Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Οι ΗΠΑ «επωάζουν» λύση του κυπριακού

Οι ΗΠΑ «επωάζουν» λύση του κυπριακού
Του Γιάννη Σιδέρη
Κομιστής λύσης για το κυπριακό, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζόν  Κέρι, κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε ως «πεπεισμένος» ότι η Αγκυρα διαπνέεται από την ειλικρινή βούληση να επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό τουλάχιστον, όπως είπε, συμπεραίνει η αμερικανική πολιτική και διπλωματική ιεραρχία από τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία.
Η αίσθηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν πως το ίδιο πεπεισμένος ένιωσε και στην Κύπρο, μετά τις συναντήσεις που είχε και με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιτζί.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν, και αυτό διατυπώθηκε από τον κ. Κέρι σε Λευκωσία και Αθήνα, πως στη γενική αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια λύση του κυπριακού θα εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή (σ.σ. και κατά την …αιρετική άποψη κάποιων διπλωματικών κύκλων, ανεμπόδιστη χρήση του κυπριακού «αβύθιστου αεροπλανοφόρου», για δράσεις στη Μέση Ανατολή…).
Πάντως η ελληνική πλευρά ωθήθηκε με διπλωματικό τακτ να συμβάλει προς την κυπριακή πλευρά, ώστε η δεύτερη να αποδεχθεί την λύση που επωάζεται…
Φιλόδοξοι …διαιτητές
Πρώτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον αμερικανό επίσημο ότι η Ελλάδα είναι … «κόμβος σταθερότητας», και στη  συνέχεια ο κ. Κοτζιάς,  διαβεβαίωσε, ότι «Η χώρα μας εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή και μπορεί να συμβάλλει σε διαβουλεύσεις, αλλά και να παίξει ρόλο διαιτητή» σε ενδεχόμενες συγκρούσεις!
Φυσικά στις 21 του μηνός θα έρθει εδώ ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους Ισραηλινούς. Και οι δυο πλευρές θα ακούσουν τις παραινέσεις της για λόγους διπλωματικής αβρότητας, ενώ οι ισραηλινοί και για να μη θρυμματίσουν την εύθραυστες σχέσεις που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε.
Αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές (στην προκειμένη περίπτωση και η κοινή λογική), η δυνατότητα μιας χώρας  να είναι εχέγγυος και ευήκοος μεσάζων, είναι ευθέως ανάλογη της οικονομικής της ευρωστία, του πλέγματος διεθνών συμμαχιών που έχει χτίσει, και φυσικά της ισχυρής αποτρεπτικής της ικανότητας, - όλων όσων δηλαδή εγκαθιστούν  μια χώρα ως ισχυρή και αυθύπαρκτη στον παγκόσμιο χάρτη, και στα οποία οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι κάτω από τη βάση …
Ο αμερικανός υπουργός, σε ερώτηση που του έγινε, κράτησε, ως αναμενόταν, ίσες αποστάσεις στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, και αναφερόμενος σε «καλούς διαύλους επικοινωνίας» που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, κάλεσε τις δύο χώρες «να συνεργαστούν για λόγους καλής γειτνίασης»!
Φυσικά για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ( και αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις),  ευελπιστούσε στο …θείο δώρο της προσέλκυσης επενδύσεων. Όπως πάντα άλλωστε. Ποιος  δεν θυμάται τη προσμονή της επίσκεψης Κλίντον όταν οι τότε κυβερνώντες νόμιζαν ότι θα άνοιγαν οι κρουνοί των δολαρίων; Οι κρουνοί όπως ήταν λογικό αποδείχτηκαν τζίφος, και το μόνο που απέμεινε ως ανάμνηση από τον πλανητάρχη,  ήταν ο «θαυμασμός» του για το ελληνικό χρηματιστήριο, και πόσο καλά πήγαινε - ήταν η εποχή της φούσκας.
Τώρα ο κ. Κέρι εστίασε στον αγωγό ΤΑΡ, λέγοντας ότι τα προγράμματα ενέργειας δημιουργούν ευκαιρίες για επενδύσεις, και ως προς αυτό θα ενημερώσει τις αμερικανικές εταιρίες προκειμένου να επενδύσουν σε αυτά τα προγράμματα.
Πέραν αυτού ουδέν!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...