Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πολιτική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα θέλει το Μαξίμου

 

  • (1)
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Στον απόηχο της συρρίκνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 153, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά για πρώτη φορά πολιτική συναίνεση στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

Αν και στην κυβέρνηση απορρίπτουν την εκδοχή ότι η διαφαινόμενη κυβερνητική αστάθεια μετά την απώλεια δύο βουλευτών και την έξοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα και την κεντρική πολιτική σκηνή συνδέεται με την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, η πραγματικότητα είναι ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συμπεριλαμβάνει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλει να προχωρήσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων σε ήρεμο και συναινετικό κλίμα, ώστε να μην δημιουργηθούν εντάσεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά οικονομικά και κοινωνικά θέματα και ζήτησε από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε: «Γιατί στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το θέμα είχε συζητηθεί εκ προοιμίου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση θέλει να στείλει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στους δανειστές, ότι η χώρα με την ψηφοφορία της Παρασκευής δεν εισέρχεται σε φάση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας.

Όπως ωστόσο διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση ζητάει κοινοβουλευτική και πολιτική στήριξη: «Δεν θα μπούμε σε σενάρια οικουμενικής επειδή έφυγε ο κ. Παναγούλης», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εν όψει των μεγάλων θεμάτων που βρίσκονται μπροστά το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θέλει η αντιπολίτευση να ανοίξει τα χαρτιά της και να προσέλθει στο διάλογο για την παιδεία και το ασφαλιστικό, καθώς και να καταθέσει τις θέσεις της για τα εθνικά θέματα. Το ότι το ασφαλιστικό πάντως συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα σημαίνει πως η σχετική πρωτοβουλία αναμένεται να εκδηλωθεί σύντομα

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθούν συναινέσεις και να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στα επί μέρους ζητήματα, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν επιφυλάξεις να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική. Εκχώρηση της εξουσίας και σενάρια οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση η κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως διευκρινίζουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες και σε δύο ακόμα παρεμβάσεις με τις οποίες προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να δώσει θάρρος στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του.

Στην συζήτηση που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου και αυτές τις μέρες περνάμε με επιτυχία έναν πολύ δύσκολο κάβο, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα μπορέσουμε να περάσουμε την δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ανοχή για τους πρόσκαιρους, όπως τους χαρακτήρισε συμβιβασμούς και υπομονή.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα μακροχρόνιο «που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό» και πρόσθεσε με νόημα: «Χρειάζεται όμως και επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η αριστερά ένας διάττοντας αστέρας. Γιατί σύντροφοι και συντρόφισσες σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά. Θέλουμε να νικήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...