Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Η ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις λάθος επιλογών που είχαν τραγικές συνέπειες – και ειδικά η στρατιωτική, με τους θριάμβους και τις πανωλεθρίες της, βρίθει περιπτώσεων που κάποια λάθη (μικρά ή μεγάλα) είχαν καταστροφικές επιπτώσεις.
Όσο και αν ισχύει το «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει», στην περίπτωση της στρατιωτικής ιστορίας, όπου τα αποτελέσματα είναι (σχετικά) ξεκάθαρα, είναι μάλλον ευκολότερο να βρει κανείς κάποια λάθη (τυχαία ή λανθασμένες επιλογές) τα οποία οδήγησαν σε καταστροφές. Το κανάλι Alltime10s του YouTube παρουσιάζει 10 εξ αυτών.
Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας στη μάχη της Μπαλακλάβα (Κριμαϊκός Πόλεμος, 1854). Ένα λάθος στις επικοινωνίες οδήγησε στην καταστροφική επέλαση της βρετανικής Ελαφράς Ταξιαρχίας Ιππικού εναντίον ρωσικών δυνάμεων που δεν ήταν κατάλληλη για να αντιμετωπίσει. Η ολική καταστροφή απετράπη λόγω εφόδου από το συμμαχικό γαλλικό ιππικό. Η επέλαση είναι το θέμα ενός εκ των διασημότερων ποιημάτων της βρετανικής λογοτεχνίας («The Charge of the Light Brigade», του Άλφρεντ, Λόρδου Τένισον) και ενός εκ των γνωστότερων τραγουδιών των Iron Maiden («The Trooper»).
Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979. Πολλοί την θεωρούν το «σοβιετικό Βιετνάμ». Τον ανταρτοπόλεμο των μουτζαχεντίν, που αντιμετώπιζαν τα σοβιετικά στρατεύματα, στήριζε η Δύση, ενώ το κόστος για την ΕΣΣΔ ήταν μεγάλο και σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας. Οι Σοβιετικοί αποσύρθηκαν 10 χρόνια μετά. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, που αποτέλεσε σημαντικότατο πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ, αφήνοντας το στίγμα του στη συνείδηση της αμερικανικής κοινωνίας για πάρα πολλά χρόνια μετά.
Η «Γραμμή Μαζινό» (Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος). Η γαλλική ηγεσία, ακολουθώντας τα διδάγματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στήριξε όλη της την στρατηγική απέναντι στην ανερχόμενη γερμανική ισχύ στην εν λόγω οχυρωματική γραμμή, ετοιμαζόμενη για πόλεμο φθοράς/ χαρακωμάτων. Ωστόσο, ο «Blitzkrieg» (κεραυνοβόλος πόλεμος) είχε τελείως διαφορετική φιλοσοφία: Η Wehrmacht απλά παρέκαμψε τα «απόρθητα» γαλλικά οχυρά περνώντας μέσα από το Βέλγιο. Η ταχύτατη πτώση της Γαλλίας ήταν τεράστιο σοκ για τους Συμμάχους.
Η εκστρατεία στο Καντίς (1625). Η βρετανική εκστρατεία με 15.000 άνδρες και πάνω από 80 πλοία εναντίον των ισπανικών δυνάμεων στο Καντίς κατέληξε σε μια αποφασιστική νίκη για τους Ισπανούς και συντριβή για τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς.
Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων (1961). Κουβανοί εξόριστοι με τη στήριξη της CIA προσπάθησαν να ανατρέψουν στρατιωτικά το καθεστώς Κάστρο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις για τις ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς οι δυνάμεις του «Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου» ηττήθηκαν κατά κράτος. Το καθεστώς Κάστρο εδραιώθηκε και ήρθε πιο κοντά στην ΕΣΣΔ.
Επιχείρηση Eagle Claw (1980). O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έδωσε εντολή για μια επιχείρηση για τη διάσωση 52 Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν από το Ιράν στην Τεχεράνη. Η αποστολή απέτυχε παταγωδώς για μια σειρά από λόγους.
Η μάχη του Σαν Γιασίντο (1836). Η αποφασιστική μάχη της Επανάστασης του Τέξας: Οι Τεξανοί, υπό τον στρατηγό Σαμ Χιούστον, διέλυσαν τον μεξικανικό στρατό μέσα σε 18 λεπτά, αιχμαλωτίζοντας και τον πρόεδρο Σάντα Άννα.
Η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία (1812). Ο Ναπολέων διαπίστωσε ότι η εισβολή στη Ρωσία και η μάχη κατά του «Στρατηγού Χειμώνα» είναι πάρα πολύ κακή ιδέα περίπου 130 χρόνια πριν τον Αδόλφο Χίτλερ και την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα».
Η μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (1876). Οι Ινδιάνοι των φυλών Λακότα, Ντακότα, Τσεγιέν και Αραπάχο συνέτριψαν τη δύναμη του στρατηγού Κάστερ μετά από μια σειρά κακών επιλογών του.
Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» (1941). Ίσως η μεγαλύτερη σύγκρουση, πρωτοφανούς αγριότητας, στην Ιστορία, με τη Βέρμαχτ εναντίον του Κόκκινου Στρατού. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τις αρχικές τους επιτυχίες, δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Μόσχα- ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον ρωσικό χειμώνα και τη σοβιετική αντεπίθεση.
Πέραν των δέκα αυτών, αξίζει να αναφέρουμε και δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την ελληνική ιστορία:
Οι Μηδικοί Πόλεμοι (5ος π.Χ αιώνας). Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Πλαταιές- η περσικές εισβολές οδήγησαν στην ταπείνωση της Περσικής Αυτοκρατορίας στα χέρια των Ελλήνων καθόρισε το μέλλον του Δυτικού Πολιτισμοί. Η μεγάλη ελληνική αντεπίθεση, τον 4ο αιώνα, με τον Μέγα Αλέξανδρο, οδήγησε στην κατάλυση της αυτοκρατορίας και την έναρξη της Ελληνιστικής Περιόδου.
Η Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας - κινητήριας δύναμης του σύγχρονου ελληνισμού μέχρι τότε, με αποκορύφωμα τη Συνθήκη των Σεβρών- είχε τραγικό τέλος στις στάχτες της Σμύρνης, μετά την κατάρρευση του μετώπου που ακολούθησε την αμφίρροπη μάχη του Σαγγαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.