Ημετανάστευση αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης για τους υποστηρικτές του Brexit – αυτούς δηλαδή που στηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα στις 23 του Ιουνίου, αυτό αυτόματα θα προκαλέσει τη μαζική έξοδο όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων – εννοείται ΚΑΙ των Ελλήνων. Και αυτό δε θα αποτελεί προσωπική τους επιλογή, κάθε άλλο. Αλλά γιατί πλέον δε θα ανταποκρίνονται στα θεσπισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κριτήρια μετανάστευσης.
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρώπη, δε θα υποχρεούται πια να ακολουθεί την Αρχή Ελεύθερης Μετακίνησης, η οποία επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να εγκατασταθούν εύκολα σε ένα άλλο κράτος-μέλος της επιλογής τους. Μπορεί, λοιπόν, κάλλιστα η Μεγάλη Βρετανία τότε να θεσπίσει τους δικούς της κανόνες περί μετανάστευσης και ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων για όποιον έχει σκοπό να εγκατασταθεί στη χώρα.
Όλο το παραπάνω σκηνικό, θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους καθώς η πλειοψηφία θα έπαυε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θα έθετε η βρετανική κυβέρνηση.
Εργαζόμενοι σε βρετανική εταιρεία
Εργαζόμενοι σε βρετανική εταιρεία
Για την ώρα, ίσα που υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για όσους Ευρωπαίους πολίτες επιθυμούν να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μόνο που χρειαζόμαστε όλοι είναι ένα απλό ευρωπαϊκό διαβατήριο ή η αστυνομική μας ταυτότητα (για εμάς τους Έλληνες) και μπορούμε άνετα να ζήσουμε και να εργαστούμε στη Μεγάλη Βρετανία.
Τώρα, για όσους δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες, η Μεγάλη Βρετανία έχει θεσπίσει δύο τύπους βίζας:
  1. Ο μετανάστης θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει ένα ρόλο που θα απαιτεί τουλάχιστον ένα πτυχίο.
  2.  Η αμοιβή από αυτή την εργασία να είναι πάνω από 20.800 λίρες. Το κατώφλι κερδών μπορεί ωστόσο να αυξηθεί στις 30.000 λίρες από τον Απρίλιο του 2017.
Το Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκανε μια έρευνα και παρουσίασε κάποια νούμερα και συμπέρανε ότι το εντυπωσιακό 75% των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία θα έπαυαν να ανταποκρίνονται ακόμα και στα κριτήρια της βίζας που ισχύουν τώρα για τους μη Ευρωπαίους εργαζόμενους αν η χώρα αποχωρήσει από την Ένωση. Και μάλιστα αύξησε αυτό το ποσοστό στο 81% για να ταιριάζει με τους νέους κανόνες του Απριλίου του 2017.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
“Οι περισσότεροι τομείς της βρετανικής αγοράς εργασίας στελεχώνονται σήμερα από Ευρωπαίους πολίτες – και πολλοί από αυτούς τους τομείς είναι στις χαμηλότερες εισοδηματικές βαθμίδες, όπως τα ξενοδοχεία και η βιομηχανία”, είπε ο Carlos Vargas-Silva, ο συγγραφέας της έρευνας του Πανεπιστημίου. Και συνέχισε λέγοντας ότι “Ακόμα και αν ολόκληρο το σύστημα μετανάστευσης επανασχεδιαστεί μετά την ψήφο των Βρετανών πολιτών, το οποιοδήποτε σύστημα υπάρχει που ελέγχει τους Ευρωπαίους εργαζόμενους με βάση τα εκπαιδευτικά και μισθολογικά κριτήρια που απαιτούνται, θα χτυπήσει αλύπητα όλους τους εργασιακούς τομείς εδώ”.
Επίσημα νούμερα της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη άγγιζε τον αριθμό των 180.000 στο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου του 2014 ως τον Ιούνιο του 2015 – ένα νέο ιστορικό υψηλό. Η μελέτη της Οξφόρδης έδειξε ότι από τους 3,2 εκατομμύρια μη Βρετανών πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 2,2 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μέχρι τα μέσα του 2015 έφταναν τους 54.000. Μόνο πέρσι, χορηγήθηκαν περί τους 10.545 νέους αριθμούς ασφάλισης για Έλληνες πολίτες.
Φανταστείτε, λοιπόν, για λίγο τι μπορεί να σημαίνει ένα Brexit για τους Έλληνες που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο…