Τα σκυλιά γαβγίζουν, το "καρναβάλι" έχει κολλήσει...Του Κώστα Στούπα
1) Τα σκυλιά γαβγίζουν, το "καρναβάλι" έχει κολλήσει...
Το παράδειγμα της Συρίας δεν έχει αξιολογηθεί σωστά στη χώρα μας. Είναι προφανές πως πολιτικοί, πνευματική ηγεσία και δημοσιογράφοι έχουμε άλλες προτεραιότητες.
Το παράδειγμα της Συρίας διδάσκει πόσο εύκολα μια χώρα μπορεί να περιπέσει στη δίνη ενός κυκλώνα και άνθρωποι σαν κι εμάς, με οικογένειες, σπίτια και μια γειτονιά να βρεθούν  σε σκυλοπνίχτες στο Αιγαίο ή αντίσκηνα στην Ειδομένη.
Καλά οι Σύριοι που έχουν πόλεμο, ο μαροκινός πού πέθανε από ηλεκτροπληξία στα σύνορα που έχουν κλείσει τα Σκόπια; Στο Μαρόκο δεν έχουν πόλεμο. Πώς και γιατί διέσχισε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να εισέλθει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη; Γιατί δεν πέρασε μέσω ισπανικών ή γαλλικών ακτών;
Η Ελλάδα για κάποιο λόγο έχει καταστεί μαγνήτης ροής εισόδου ενός απροσδιόριστου αριθμού μεταναστών. Ο λόγος είναι οι ανερμάτιστες πολιτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία η αδυναμία φύλαξης των συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το προσφυγικό και η Συρία μοιάζουν με τη βιτρίνα μιας μεγαλύτερης διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γύρω από την Ευρώπη υπάρχουν 1,6 δισ. μουσουλμάνοι οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι και στερούνται ακόμη και των βασικών αγαθών της επιβίωσης. Η διάλυση των δικτατορικών καθεστώτων της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε με την Αραβική Άνοιξη, η βασική αιτία της οποίας ήταν η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.
Η Αίγυπτος που είναι η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής μετά την επέμβαση του στρατού κατάφερε να σταθεροποιηθεί. Η Συρία και η Λιβύη δεν μπόρεσαν να επανέλθουν από το χάος.
Το πετρέλαιο
Αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα νέο κύμα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ευρώπη, ξεκινώντας από το Μαρόκο και την Αλγερία και φτάνοντας μέχρι τη  Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Το στοίχημα της εμπλοκής της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον του ISIS  και της έντασης με την Τουρκία δεν φαίνεται να δημιουργεί ανοδικά αντανακλαστικά στην τιμή του πετρελαίου. Την εβδομάδα που πέρασε η τιμή του αργού έπεσε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.
Η Αλγερία είναι προς το παρόν μια άγνωστη χώρα στα μέσα ενημέρωσης. Η Αλγερία είχε μέχρι τώρα πάνω από 70 δισ. ευρώ το χρόνο έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Με τα έσοδα αυτά οι κυβερνήσεις επιδοτούν τις τιμές των βασικών αγαθών έτσι που τα νοικοκυριά έχουν τα βασικά αγαθά σχεδόν τζάμπα.
Τώρα τα έσοδα από πετρέλαιο έχουν πέσει κάτω από τα 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Ήδη, από το αποθεματικό των 200 δισ. ευρώ που είχαν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις τις καλές μέρες, τα 70 δισ. έχουν εξαφανιστεί σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.
Οι κύκλοι της ανόδου και της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών κρατάνε κατά μέσο όρο 10-20 χρόνια.  Τον Αύγουστο του 2014 η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 105 δολάρια το βαρέλι. Βρισκόμαστε ακόμη κοντά στον πρώτο χρόνο του πτωτικού κύκλου και έχουν αρχίσει οι κραδασμοί. Τα άδεια σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα και ο πληθωρισμός στην Αργεντινή απομάκρυναν τις αριστερές κυβερνήσεις.
pin
Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν το 10-20% του 1,6 δισ. μουσουλμάνων κυρίως που την περιβάλλουν θελήσει να αναζητήσει την τύχη του στα γεμάτα ψυγεία της γερασμένης Ευρώπης;
Ήδη, τα 40 εκατ. μουσουλμάνων στην Ευρώπη δημιουργούν εντάσεις και μεταβάλλουν τις κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές.
Η Ελλάδα μοιάζει με τον προθάλαμο μιας "Θύρας νο 7" της Ευρώπης που κινδυνεύει να βουλιάξει από το "συνωστισμό" που θα προκαλέσει οποιοδήποτε ηθελημένο ή αθέλητο "έμφραγμα".
Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και η πνευματική (όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης) μοιάζουν να είναι αλλού.
Η Ελλάδα θυμίζει τον Τιτανικό. Ενώ έχει προηγηθεί η σύγκρουση με το παγόβουνο και τα νερά ανεβαίνουν στα αμπάρια, στο σαλόνι διοίκηση, συνδικάτα και δανειστές μαλώνουν για το πόσο πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και για το αν τα ντεπόν θα τα πουλάει μόνο το φαρμακείο του πλοίου ή και το μίνι μάρκετ.
Το τριώδιο φέτος ήρθε νωρίτερα...
Ο Υπουργός Γεωργίας πριν λίγες μέρες έφερε νόμο στη Βουλή δηλώνοντας πως τον φέρνει για ψήφιση με την πεποίθηση πως δεν θα εφαρμοστεί ποτέ... (Δείγμα της παρακμής μας είναι πως θα τον ενοχλήσει περισσότερο το γεγονός πως ένας δημοσιογράφος δεν θυμάται το όνομά του και όχι η κριτική στην καρναβαλική διοίκηση που ασκεί...).
Η κυβέρνηση  ελλείψει αντιπολίτευσης στο εσωτερικό έχει αρχίσει τη λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Σόιμπλε, που είναι πάντα έτοιμος για αντιπαράθεση και είναι επικεφαλής στην Ευρώπη όσων θεωρούν το Grexit σαν λύση για τα πολύπλοκα προβλήματα της Ένωσης.
Ο κ. Φίλης μεθοδεύει προσωπικές συνεντεύξεις για να βολέψει τους κομματικούς συνδικαλιστές στις διευθύνσεις της εκπαίδευσης.
Στο Υπουργείο Υγείας δεν έχουν φάρμακα και ασχολούνται με το πώς θα αλλάξουν κομματικά επιλεγμένους διοικητές με άλλους με κομματικά κριτήρια επιλεγμένους επίσης.
Το Υπουργείο των Οικονομικών στην αγωνία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα διαρρέει πληροφορίες για αναδρομικούς φόρους τους οποίους παίρνει πίσω στη συνέχεια για να τους αντικαταστήσει με άλλους τους οποίους πάλι αποσύρει κλπ.
Η έλλειψη στρατηγικής στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και της χώρας έθεσε πριν λίγες μέρες ζήτημα αποβολής της από τη ΣΕΝΓΚΕΝ κάτι που απεφεύχθη με την ανάθεση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων στην FRONTEX. Ναι, αλλά το Ανατολικό Αιγαίο βρίθει αμφισβητούμενων ζωνών. Γι΄ αυτά θα αποφασίσει ο διοικητής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλακής;
Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με 15μελές μαθητικό συμβούλιο... Η αντιπολίτευση είναι αυτή που με τα λάθη της επέτρεψε σε μια παρέα ανίδεων δημαγωγών να φτάσουν στο τιμόνι της χώρας. Δεν είναι καλύτερη...
Η πολιτική σκηνή της χώρας μοιάζει πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Ο συνδυασμός με μια ευρωπαϊκή ηγεσία επίσης κατώτερη των περιστάσεων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα... Το σκηνικό αυτό μέσα στη μεγάλη εικόνα μιας εισβολής που έχει αρχίσει να δέχεται η Ευρώπη και θα κρατήσει δεκαετίες δεν δημιουργούν αισιοδοξία ούτε για το μέλλον της χώρας ούτε της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή πριν λίγες μέρες προκειμένου να δείξει το σθένος της κυβέρνησής του να παραμείνει στην εξουσία, ανέφερε τη φράση "τα σκυλιά ουρλιάζουν το καραβάνι προχωρά".
Ο πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί πως τα σκυλιά δεν είναι η ανύπαρκτη αντιπολίτευση  και δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ουρλιάζουν.
Τα σκυλιά θα αρχίσουν να γαβγίζουν προσεχώς και είναι οι κατηγορίες της κοινωνίας που ο ίδιος τα τελευταία χρόνια έθισε στο γάβγισμα και το δάγκωμα των αντιπάλων του προκειμένου να τους φθείρει και να φτάσει στην εξουσία.
Επίσης η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς καραβάνι έτοιμο για μακρά πορεία στην έρημο. Με καρναβάλι μοιάζει...
Τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν  λοιπόν... Το ερώτημα είναι αν το καρναβάλι προχωρά ή έχει κολλήσει στη λάσπη;
2) Διακοσμητικά μπιμπελό...
Από τον τοίχο του Χρήστου Α. Χωμενίδη στο φ/β
Όλοι οι άνθρωποι που είχαν ταλέντο, αξία, που ο λόγος τους διέθετε ενδιαφέρον και βαρύτητα, ήρθαν κάποτε σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη. Στοχοποιήθηκαν, προπηλακίστηκαν, επικηρύχθηκαν, εισέπραξαν την "λαϊκή αγανάκτηση". Πλήρωσαν στο πετσί τους την ελευθερία της γνώμης και της πράξης τους.
Από τον Όσκαρ Γουάιλντ μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι. Δεν θα ξεχάσω το Διονύση Σαββόπουλο να διηγείται πώς -το 1990- το μαγαζί όπου έπαιζε ήταν μισοάδειο, όχι σπάνια δε μπούκαραν μέσα παρέες αυριανιστών με μοναδική πρόθεση να τον γιουχάρουν.
Αλίμονο σε εκείνους που το΄χουν κάνει τάμα να πηγαίνουν πάντα με το ρεύμα. Στους ορκισμένους κόλακες του κοινού τους. Σε όσους γλείφουν το μέσο άνθρωπο γλοιωδέστερα απ' ό,τι οι ευνούχοι αυλικοί έγλειφαν κάποτε τους βασιλιάδες.
Στα πρώτα αυτιά που θα χαϊδέψεις προδίδοντας την δική σου αλήθεια, χάνεις την έμπνευση σου. Στις πρώτες πατούσες που θα γαργαλίσεις, εκβιάζοντας το γέλιο του θεατή / ακροατή / αναγνώστη, καταντάς κύμβαλο αλαλάζον.
Στην Κόλαση, οι ασπόνδυλοι καλλιτέχνες γίνονται διακοσμητικά μπιμπελό.