Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Η τρέχουσα αξία του ελληνικού καθαρού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με αυτό των ομότιμων χωρών δεν είναι το 170% περίπου, όπως έχουμε μάθει να λέμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς μάλιστα βελτίωσή του παρά τα αιματηρά μέτρα λιτότητας, αλλά αυτό ανέρχεται στο πλέον μικρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο… 22%!
Αυτό φωνάζει σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό όχι ο οποιοσδήποτε, αλλά ο Paul B. Kazarian, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, της ιδιωτικής επιχείρησης επενδύσεων που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου! Η επένδυση του συγκεκριμένου fund στο ελληνικό χρέος ουσιαστικά, ξεπερνάει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. To fund μάλιστα αξιοποίησε δεκάδες συμβούλους και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 3,5 χρόνια ενδελεχούς έρευνας των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο πλέον επιτυχημένος σε όλες του σχεδόν τις επενδυτικές κινήσεις Αρμένιος στην καταγωγή ισχυρός άνδρας, επανέλαβε πως η Ελλάδα αδικείται από τις μεθόδους απεικόνισης του χρέους της με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια καμπάνια αναδιαμόρφωσης της εθνικής οικονομικής στρατηγικής που θα αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμα και σε… 100 ημέρες!
Μάλιστα, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, ο Paul B. Kazarian συνέκρινε την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν το χρέος της αποτυπωθεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Το πρόβλημα είναι ότι για τον υπολογισμό του ελληνικού χρέους ακολουθούνται αμφιλεγόμενοι νομικοί κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές οργανισμών όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα...
Το zougla.gr στο περιθώριο του συνεδρίου είχε μια ενδιαφέρουσα μακρά συζήτηση μαζί του…
Zougla.gr: Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε απλά γιατί το χρέος δεν είναι στο μέγεθος που νομίζαμε;
«Ο σωστός τρόπος υπολογισμού είναι η εκτίμηση της τρέχουσας αξίας, δηλαδή οι τιμές που ισχύουν σήμερα»
Paul B. Kazarian: Απλά απαντώντας στην ερώτηση: Ποια είναι η τρέχουσα αξία του ελληνικού καθαρού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ; Μα το 22%! Είναι σημαντικό να δούμε πώς το υπολογίζουμε αυτό. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα νούμερα που το υπολογίζουν στο 170% του ΑΕΠ είναι τα μελλοντικά νούμερα, που για την Ελλάδα είναι σε 50 χρόνια από τώρα. Και πληρώνετε ελάχιστο τόκο για αυτό το χρέος και σε αυτό το διάστημα. Ο σωστός τρόπος υπολογισμού του χρέους – γιατί υπάρχει σωστός τρόπος σύμφωνος με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα – είναι ο υπολογισμός της τρέχουσας αξίας, δηλαδή οι τιμές που ισχύουν σήμερα. Για παράδειγμα, αν σας έλεγα να μου πουλήσετε ένα αγαθό και να σας πληρώσω σε 100 χρόνια χωρίς κανέναν τόκο, δεν θα δεχόσασταν ποτέ –θα ήταν σαν να μου το χαρίζετε. Έτσι συμβαίνει και με το χρέος σας. Είναι υπολογισμένο πολύ μακριά στο μέλλον, με πολύ μικρούς τόκους κι έτσι η πραγματική του αξία είναι πολύ μικρότερη.
Είναι τόσο απλό! Στην πραγματικότητα το χρέος σας είναι πολύ μικρό.
Γιατί δεν το βλέπουν και οι πιστωτές έτσι;
Μετά από την εξονυχιστική εργασία που κάναμε επί 3,5 χρόνια, αναδείξαμε το ζήτημα και στους διεθνείς οργανισμούς. Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του τον Ιούνιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε την αξία του χρέους με βάση τις τρέχουσες τιμές. Το ίδιο και ο ESM, το ίδιο η Άγκελα Μέρκελ. Όλα τα ανεξάρτητα ινστιτούτα που έχουν μελετήσει το θέμα γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να το υπολογίζουμε με βάση τις μελλοντικές τιμές!
Τι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση μας για αυτό;
Είναι δύσκολο για τον κόσμο να το καταλάβει, οι πολίτες έχουν στο μυαλό τους την έννοια του χρέους έτσι όπως αφορά τους ίδιους, δηλαδή το δάνειο τους για το αμάξι τους, το σπίτι τους… Δεν είναι κάτι περίεργο όμως. Είναι διεθνείς κανόνες, είναι προς όφελός σας και πρέπει να τους αξιοποιήσετε!
Χρειάζεστε λίγους ικανούς ανθρώπους που θα εκτοξεύσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Που να ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν αυτά τα σωστά δεδομένα προς όφελος της χώρας σας. Δεν έχετε τέτοιους ανθρώπους με αυτές τις ικανότητες και αυτό είναι φυσιολογικό – πολιτικοί είναι οι άνθρωποι...
Κάντε το αυτό και σε 100 μέρες θα δείτε το έθνος σας να λειτουργεί διαφορετικά!
«Χρειάζεστε λίγους ικανούς ανθρώπους που θα εκτοξεύσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Που να ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν αυτά τα σωστά δεδομένα»Η διαφορά θα είναι τεράστια! Το πρώτο που θα δείτε θα είναι η κάθετη πτώση των δανείων των πολιτών, ίσως και κάτω από τη μισή αξία τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εξυπηρετούνται πια και αντίστοιχα θα ανέβουν οι αξίες της γης σας και άλλων αγαθών.
Δεν έχετε πρόβλημα χρέους – έχετε πρόβλημα διαχείρισής του. Χρειάζεστε κάποιους ικανούς ανθρώπους! Υπάρχουν άνθρωποι ειδικοί για να το επιτύχουν αυτό. Θα είναι δύσκολο να ξεφύγετε από την κατεστημένη νοοτροπία, ότι είχατε ένα χρέος-βουνό αλλά τελικά θα αντιληφθείτε ότι δεν είναι έτσι.
Για αυτό αγοράζετε ελληνικό χρέος; Είστε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Πριν επενδύσουμε σε τέτοιους τομείς, όπως το χρέος μιας χώρας, το πρώτο που κοιτάμε είναι η υπο-απόδοση που μπορεί να οδήγησε σε αυτή την κακή οικονομική κατάσταση. Και κοιτώντας την Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την επιτομή της υπο-απόδοσης στα οικονομικά της!
Το δεύτερο είναι να εξετάσουμε ποια είναι η άμεση λύση. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απλούστατο – το χρέος σας είναι πολύ μικρότερο από όσο νομίζετε! Άρα υπάρχει λύση… Ενώ είστε ένας πανέξυπνος λαός, έχετε την τάση να υπερτονίζετε τα αρνητικά σας αντί για τα θετικά σας– και όμως, ασχολείστε με το αρνητικό σας- το χρέος- το οποίο δεν υπάρχει καν στο βαθμό που νομίζετε! Γιατί το κάνετε αυτό;
Αν εισακουστεί λοιπόν η πρότασή σας, αυτό πιστεύετε ότι θα αναιρούσε και τα μέτρα λιτότητας;
Ήταν προδιαγεγραμμένο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είχαν επιτυχία. Τα δημιούργησαν οικονομολόγοι και γραφειοκράτες βασισμένοι σε θεωρητικές συνταγές και δοκιμές. Έκαναν δοκιμές με μικρές πιθανότητες επιτυχίας την ώρα που 11 εκατομμύρια άνθρωποι εδώ υπέφεραν! Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι μάνατζερ, όπως και το ΔΝΤ δεν έχει μάνατζερ…
Πολλοί πιστεύουν ότι γίνονται επίτηδες αυτά…
Είναι μια εύκολη δικαιολογία αυτό. Ας είμαστε ειλικρινής. Δεν έχετε ανθρώπους να βρουν τη λύση. Σε κανένα επίπεδο, από τον υπουργό μέχρι τον υπάλληλο. Δεν έχετε καν πρόγραμμα εκπαίδευσης! Όταν πιστεύετε ότι το χρέος σας είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα είναι το 22%, τότε υπάρχει πρόβλημα. Τα νούμερα που σας περιγράφω είναι τέλεια και απόλυτα μετά από ενδελεχή έρευνα των στοιχείων 4 ετών!
Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συμπέρανε ότι το χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό επονείδιστο και επαχθές. Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτό;
Διαβάσαμε το πόρισμα της Επιτροπής αναλυτικά… Ήταν σαν να διαβάζαμε μυθιστόρημα! Δεν είχε καμία αναφορά σε οτιδήποτε που να έχει σχέση με την πραγματικότητα ούτε καμία παραπομπή σε κάποιο αληθινό στοιχείο. Δεν ακολούθησαν κανέναν αποδεκτό κανόνα μέτρησης του χρέους ή της οικονομίας. Κάποια σκόρπια στοιχεία του παρελθόντος από εδώ κι από εκεί, που δεν ζει κανένας να τα αμφισβητήσει ή να τα επιβεβαιώσει…
Άρα θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους;
«Ρωτήστε, για να ξεκινήσει ο διάλογος: ποια είναι η αξία του χρέους σε τρέχουσα αξία; Αυτή είναι η ερώτηση που θα τα αλλάξει όλα»
Οι τόκοι είναι τόσο χαμηλοί για το χρέος σας, 2,8%, την ώρα που άλλοι πληρώνουν 10%. Αυτοί που γνωρίζουν τα πραγματικά νούμερα θα σας πουν «τι άλλο θέλετε»; Χάσατε 80 δις ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, αυτό είναι τραγικό! Πώς το κάνατε αυτό στους εαυτούς σας; Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να δουλεύει 2 χρόνια ακατάπαυστα για να αποπληρώσει αυτά που χάσατε λόγω κακού μάνατζμεντ μέσα σε έναν χρόνο!Τι πρέπει να κάνετε; Ρωτήστε, για να ξεκινήσει ο διάλογος: ποια είναι η αξία του χρέους σε τρέχουσα αξία; Και ποια η σύγκριση του χρέους σε σχέση με τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η ερώτηση που θα τα αλλάξει όλα.
Είσαστε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έχετε επενδύσει τεράστια ποσά σε αυτήν;
Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, έχουμε επενδύσει πολλά εδώ και μας ενδιαφέρει η μακροχρόνια προοπτική της επένδυσής μας. Η ιστορία της ελληνικής κρίσης πιθανότατα θα είναι το πιο επιτυχημένο “comeback” στην ιστορία του αιώνα. Υπάρχουν όλα τα εχέγγυα: κακό μάνατζμεντ που σας έφερε μέχρι εδώ και μπορεί να διορθωθεί. Και μόλις 100 μέρες καλού μάνατζμεντ από ικανούς ανθρώπους που μπορούν να τα αλλάξουν όλα.
Η Japonica Partners θα ήθελε πολύ να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα προσωπικό για να το επιτύχει αυτό. Θα καλοδεχόμασταν μια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασία και το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλές συναντήσεις.
Τι θα προτείνατε στους Έλληνες πολίτες να κάνουν;
Στους Έλληνες θα έλεγα να ρωτήσουν όσους μπορούν ποια είναι η τρέχουσα αξία του ελληνικού καθαρού χρέους. Αυτό θα ήταν ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο και μια άλλη πιο αποδοτική μορφή διαμαρτυρίας, από το να κλείνετε τους δρόμους. Βγείτε έξω και φωνάξτε το, δεν έχουμε πρόβλημα χρέους, πρόβλημα μάνατζμεντ έχουμε!
Φωτογραφίες: Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.