Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ θα πληρώσουν το έλλειμμα του ασφαλιστικού

 


Οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ θα πληρώσουν το έλλειμμα του ασφαλιστικού 
Οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και οι υψηλόμισθοι θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού. Εν αναμονή ακόμη για την εγγυημένη εθνική σύνταξη και το αν θα επιβληθούν σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων, ο πήχυς έχει...
τεθεί στο συνολικό εισόδημα των 1.000 ευρώ από συντάξεις, με στόχο, σύμφωνα με την Καθημερινή, να καλυφθεί το έλλειμμα των 7000 εκατ. ευρώ. Αυτό το όριο επηρεάζει 1 στους 3 συνταξιούχους (ποσοστό περίπου 30%) αλλά επειδή δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση κανείς δεν αποκλείει να επηρεαστούν και οι χαμηλότερες συντάξεις.
Κλειδί για την έκταση των περικοπών θεωρείται η προσπάθεια να επανυπολογιστεί το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων στα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχων της χώρας.
Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70% από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς εκτιμάται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών, με ποσοστό αναπλήρωσης 50-55% στο σύνολο κύριας σύνταξης και επικουρικής.
Οι μειώσεις στις συντάξεις αναμένεται να αγγίξουν το 13 ή ακόμη και το 15%.
Μεγάλο βάρος αναμένεται να σηκώσουν και οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι. Κλιμάκωση σχεδιάζεται στο ύψος των εισφορών οι οποίες θα είναι κοινές αλλά θα αυξάνονται για τους υψηλόμισθους (πιθανότατα με όριο μισθού τις 2.000 ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα και στη συνέχεια, μέχρι το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα στο νέο.
Για φέτος έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας φορολογίας όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την επιβολή ενός νέου, συμπληρωματικού φόρου σε υψηλά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, που θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα αλλά όχι υπό μορφή έκτακτης εισφοράς καθώς ένα τέτοιο μέτρο μπορεί εύκολα να κριθεί αντισυνταγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...