Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν έξω από το Stade de France του Παρισιού την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, είχαν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα μέσω αποτυπωμάτων στις 3 Οκτωβρίου καθώς περνούσαν τα ευρωπαϊκά σύνορα, δήλωσε ο Γάλλος εισαγγελέας, σύμφωνα με το Reuters.
Δύο από τους καμικάζι στο Stade de France είχαν περάσει από έλεγχο στην ΕλλάδαΤο ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε μεταδώσει αυτήν την εβδομάδα ότι ένας από τους καμικάζι του Stade de France, ο 25χρονος Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, πέρασε στην Ε.Ε. από τη Λέρο τον Οκτώβριο,επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του zougla.gr.
Ο Αλ Μοχάμαντ ταυτοποιήθηκε από το συριακό διαβατήριο, το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του στη Θύρα D του γηπέδου. Αν και πιστεύεται ότι το διαβατήριο είναι πλαστό ή κλεμμένο (σ.σ.: Όπως διαπιστώθηκε, ο «πραγματικός» Άχμαντ αλ Μοχάμαντ ήταν στρατιώτης των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκε πριν από πολλούς μήνες), ο κάτοχός του αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα ως ένας από τους 198 πρόσφυγες που έφθασαν στη Λέρο από την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο δεύτερος από τους καμικάζι, που ταυτοποιήθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματά, είχε καταγραφεί επίσης στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου και είχε στην κατοχή του συριακό διαβατήριο με το όνομα Μοχάμαντ αλ Μαχμούντ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες. Ο άνδρας αυτός ανατινάχθηκε στην Θύρα Η του Stade de France.
Δείτε τη στιγμή της έκρηξης όπως ακούστηκε από το Stade de France:
Μια πηγή των υπηρεσιών αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ ανέφερε στο Reuters ότι ο Μοχάμαντ ταξίδευε μαζί με έναν άλλο άνδρα και ότι οι δύο τους είχαν καταγραφεί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Πρέσεβο της Σερβίας. Οι σερβικές πηγές ωστόσο δεν έκαναν λόγο για «συνεργό».
Τα στοιχεία που είχαν ζητήσει οι γαλλικές Αρχές από την ΕΛ.ΑΣ.
Οι γαλλικές Αρχές είχαν ζητήσει ενημέρωση από την Αθήνα από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, πέραν των δύο καμικάζι που ανατινάχτηκαν έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου, οι Αρχές εξέταζαν την υπόθεση ατόμου που συμμετείχε στο χτύπημα της μουσικής σκηνής στο Μπατακλάν. Για αυτή την περίπτωση, το Παρίσι, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλαν στις ελληνικές Αρχές με κάθε επιφύλαξη ένα ονοματεπώνυμο.
Όμως από την έρευνα προέκυψε ότι με αυτά τα στοιχεία ταίριαζαν τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις από πρόσφυγες που εισήλθαν το καλοκαίρι στη χώρα. Και έτσι, η τελική ταυτοποίηση ή μη αυτής της περίπτωσης, καθίσταται πιο σύνθετη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές Αρχές απέστειλαν ως αίτημα και την πιθανή ταυτοποίηση των στοιχείων ενός τρίτου ατόμου, για το οποίο όμως η έρευνα των Αρχών ήταν κάθετα αρνητική. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ερωτήσεις για τα άτομα αυτά δεν αποστέλλονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά προς όλες τις Αρχές της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ υποστήριξε ότι και ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ,είχε περάσει από την Ελλάδα προτού κατευθυνθεί στο Παρίσι. «Λάβαμε πληροφορίες από μυστική υπηρεσία μη ευρωπαϊκής χώρας πως ήταν σε γνώση της παρουσίας του στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν κατονόμασε τη «μη ευρωπαϊκή χώρα» που φέρεται να έδωσε τις πληροφορίες, πηγές από την Αθήνα, όμως, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το Μαρόκο, τη γενέτειρα του Αμπαούντ.
«Ο Αμπααούντ δεν πέρασε από την Ελλάδα»
Με οργίλο τρόπο αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας. Ζητεί μάλιστα από τις γαλλικές αρχές να αναθεωρήσουν τα όσα είπε ο κ. Καζνέβ.
Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει τα εξής: «Mε λύπη ενημερωθήκαμε από ανοικτές πηγές, ότι ο ΥΠ.ΕΣ. της Γαλλίας κ. Μπερνάρ Καζνέβ στο πλαίσιο ανακοίνωσης τύπου ανέφερε ότι, Υπηρεσία πληροφοριών «εκτός Ευρώπης», τους ενημέρωσε πως ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο-Μαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, διήλθε από την Ελλάδα.
Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς.
Παρακαλούμε τις αρμόδιες γαλλικές Αρχές όπως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινήσεις».
Οι τζιχαντιστές παρακάμπτουν τον έλεγχο μέσω Σένγκεν
Από την πλευρά τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τα άτομα που έχουν κριθεί κατά καιρούς ως ύποπτοι για εξτρεμιστική δραστηριότητα και έχουν περάσει από την χώρα μας ήταν μουσουλμάνοι όμως ήταν και υπήκοοι χωρών της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε χώρες Σένγκεν.
Αναθεωρείται η Συνθήκη Σένγκεν
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών-μελών της Ένωσης. συμφώνησαν την Παρασκευή κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες σε αυστηρότερους ελέγχους -και σε Ευρωπαίους πολίτες- στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Παράλληλα, οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έως το τέλος του έτους μία αναθεώρηση των όρων της Συνθήκης Σένγκεν.
Συμφωνήθηκε επιπλέον να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015 η δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (σ.σ.: το λεγόμενο PNR) και να ενισχυθούν οι περιορισμοί στο λαθρεμπόριο όπλων.
Συγκεκριμένα, το Παρίσι επιθυμεί να μην ελέγχεται μόνο η ταυτότητα (όπως γίνεται συνήθως), αλλά τα στοιχεία των ταξιδιωτών να αντιπαραβάλλονται με εκείνα των εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν) και της Interpol, προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες για ξένους μαχητές και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης αναφέρουν ότι αποφασίστηκε:
- Η άμεση εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάμεσά τους και σε άτομα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
- Στη βάση της γρήγορης ταυτοποίησης για έκτακτες ανάγκες και πιθανές λύσεις που θα προτείνει η Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2015, η αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου στα σύνορα των κρατών μελών της Σένγκεν (όπως η ηλεκτρονική σύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, ο αυτόματος έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων κ.α.) μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
- Υπό το φως της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, η διενέργεια συστηματικής εγγραφής, συλλογής δαχτυλικών αποτυπωμάτων, για πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη ζώνη Σένγκεν, είτε είναι μετανάστες, είτε αιτούνται διεθνούς προστασίας και ο συστηματικός έλεγχος ασφαλείας με τη χρήση σχετικών βάσεων δεδομένων και η διασφάλιση ότι τα hotspot θα είναι εφοδιασμένα με την κατάλληλη τεχνολογία. Η Europol θα στείλει αξιωματούχους σε όλα τα hotspot για να ενισχύσουν τη διαδικασία ελέγχου.
- Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα που είναι πιο «ευάλωτα» και η αποστολή -όταν απαιτείται- ομάδων παρέμβασης στα σύνορα και αστυνομικών για να διασφαλίσουν τους συστηματικούς ελέγχους.
Όσον αφορά στο μητρώο επιβατών (PNR), στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία των επιβατών και για εσωτερικές πτήσεις, καθώς και ο καθορισμός του χρόνου κατά τον οποίον μπορούν να διατηρηθούν τα στοιχεία του μητρώου.
Έτσι, η Κομισιόν καλείται να παρουσιάσει «έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων της Σένγκεν», όπως είπε ο Μπερνάρ Καζνέβ.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλείται:
- Να καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπούν οι συστηματικοί έλεγχοι σε ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους για την επαλήθευση βιομετρικών δεδομένων με βάση τα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν
- Να παρέχει νομική βάση για τη συμβολή της Frontex στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και να της παρέχει πρόσβαση στις σχετικές βάσεις δεδομένων.
Η πρόταση θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Στην πράξη, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αυτό σημαίνει ότι δεκάδες συνοριακά περάσματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα συστήματα που θα τους παρέχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, κάτι που εκτός των άλλων έχει και υψηλό οικονομικό κόστος.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, 23:30
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.