Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ηνωμένο Βασίλειο: Ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας

     2 Comments ,

We have our own dream and our own task. We are with Europe, but not of it. We are linked but not combined. We are interested and associated but not absorbed. If Britain must choose between Europe and the open sea, she must always choose the open sea.
«Έχουμε το δικό μας όνειρο και δικό μας καθήκον. Είμαστε με την Ευρώπη, αλλά όχι αυτή. Είμαστε συνδεδεμένοι αλλά όχι ενωμένοι.  Μας ενδιαφέρει η σύνδεση και όχι η απορρόφηση. Αν η Βρετανία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της ανοιχτής θάλασσας, πάντα  πρέπει να επιλέγει την ανοιχτή θάλασσα», είχε δηλώσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος το 1946 είχε κάνει λόγο για «ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Και φτάσαμε στο σήμερα με την Ευρώπη των «27» και όχι των «28» μετά το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την απουσία κοινού στόχου και συναίνεσης και το δόγμα του «προστατευτισμού» που επιβάλλει με νύχια και με δόντια η Γερμανία, ύψωσαν τείχη στις σχέσεις της οικογένειας της Ε.Ε.
Οι ηγέτες της φανερά εκνευρισμένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που μεταθέτει στον διάδοχο του από Σεπτέμβριο την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση ζητούν χυδαία από την Βρετανία την τρίτη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. να «κλείσει την πόρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται», ενεργοποιώντας «εδώ και τώρα» το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
O Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιέζει εδώ και αρκετές ημέρες δηλώνοντας απροκάλυπτα ότι  «Δεν πρέπει να περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Μια ολόκληρη ήπειρος δεν μπορεί να περιμένει».
Ο πανικός είναι διάχυτος στην Ε.Ε. Οι δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών σκιαγραφούν την έντονη ενόχλησή τους για την καθυστέρηση της Βρετανίας να προχωρήσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ένωση και την δύσκολη θέση που βρίσκονται.
Χαρακτηριστικές του πανικού είναι οι δηλώσεις του Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργού της Ολλανδίας, που δήλωσε ότι «η Βρετανία έχει καταρρεύσει πολιτικά, συνταγματικά και οικονομικά μετά το δημοψήφισμα», του Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Παντρεμένοι ή διαζευγμένοι αλλά όχι κάτι ανάμεσα στο δύο. Δεν είμαστε στο Facebook να γράψουμε στο στάτους μας ότι η σχέση μας είναι περίπλοκη» είπε ο κ. Μπετέλ.
Προσπαθούν να πείσουν με δηλώσεις ότι «δεν υπάρχει πανικός» γεγονός που διαψεύδουν περίτρανα οι απανωτές συναντήσεις, συσκέψεις ακόμα και τηλεφωνικές επαφές που στόχο έχουν να καθησυχάσουν τις αγορές και τους οικονομικούς παράγοντες και να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Μπορεί η  Βρετανία να πρέπει τώρα να βρει τον δικό της βηματισμό αλλά και η Ε.Ε. καλείται τώρα επιτακτικά από τα γεγονότα να κατεβάσει ταχύτητα. Να αναζητήσει τρόπους επανασύνδεσης των λαών με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τρόπους ρεαλιστικούς προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο ντόμινο, με άλλες χώρες να ακολουθούν το βρετανικό παράδειγμα και να ανταποκριθεί επιτέλους στις προσδοκίες των πολιτών της για ευημερία.
Οσοι οραματίζονται μοναχικό τον δρόμο της Βρετανίας θα πρέπει να το επανεξετάσουν. Για όσους νομίζουν ότι η Βρετανία είναι κάποια χώρα που θα καταστραφεί μέσα σε μοναξιά μετά από την αποχώρηση της υπενθυμίζουμε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είναι Αρχηγός ανεξάρτητων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών η οποία αποτελείται από 54 χώρες, όπως Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, Νέα Ζηλανδία.
Σενάρια, όπως η στενότερη εμπορική ένωση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες αγγλόφωνες χώρες της Κοινοπολιτείας καθώς και η ένταξη στην βορειοαμερικανική ζώνη ελεύθερου εμπορίου, NAFTA είναι πλέον ανοιχτά.
Η λίρα δεν έχει υποστεί τις τεράστιες απώλειες που οι Σειρήνες ευαγγελίζονταν. Οι απώλειες είναι της τάξεως των 5 με 6 σεντ και όσοι επενδύσουν είναι σίγουρο ότι στο μέλλον δεν θα βγουν ζημιωμένοι. Και το μέλλον αυτό μπορεί και να σχετίζεται ακόμα και με την κατάρρευση της ήδη παραπαίουσας Ε.Ε.
Το Χρηματιστήριο δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Την επομένη του Bretix οι απώλειες στα Χρηματιστήρια ήταν Λονδίνο  -7%, στην Γερμανία -9,94% και στο Παρίσι -8% .
Η Βρετανία που είναι ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο μπορεί να καλείται βάσει των εξελίξεων να αναθεωρήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης την ταυτότητά της και τις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες αλλά για τις συμμαχίες της ανά τον κόσμο δεν θα χρειαστεί να δώσει και ιδιαίτερη μάχη.
Στην διεθνή σκακιέρα των εξελίξεων θα συνεχίσει θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ισχυρός παίκτης.
Ήδη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι « Ένα που δεν θα αλλάξει σίγουρα, είναι η εξαιρετική και ιδιαίτερη σχέση που έχουμε με τη Βρετανία και με την ΕΕ».
Η Βρετανία –που αποτελούσε την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη- εξοπλισμένη με μέσα πυρηνικής αποτροπής και με στρατό που αναλαμβάνει αποστολές στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του ΝΑΤΟ.
Η πρώτη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «Η Βρετανία θα παραμείνει ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος και θα συνεχίσει να παίζει τον ηγετικό της ρόλο στους κόλπους της Συμμαχίας μας παρά την ιστορική απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αποτυπώνει το κλίμα.
Η ελληνική πλευρά πρέπει να ζυγίσει σωστά την θέση και στάση που θα κρατήσει. Σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν μπορεί να υιοθετήσει τις ακραίες και προσβλητικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων εταίρων της ευημερούσας βόρειας Ευρώπης σε βάρος της Βρετανίας. Πολιτικές που θα φέρουν σε απομόνωση την Βρετανία κάτι που δεν θα είναι θετικό και για την υπόλοιπη Ένωση. «Να παύσει η υστερία», άλλωστε συνιστά και ο πρόεδρος Ομπάμα, μετά τις ακρότητες που ακολούθησαν το Brexit.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει συμπεριφορές καφενείου τύπου Γιούνκερ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο «είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε, γιατί βρίσκεστε εδώ;» που ακυρώνει τις ψύχραιμες δηλώσεις «σεβόμαστε το αποτέλεσμα του Βρετανικού λαού».
Κάθε άλλο παρά ψυχραιμία δείχνει αυτή η ανώριμη συμπεριφορά, η οποία δεν αρμόζει σε όσους βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Αντίθετα δείχνει ότι ο έλεγχος έχει χαθεί.
Η Βρετανία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα μας με τεράστια επίδραση σε σημαντικούς κλάδους και τον κύριο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. Βρετανοί έχουν επιδείξει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας για projects στον τουρισμό, στον ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο.  Η Ε.Ε. μετά την αποχώρηση της Βρετανίας  καλείται να κλείσει την τρύπα από 4 έως και 7 δισ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό της μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα κονδύλια στις πιο ευάλωτες οικονομικά χώρες, με πρώτη απ όλες την Ελλάδα καθιστώντας ακόμα πιο αδύναμη την οικονομία μας. Και πολλοί εταίροι στην Ευρώπη όπως καιρό τώρα διατυμπανίζουν ότι οι αδύναμες οικονομίες της Ένωσης και της Ευρωζώνης που ζουν με δάνεια είναι «ένα βάρος που θα πρέπει να ξεφορτωθούν». Και ο κύκλος των πιέσεων σε βάρος μας καλά κρατεί.
Οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες είναι πια για την χώρα μας σε τεντωμένο σχοινί που δεν είναι δύσκολο να σπάσει και να βρεθούμε εκτός Ε.Ε. Γιατί τα τελευταία χρόνια η σχέση μας με την Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι ούτε και για εμάς «δεν ήταν σφοδρός έρωτας». Και η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα.
Πέρα από πολιτικές και πολιτικούς η Βρετανία έχει εκπαιδευτεί να επιβιώνει. Η ανωτερότητα του Αγγλικού συστήματος, έχει να κάνει με ένα και μοναδικό στόχο. Αυτόν της προετοιμασίας της κατάστασης. Η Βρετανία έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος.
Ένα είναι σίγουρο. Ότι χωρίς την Βρετανία ένα δυνατό και σημαντικό εταίρο, η Ευρώπη μίκρυνε και έγινε ακόμα πιο εύθραυστη.
Και όπως δήλωσε η βασίλισσα Ελισάβετ τη Δευτέρα κατά την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit «Σε κάθε περίπτωση, είμαι ακόμη ζωντανή, χα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...