Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το πρώτο τεστ για τον νέο αρχηγό...

 

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το ασφαλιστικό θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Εάν το κυβερνητικό σχέδιο πάρει την έγκριση επί της αρχής από τους εκπροσώπους των...
δανειστών και των εταίρων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δίνει εξηγήσεις για τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας, και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλειναν απερίφραστα το ενδεχόμενο συναίνεσης. Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης απέρριψε ακόμη και τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση των εισφορών. Στην περίπτωση όμως που απορριφθεί από το κουαρτέτο η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με την επίκληση των αντιαναπτυξιακών επιπτώσεων, η πίεση για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις θα διαχυθεί και στην αντιπολίτευση. Η θέση της Ν.Δ., να μην αυξηθούν οι εισφορές και να μη μειωθούν οι παροχές, μπορεί να ήταν επιβεβλημένη για τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά αυτές πάνε, πέρασαν.

Τώρα η Ν.Δ. είναι αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, αυτήν που διαμόρφωσε με τις δικές της νομοθετικές ρυθμίσεις και αυτήν που έρχεται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Εάν επιλέξει να υπερασπιστεί τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά και να απορρίψει τις νέες της κυβέρνησης Τσίπρα, θα πρέπει να εξηγήσει πώς αυτή αύριο θα καλύψει τα ελλείμματα και θα συγκρατήσει την πίεση των δανειστών.

Διαφορετικά, η ελληνική οικονομία μπορεί να βρεθεί ξανά σε κενό, αυτό που κατάγγελλε η ηγεσία της Ν.Δ. ώς τώρα. Ανάλογης έντασης είναι και το επόμενο στη σειρά θέμα, της φορολόγησης του αγροτικού κόσμου, και έπεται το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Ακόμη και αν στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι τα προβλήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τα προκάλεσε η ίδια, το ερώτημα πώς θα λυθούν δεν καθίσταται ευκολότερο.

Στο παρασκήνιο, οι εκτιμήσεις για την αντιπολιτευτική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει η Ν.Δ. είναι αντικρουόμενες. Η μία τη θέλει να κινείται στην τακτική του αναχωρητισμού, περιμένοντας τη φθορά της κυβέρνησης, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. Η άλλη κινείται στη λογική της σύγκρουσης, προκειμένου να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Και οι δύο στηρίζονται σε μία βασική παραδοχή, ότι η κυβέρνηση -εκούσα άκουσα- θα νομοθετήσει όλες τις εκκρεμότητες μέχρι την αξιολόγηση, θα συνθηκολογήσει με τις αξιώσεις των δανειστών και κατόπιν, εξασθενημένη στο εσωτερικό, θα περιμένει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ως άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών, και τα δύο σενάρια δίνουν θετικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. Για την πορεία της χώρας, θα φανεί στο χειροκρότημα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...