Reddit
StumbleUpon
Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
Σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας, επεισόδια στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και ένταση των προκλήσεων, αναμένει ο Ζήνωνας Τζιάρρας διδάκτορας Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο UCLAN της Κύπρου, εξαιτίας της επικείμενης αλλαγής στην τουρκική πολιτική σκηνή με την αποχώρηση του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της χώρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Onalert.gr ο κ. Τζιάρρας είπε:
Αυτό που συμβαίνει είναι η εξέλιξη των πραγμάτων όπως έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και ιδιαίτερα τε τελευταία δυο τρία χρόνια, με ένα αυξημένο αυταρχισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας και ειδικότερα την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και ισχύος στον Ερντογάν. Είχαμε και παλαιότερα παρόμοιο παράδειγμα αυτού που βλέπουμε σήμερα, με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ. Σήμερα έχουμε τον Νταβούτογλου. Είχαμε και ττην ρήξη του ιμάμη οτυ Φετουλάχ Γκιουλέν. Όλα αυτά δέιχνουν ότι ο Ερντογάν με οποιονδήποτε διαφωνεί βρίσκει τρόπους να τον παραγκωνίσει. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε γνώμη και άποψη υπάρχει γύρω από τον Ερντογάν η οποία είναι ίσως διαφορετική, μετριοπαθής και ίσως εξισορροπεί κάπως τα πράγματα, εξαφανίζεται.
Οδεύουμε σε περισσότερο ριζοσπαστικές πολιτικές, σε περισσότερο ακραίο αυταρχισμό, λιγότερη δημοκρατία, περισσότερη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό θα εκφραστεί και σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Θα έχουμε σκληρότερη στάση, τη βλέπουμε άλλωστε να σκληραίνει τους τελευταίους μήνες. Θα έχουμε σκληρότερη στάση σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και το Αιγαίο, σε ο,τι αφορά τις εξελίξεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το προσφυγικό, τις διαδικασίες θεωρήσεων βίζας κλπ.
Αυτό θα ισχυροποιηθεί εάν αυτός που θα διαδεχθεί τον Νταβούτογλου στην ηγεσία του AKP θα είναι κάποιος από τον πολύ στενό περίγυρο του Ερντογάν και ο οποίος δεν θα φέρνει καμία αντίρρηση, αλλά θα πηγαίνει μάλλον με τα νερά του.
ΕΡ: Μιλάτε για τον γαμπρό του;
Αυτός πιθανολογείται ότι θα είναι ο διάδοχος. Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανότητες όπως για παράδειγμα ο υπουργός συγκοινωνιών, αλλά σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε επιλογή κι αν προκύψει, το αποτέλεσμα θα είναι περίπου το ίδιο. Ο Ερντογάν θα κάνει κουμάντο χωρίς καμία ένσταση.
ΕΡ: Η χρονική στιγμή που εκφράστηκε έχει σχέση και με την δημοσκοπική πτώση του MHP (σσ το τουρκικό εθνικιστικό κόμμα);
Όλα αυτά έχουν κάποια σχέση. Περισσότερη σχέση έχει νομίζω η αυξημένη αντίρρηση που επεδείκνυε ο Νταβούτογλου δημοσίως. Το είδαμε και στην περίπτωση με τους δημοσιογράφους τους οποίους διώκει το καθεστώς Ερντογάν αλλά και στην περίπτωση του Κουρδικού όπου ο Νταβούτογλου επιδιώκει να αφήσει κάποιες διόδους επικοινωνίας ανοιχτές για μια ενδεχόμενη νέα ειρηνευτική διαδικασία, και όμως ο Ερντογάν απλά τον “καπέλωσε”, την επόμενη, λέγοντας ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.
Να προσθέσουμε και τις ενστάσεις του Νταβούτογλου στο θέμα της μετατροπής του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.
Ενδεχομένως να είναι η ευκαιρία του Ερντογάν να ελέγξει το πολιτικό σύστημα, καθώς μπορεί να αντλήσει ψήφους από το MHP που έχει δημοσκοπική πτώση…
Ακριβώς. Και μαζί με την δίωξη των Κούρδων βουλευτών και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΜΗΡ υπάρχει περίπτωση που ο Ερντογάν προσπαθήσει να προωθήσει μια εκλογική διαδικασία ή ένα δημοψήφισμα μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, είναι πολύ πιθανό να πάρει αυτό που θέλει. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος του Ερντογάν. Να καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες και να ηγεμονεύσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή για να μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό που ο ίδιος οραματίζεται.
ΕΡ: Αυτό τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο;
Αυτό σημαίνει μια πιο σκληρή στάση. Στο Κυπριακό τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε ότι η απουσία Νταβούτογλου θα μειώσει την όποια συνεννόηση υπήρχε έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.
Στο Αιγαίο έχουμε ήδη δει να σκληραίνει η στάση της Τουρκίας με αυξημένες παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Αυτό το βλέπω να εντείνεται και στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Ίσως να έχουμε κι εκεί κάποιες απειλές ή ίσως κάποια πλοία να έρθουν πάλι να κάνουν βόλτες. Και στη διαδικασία επίλυσης οτυ Κυπριακού ίσως θα σκληρύνει η στάση. Την κάνουν να φαίνεται ότι δεν υπάρχει εμπλοκή από πλευράς Τουρκίας, αλλά αυτό δεν ισχύει σε πραγματικούς όρους. Θα το δούμε τώρα να έιναι πιο εμφανές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.