Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Το έγγραφο του ESM με τις προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνει έγγραφο στελεχών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Στο έγγραφο - το οποίο συντάχθηκε τον Αύγουστο και
δόθηκε στην τρόικα σε επίπεδο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή Euro Working Group -, αναφέρεται ότι «η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους».

Το έγγραφο σημειώνει ότι «η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους (debt reprofiling) θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη».

Με βάση τις υποθέσεις που γίνονται στο έγγραφο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που περιγράφει θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους κατά 52,5%, σημειώνεται, με το 6,1% να προκύπτει από την παράταση των προθεσμιών λήξης του χρέους.

Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της Ελλάδας, τη σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώρας και την επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση των πληρωμών τόκων. Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα θα αφορούν την περίοδο 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της μπορεί να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Προτείνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο εξετάζει τον καθορισμό των χρεολυσίων στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2034-2044. Το όποιο υπόλοιπο χρέος θα κατανέμονταν μετά σε ίσες δόσεις για να αποπληρωθεί μετά το 2044.

Προτείνει, επίσης, την παράταση για άλλα δέκα χρόνια της ισχύουσας έως το 2022 αναβολής πληρωμής τόκων, που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για ορισμένα δάνεια της, καθώς και τον καθορισμό των πληρωμών τόκων στο 2% για τη δεκαετία 2023-2033. Οι επιπλέον τόκοι θα πληρώνονταν μετά το 2044 σε ίσες δόσεις.

Καθώς έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον χρόνο που διανεμήθηκε το έγγραφο, ορισμένες από τις υποθέσεις του για την ελληνική οικονομία και το ύψος του νέου προγράμματος χρηματοδότησης πρέπει να επικαιροποιηθούν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η ύφεση της χώρας αναμένεται να είναι πιο ρηχή φέτος από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απαίτησε πολύ λιγότερα χρήματα από τα 25 δις. ευρώ που είχαν διατεθεί αρχικά για τον σκοπό αυτό. Παρά ταύτα, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι επιλογές που περιγράφονται στο έγγραφο αποτελούν μία πιθανή βάση για τις συζητήσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή:  enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...