του Βασίλη Γεώργα
Οι ξένοι επενδυτές έφυγαν περισσότερο αισιόδοξοι από όσο ήρθαν στην Αθήνα, το πορτοφόλι τους, όμως, θα αργήσει πολύ να ανοίξει για την Ελλάδα.
Παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής οι οποίοι συνομίλησαν μεεκπροσώπους των αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, μεταδίδουν μια πιο επιφυλακτική εικόνα σε σχέση με το κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα.
Το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει η μόνη σταθερά, καθώς η χώρα θεωρείται σημαντικός επενδυτικός προορισμός από οικονομικής και γεωστρατηγικής άποψης σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός κλπ.  Αγνοείται, όμως, ο χρόνος κατά τον οποίο θα δρομολογηθούν περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης, η απουσία αναπτυξιακού σχεδίου και το νέο κύμα των υφεσιακών μέτρων που θα χτυπήσει την οικονομία τους επόμενους μήνες, ανατρέπουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχαν ποντάρει τόσο η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όσο και οι ξένοι επενδυτές για την υλοποίηση των σχεδίων τους. 
Μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 η προσδοκία ήταν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινούσε η περίοδος που τα αμερικανικά δολάρια θα άρχιζαν να πετούν προς την Ελλάδα, αρχικά με τη μορφή επενδύσεων χαρτοφυλακίου και εν συνεχεία με τη μορφή εξαγορών ή άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία από μακροπρόθεσμα κεφάλαια.  
Η εκτίμηση αυτή έχει αρχίσει πλέον να ξεθωριάζει και να χαρακτηρίζεται φιλόδοξη, όχι τόσο επειδή η περίοδος που ακολουθεί αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, με μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις και κορύφωση της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό, όσο επειδή τα πάντα κινούνται αργά, εκτός από τα υφεσιακά μέτρα που πλήττουν και πάλι την πραγματική οικονομία.
Η καθυστέρηση της αξιολόγησης που ξεκινά επισήμως σήμερα αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Απρίλιο, έχει συμπαρασύρει προς τα πίσω και τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει σε τομείς όπως η μεταφορά αερίου, το real estate, ο τουρισμός κ.α.
"Το άνοιγμα του ασφαλιστικού και η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελούν θετικά δείγματα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Εντούτοις ακόμη και αν πετύχει η αξιολόγηση και δρομολογηθούν αποφάσεις όπως η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος, η ύφεση θα προλάβει και πάλι την οικονομία και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αναπτυξιακά αντίμετρα για να την αναχαιτίσουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάει στράφι η χρονιά από επενδυτικής πλευράς", αναφέρει στο capital.gr στέλεχος οικονομικού φορέα που γνωρίζει καλά τα σχέδια αμερικανικών funds.
Στην πραγματικότητα οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει το τελευταίο εξάμηνο σε ότι αφορά το επενδυτικό κλίμα, ενώ βλέπουν ότι είναι στενά τα περιθώρια για να αλλάξουν στην πράξη πολλά περισσότερα και μέχρι το τέλος του έτους.  Ενδεικτικό είναι πως οικονομικοί φορείς όπως το ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι φέτος οι επενδύσεις θα καταγράψουν περαιτέρω μείωση κατά 4% φέτος μετά την περσινή βουτιά κατά 12% ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες στη χώρα ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο επενδυτικό κύμα που θα βγάλει τη χώρα από την στασιμότητα και θα την καταστήσει ελκυστικό προορισμό. 
Ο κίνδυνος του Grexit έχει σαφώς φύγει από το τραπέζι από τον περασμένο Ιούλιο που κλείστηκε η συμφωνία, το ίδιο και το ρίσκο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Όμως το ρίσκο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ο κίνδυνος νέων πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων και το ρίσκο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, δεν έχουν διαφοροποιηθεί. "Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα μη φιλική στις επενδύσεις, υποτιμημένη σε όρους αξίας περιουσιακών στοιχείων αλλά υψηλού ρίσκου με βάση την αναλογία επενδυτικού κινδύνου και προσδοκώμενης απόδοση" αναφέρει από την πλευρά υψηλόβαθμο στέλεχος της κεφαλαιαγοράς που έχει συχνές επαφές με funds.
Τα "δείγμα γραφής" που περιμένουν οι ξένοι επενδυτές παραμένουν τα ίδια που ήταν πριν μήνες και χρόνια: η Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση, να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες στο αναπτυξιακό σκέλος (σ.σ το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο), να διαμορφώσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον με σταθερό φορολογικό καθεστώς και διαφανές σύστημα κινήτρων, να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα και πάνω από όλα να διασφαλίσει τη σταθερότητα η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί ζητούμενο για όποιον επιλέγει την Ελλάδα για επενδύσεις.Φόβοι για χαμένη χρονιά στις επενδύσεις