Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα πακέτο ολοκληρωμένων προτάσεων για το λίφτινγκ του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πακέτο των προτάσεων πρόκειται να παραδοθεί στην κυβέρνηση που θα προκύψει αμέσως μετά τις εκλογές για να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το περιεχόμενο και τη μορφή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας.
Η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου είναι ότι θα το 2016 θα εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο από τον φόρο ακίνητης περιουσίας –ο οποίος μπορεί να μην ονομάζεται πλέον ΕΝΦΙΑ- το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσα δηλαδή εισπράχθηκαν το 2014 και αναμένεται να εισπραχθούν και φέτος από τον ΕΝΦΙΑ. Το ότι θα πρέπει να εισπραχθεί αυτό το ποσό σημαίνει ότι η συνολική βεβαίωση του φόρου θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πακέτο των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, προβλέπει τα εξής:
-μείωση των συντελεστών ευρώ ανά τετραγωνικό του κύριου φόρου (που σήμερα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό) σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ) και αύξηση των συντελεστών για τις περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης (π.χ. πάνω από 2.000 ευρώ.
-μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου που σήμερα είναι 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία με παράλληλη αύξηση των συντελεστών. Το εύρος αυτών των αλλαγών θα καθοριστεί και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Μέσω της αύξησης της βαρύτητας του συμπληρωματικού φόρου θα επιχειρηθεί να καλυφθεί και το όποιο κόστος της ελάφρυνσης από το φόρο με στοχευμένες παρεμβάσεις.
-θέσπιση μεγαλύτερων εκπτώσεων για τα ακίνητα που είναι μακροχρόνια κενά ξενοίκιαστα καθώς πολλά από αυτά έχουν πλέον απαξιωθεί (π.χ. κενά διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας).
-αλλαγή του τρόπου παροχής έκπτωσης, ολικής ή μερικής, από το φόρο με νέα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Σήμερα το εισοδηματικό όριο για την έκπτωση από το φόρο είναι 9.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα μέλη της οικογένειας πλην του ιδιοκτήτη ενώ υπάρχει και η πλήρης απαλλαγή από το φόρο για πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό άνω του 80% με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση προβλέπονται, επίσης, εκπτώσεις από το φόρο για ιδιοκτήτες με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις και για τους μακροχρόνια ανέργους.
-επιβολή φόρου "πλούτου" για τα ακίνητα που διαθέτουν στο εξωτερικό Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι. Στην περίπτωση χωρών όπου ήδη τα ακίνητα φορολογούνται θα καταβάλλεται μόνο η διαφορά μεταξύ του φόρου που επιβαρύνει το ακίνητο στο εξωτερικό και του φόρου που θα επιβληθεί στην Ελλάδα.
-μείωση του φόρου για "το σπίτι στο χωριό". Για τις κατοικίες που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές προτείνεται σημαντική μείωση του φόρου σε σχέση με σήμερα.
Από τις προτάσεις προκύπτει μια σαφέστατη πρόθεση ο φόρος να προσομοιάζει περισσότερο στον καταργηθέντα Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όπου βασικό κριτήριο για το ύψος του φόρου ήταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων. Ωστόσο, το αντεπιχείρημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών κατά τα διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς είναι ότι όσο αυξάνεται το φορολογικό βάρος προς την επάνω κλίμακα των ιδιοκτητών (κατάργηση μικροποσών φόρου ακινήτων για μικροϊδιοκτήτες και μεταφορά του βάρους σε φορολογούμενους με υψηλή συγκέντρωση ακινήτων σε αστικά κέντρα) η εισπραξιμότητα του φόρου μειώνεται σημαντικά.