Εκείνος βλέπει μόνο υψηλότερα επιτόκια. Η αγορά διαφωνεί.
Του Mark Gilbert
Η Τράπεζα της Αγγλίας ψήφισε ομόφωνα να μην αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, καθώς ο μοναδικός διαφωνών στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής εγκατέλειψε τις πρόσφατες εκκλήσεις του για σύσφιξη της πολιτικής. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, εξέλιξη που σχεδόν εγγυάται την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την επόμενη συνεδρίασή της το Μάρτιο. Αν λάβουμε τώρα υπόψιν και την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του πλανήτη, η αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το Δεκέμβριο φαίνεται ολοένα πιο αναχρονιστική.
Ο Mark Carney, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλέστηκε το "αδυσώπητο παγκόσμιο περιβάλλον και την παρατεταμένη αναταραχή των αγορών" ως λόγο για να μην αυξήσει το κόστος δανεισμού. Παρακάτω είναι η πορεία των τελευταίων έξι μηνών ενός δείκτη της Morgan Stanley ο οποίος δείχνει τι λένε οι τιμές της αγοράς για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρις ότου να αυξηθούν τα βρετανικά επιτόκια:
Months

Οπότε στις αρχές του έτους "ψηνόταν" μια αύξηση του τρέχοντος επιτοκίου από το επίπεδο του 0,5%. Τώρα, η αγορά λέει ότι θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια -30 μήνες- προτού ο Carney τραβήξει τη σκανδάλη. Πράγματι, η πρόβλεψη βάσει των τιμών της αγοράς τείνει ολοένα περισσότερο προς μία μείωση επιτοκίου έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Δείτε πώς μεταβλήθηκαν αντίστοιχα οι προσδοκίες στη λεγόμενη αγορά swap διατραπεζικού επιτοκίου:
WIRP

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Carney απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ομόφωνα ότι η επόμενη κίνησή τους θα είναι μια αύξηση. Ωστόσο, το Νοέμβριο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Andy Haldane, συνέστησε η τράπεζα να είναι έτοιμη να "κάνει βήμα με οποιοδήποτε πόδι ανάλογα με το τι θα δείξουν τα στοιχεία από την οικονομία".
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τα παγκόσμια στοιχεία δεν υποστηρίζουν το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο μόλις 0,5% το τρέχον έτος, έναντι της πρόβλεψης του Νοεμβρίου για πληθωρισμό 1% και πολύ μακριά από το επίπεδο-στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Ιδού τι είχε να πει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi την Πέμπτη για τις προοπτικές των τιμών καταναλωτή:
Υπάρχουν δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία σήμερα που συνωμοτούν για να κρατήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά. Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας. 
Ποια είναι η θέση της Fed μετά από όλα αυτά, δεδομένης της απόφασής της να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο; Θα έλεγα ότι η κίνηση της δείχνει όλο πιο πολύ σαν ένα λάθος πολιτικής που ίσως χρειαστεί να αντιστραφεί. Η προθεσμιακή αγορά υπολογίζει πλέον ότι υπάρχει μόλις 10% πιθανότητα μιας δεύτερης αύξησης κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed το Μάρτιο, έναντι πιθανότητας άνω του 50% στις αρχές του έτους:
Fed
Επιπλέον, τα στοιχήματα των traders και των επενδυτών δεν υποδηλώνουν ότι η Fed θα επιβάλει υψηλότερο κόστος δανεισμού κατά τις επόμενες συνεδριάσεις αυτού του έτους:
Fed2
Παραθέτω, λοιπόν, μια πρόβλεψη. H τελευταία στήλη του παραπάνω πίνακα –που καταγράφει την πιθανότητα μιας στροφής στην πολιτική της Fed- έχει μόνο μηδενικά για το διάστημα από τώρα έως τα τέλη του έτους. Τους επόμενους μήνες, ενδέχεται ορισμένα από αυτά τα μηδενικά να εξαφανιστούν -καθώς η αγορά θα αρχίζει να στοιχηματίζει ότι η Fed θα ανακαλέσει την αύξηση του Δεκεμβρίου.