφελούς σκοπού της εκπαίδευσης των ιδρυμάτων στο καθεστώς που επιχειρείται να εισαχθεί είναι άδικη" αναφέρει νομικός εξοικειωμένος με το θεσμό. Συμπληρώνει δε πως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είναι και αντισυνταγματική αφού τα ιδιωτικά σχολεία ασκούν κατά παραχώρηση κρατικό λειτούργημα και το άρθρο 16 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες καθιστά την επιβολή του φόρου απαράδεκτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.