Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η συμφωνία για αποφυγή Brexit και οι δεσμεύσεις για ανοικτά σύνορα

 


  • (0)
  • (0)
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με αισιοδοξία υποδέχθηκαν Βρυξέλλες, κράτη μέλη και αγορές τη συμφωνία μεταξύ των «28» σε σχέση με τα βρετανικά αιτήματα.

«Μόλις επιτύχαμε μια συμφωνία με τη Μ. Βρετανία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ την οποία προσδιόρισε ως εξής: «Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι η Ε.Ε έδειξε ότι μπορεί να φέρνει εις πέρας πολύπλοκες πολυμερείς διπλωματικές συζητήσεις : «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», δήλωσε και συμπλήρωσε σε συγκινητικό τόνο ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι η Ε.Ε χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την Ε.Ε. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ τη Μ. Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Από την ίδια ενημέρωση προς τον Τύπο και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ εξήγησε ότι “όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα”.

Την πρόταση χαρακτήρισε «δίκαιη και συμβιβαστική» η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ και εξήγησε ότι πιστεύει πως “προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία”, ανέφερε μιλώντας στον Τύπο η καγκελάριος: “Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες”, κατέληξε.

Ο ίδιος ο Ντ. Κάμερον χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

“Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε και ενημέρωσε πως “θα την εισηγηθώ στην κυβέρνηση αύριο”.

Την ίδια ώρα εφ όλης της ύλης μιλούσε και ο Α.Τσίπρας αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συζήτησης για το brexit.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι πήρε δέσμευση από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τις προσφυγικές ροές και έδωσε το πράσινο φως για τη συμφωνία με τον Κάμερον.



Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με την πολιτική επιλογή της "λιγότερης Ευρώπης" που επέλεξε να προσφέρει, όπως είπε, ο Κάμερον στους πολίτες του.

“Είχαμε μια δύσκολη σύνοδο, στην οποία είχαμε να συζητήσουμε ταυτόχρονα δύο κρίσιμα ζητήματα: το θέμα που έχει ανοίξει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά και την τρέχουσα κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση που αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις. Και πιστεύω ότι στις δυσκολίες αυτές αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας", δήλωσε ο Α.Τσίπρας.



"Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την πεποίθηση ότι η σύνοδος αυτή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από κοινού, ότι δεν μπορεί κάποιοι να ζητούν αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα σε ένα μόνο μέρος της Ευρώπης, στο βορειοδυτικό άκρο της, τη στιγμή που το νοτιοανατολικό, κινδυνεύει εξ αιτίας αυτής της προσφυγικής κρίσης με κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων και γι’ αυτό επιφυλαχθήκαμε για τα συμπεράσματα της συνόδου συνολικά, ζητώντας να υπάρξουν ουσιαστικές ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε με ειδική αναφορά του κόστους του προσφυγικού για τη χώρα: "Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει στους ώμους της δυσβάσταχτο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της, για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση" και περιέγραψε τη συνάντηση που έφερε τη διατύπωση που ζητούσε: "Λίγο πριν το τέλος της συνόδου πήραμε μια σαφή διαβεβαίωση, έπειτα από επαφές που είχαμε με την πρωτοβουλία του προεδρεύοντος, του Ολλανδού πρωθυπουργού, της καγκελαρίου Μέρκελ, του καγκελαρίου Φάινμαν και των χωρών της Ε.Ε που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία το επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo, και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, προσφυγικής αυτής κρίσης".

Ξεκαθάρισε δε, ότι η χώρα δεν κινδυνεύει με κλειστά σύνορα: "Κατόπιν τούτου και μετά τη θετική κατάληξη σε ότι αφορά στα συμπεράσματα, πρώτον το γεγονός ότι γίνεται σαφής αναφορά, στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν. Κάτι που σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Δεύτερον, της σαφής και ρητής αναφοράς ότι δεν θα υπάρχουν μη συντονισμένες, μονομερείς πρακτικές, στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, που δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες, υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης. Και βεβαίως η σαφής αναφορά, σε ότι αφορά την πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία."

Στην καταληκτική του δήλωση αναφέρει: "Με βάση αυτές τις αναφορές και τη σαφή δέσμευση ότι θα συνεργαστούμε διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση μέχρις ότου έχουμε τη δυνατότητα να ξανασυναντηθούμε για να ελέγξουμε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, η Ελλάδα, έδωσε την συγκατάθεσή της σε συμπεράσματα που αφορούν και στο θέμα της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για την εξέλιξη αυτή, για τη δυνατότητα να υπάρχουν αποκλίσεις για ορισμένους από το κοινοτικό κεκτημένο. Εντούτοις θέλω να ευχηθώ στο Ντ. Κάμερον καλή επιτυχία και καλή έκβαση στο δημοψήφισμα, έχοντας εξασφαλίσει προς τους ψηφοφόρους του ένα πακέτο λιγότερης Ευρώπης", είπε ο Α.Τσίπρας, επικρίνοντας την πολιτική της "λιγότερης Ευρώπης":

"Όσοι λοιπόν επιθυμούν τη λιγότερη Ευρώπη, σίγουρα θα επιλέξουν κάτι που θα έχει λιγότερη Ευρώπη από αυτή που τους προσφέρει. Είναι μια αντίφαση, θεωρώ ότι η απάντηση στα προβλήματά μας, δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη αλλά η καλύτερη Ευρώπη. Εντούτοις θεωρώ κρίσιμο το δημοψήφισμα, κρίσιμο το να υπερισχύσει η άποψη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Θέλω όμως να επισημάνω ότι το δημοψήφισμα αυτό θα κριθεί και από τις εξελίξεις που θα έχουμε μέχρι τότε σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στο άλλο άκρο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η προσφυγική κρίση θα είναι αυτή που θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Οι συζητήσεις ήταν θετικές όλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατόν", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...