07:41
16/09/2015
Τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η κατάσταση, έτσι όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις έως τώρα δημοσκοπήσεις, παρουσιάζεται ακόμη ρευστή. Εκτιμάται ωστόσο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά από τη ΝΔ, η οποία μπορεί να κυμναθεί στο 4-5%, αφού οι αναποφάσιστοι προέρχονται από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αυξάνει τη συσπείρωση του έστω όσο το κλίμα πολώνεται.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, σαφώς κάτω από αυτό των εκλογών του Ιανουαρίου και κοντά στο 30% και αυτό ανοίγει ζητήματα για το ποια κυβέρνηση θα υπάρξει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όπως λένε οι αναλυτές, αυτό εξαρτάται ασφαλώς από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή και τι ποσοστά θα πάρουν, όπως επίσης και από τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος.
Η διαφορά δε του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ κρίνει σε μεγάλο βαθμό και ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα, αφού φαίνεται πώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου αν το κόμμα του προηγηθεί οριακά αυτού του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε γράψει πώς το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γιώργου Χουλιαράκη είναι μεταξύ αυτών που παίζουν για την πρωθυπουργία.
Ας δούμε όμως τι σενάρια προκύπτουν για την επόμενη ημέρα των εκλογών βάσει των πιθανών αποτελεσμάτων στις εκλογές όσον αφορά στα ποσοστά των κομμάτων και του αριθμού αυτών που θα μπουν τελικά στη Βουλή. Τα σενάρια αυτά, που προκύπτουν κυρίως από την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων είναι βασικά τρία.
Το πρώτο σενάριο θέλει στη Βουλή να μπαίνουν 9 κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με μία διαφορά της τάξεως του 3-4% της ΝΔ συγκεντρώνοντας ποσοστό από 29% έως και 33%. Σε αυτή την περίπτωση το μπορεί να εκλέξει από 125 έως και 136 έδρες στην καλύτερη, ενώ η ΝΔ με ποσοστό από 25,5% έως 29,5% μπορεί να πάρει από 66 έως 77 έδρες.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση όχι μόνο μόνος του, αλλά και με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ, αφού φέρονται να μπαίνουν στη Βουλή. Θα απαιτηθεί η συνεργασία τουλάχιστον ενός ακόμη κόμματος. Ο Πάνος Καμμένος είπε χθες πώς αποκλείει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Ποτάμι σε περίπτωση που αναθεωρούσε κάποιες απόψεις του ιδίως ως προς τα εθνικά θέματα.
Με βάση το σενάριο αυτό ο Α. Τσίπρας παραμένει πρωθυπουργός, αφού η διαφορά με τη δεύτερη ΝΔ μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 3%, κάτι που καταδεικνύει την άνετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να μπαίνουν 8 κόμματα στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στα ίδια ποσοστά με το πρώτο σενάριο (δηλαδή από 29% έως 33%), αλλά τη ΝΔ να ακολουθεί με μικρότερη διαφορά, της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει από 128 έως 139 έδρες.
Στην υπόθεση πώς μπαίνουν και πάλι οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα του Π. Καμμένου. Θα απαιτηθεί η μετεκλογική συνεργασία και με άλλα πολιτικά κόμματα, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Στο τρίτο σενάριο, με Βουλή 7 κομμάτων, κάτι πάντως που μοιάζει δύσκολο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πάλι στο ίδιο ποσοστό (29% έως 33%) μπορεί να βγάλει από 131 έως 142 έδρες και με τη ΝΔ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με διαφορά μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και οριακά με ένα άλλο κόμμα, αλλά χάνει θεωρητικά το βασικό του κυβερνητικό εταίρο που είναι η ΑΝΕΛ. Άρα θα πρέπει να συνεργαστεί με το Ποτάμι ή και με το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν ο Α. Τσίπρας να υπουργοποιήσει τον Πάνο Καμμένο.
Αυτά είναι θεωρητικά τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών με βάση κυρίως την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων, αν και δεν αποκλείεται να διαψευστούν οι πάντες και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα με διαφορά μεγαλύτερη του 4-5% και να είναι «κυρίαρχος» του παιχνιδιού, δεδομένου ότι και η Λαϊκή Ενότητα δεν δείχνει να «περπατάει» σε αντίθετη με τους ΑΝΕΛ που παρουσιάζουν τάση αύξηση των ποσοστών τους.
Πρέπει να ληφθεί δε υπόψη πώς οι δημοσκοπήσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν πέσει πολύ έξω, κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν απαντάει ή απαντάει λάθος γνωρίζοντας πώς πολλές από τις εταιρείες "μαγειρεύουν" τα αποτελέσματα προς όφελος των εντολέων τους.
Δεν αποκλείεται επίσης (και αυτό είναι πιθανό στο πρώτο σενάριο) να υπάρξει μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα σε περίπτωση που η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «καθαρή» ή με έναν άλλο πρωθυπουργό που τυγχάνει της αποδοχής και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.