Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Το Brexit άγγιξε τα βασικά ένστικτα των Βρετανών

 3
Print Friendly and PDF
-A +A
Το Brexit άγγιξε τα βασικά ένστικτα των Βρετανών
Τα βασικά ένστικτα των Βρετανών - με κύριους άξονες το μεταναστευτικό και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας - «άγγιξε» η εκστρατεία υπέρ του Brexit, της οποίας ηγήθηκε ο Nigel Farage, όπως εκτιμά ο Δρ. Λάκης Λιλόγλου, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Liverpool University.
Ο Έλληνας καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας - ο οποίος ζει και εργάζεται στη Μ. Βρετανία σχεδόν 22 χρόνια - δίνει στο liberal.gr το κλίμα που επικρατεί στο νησί και κάνει μία πρώτη αποτίμηση της σημερινής κατάστασης και των προοπτικών που ανοίγονται μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τον τελευταίο καιρό το κλίμα ήταν τέτοιο που έδειχνε ότι ακόμη κι αν επικρατούσε το “Remain”, αυτό θα γινόταν για λίγες ψήφους, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ερώτημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα από τον μέσο Βρετανό. Και οι δύο καμπάνιες στηρίχθηκαν στην καταστροφολογία και αυτό έκανε κακό στη διαδικασία του διαλόγου».
Το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα που επηρέασε την ψήφο των Βρετανών πολιτών ήταν το μεταναστευτικό, εκτιμά ο Δρ. Λιλόγλου. Διότι μπορεί η βρετανική κοινωνία να έχει αφομοιώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους μετανάστες που προέρχονται από αποικίες, όμως η διεύρυνση της Ε.Ε. είχε αρνητικό αντίκτυπο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, με την πολωνική παροικία στο Λονδίνο να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Τα κρούσματα επιθέσεων σε μετανάστες από την ΝΑ Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς οι Βρετανοί υποστήριζαν ότι το νέο εργατικό δυναμικό οδηγούσε σε απώλεια θέσεων εργασίας για τους ίδιους. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2015, η πολωνική κοινότητα, θέλοντας να στείλει μήνυμα για τη θετική συνεισφορά των Πολωνών μεταναστών στην οικονομία, κάλεσε τους Πολωνούς να δώσουν συμβολικά αίμα αντί να στηρίξουν εκστρατεία για απεργία διαμαρτυρίας.
Στην ουσία οι Πολωνοί και οι υπόλοιποι μετανάστες από τη ΝΑ Ευρώπη δεν δημιούργησαν πρόβλημα, σημειώνει ο Δρ. Λιλόγλου, όμως ο μεγάλος αριθμός εισροών έδωσε μια καλή αφορμή σε όσους ήθελαν να ενισχύσουν τη θέση τους υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. βλάπτει.
Η δεύτερη... ευαίσθητη χορδή, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, σχετίζεται με την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία, δύο έννοιες που πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να τονίσουν την διαφωνία των Βρετανών με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. Το επιχείρημα της καμπάνιας υπέρ του Brexit ήταν ότι οι νόμοι που αφορούν τους Βρετανούς περνάνε από την Κομισιόν και διάφοροι αξιωματούχοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτοί που αποφασίζουν για θέματα που επηρεάζουν τις ζωές των Βρετανών.
Η πεποίθηση που επικρατεί στη χώρα είναι ότι στο πλαίσιο της κοινής πορείας των ευρωπαϊκών κρατών, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να μοιραστεί την εθνική της κυριαρχία, όμως με δημοκρατικό τρόπο, κάτι που δεν συμβαίνει.
Το τρίτο επιχείρημα που εκτιμάται ότι επηρέασε το αποτέλεσμα σχετίζεται με την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη να πέσει χρήμα στη βρετανική οικονομία. «Τα κεφάλαια που παρέχουμε στην Ε.Ε. δεν τα παίρνουμε πίσω και είναι καιρός να τα ρίξουμε στη χώρα», ήταν το κύριο οικονομικό σύνθημα της καμπάνιας υπέρ του Brexit.
Μεγάλο μέρος των ερευνών που πραγματοποιούνται στα βρετανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Στην παρούσα φάση κανείς δεν γνωρίζει αν τα χρήματα αυτά να αντικατασταθούν από κρατικές επιχορηγήσεις μετά την αποχώρηση, τονίζει ο ίδιος.
Ο Δρ. Λιλόγλου επισημαίνει δε, έναν παράγοντα ανησυχίας που σχετίζεται με την τεράστια γραφειοκρατία που περιμένει τους υπηκόους της Ε.Ε. που εργάζονται στη Μ. Βρετανία, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα κατά τη μετάβαση στο μαθεστώς της βίζας. «Μόνο στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία το ποσοστό των εργαζομένων που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να φτάνει το 25% και για όλους αυτούς θα πρέπει να βρεθεί μία λύση».
Σε ότι αφορά τους Έλληνες φοιτητές, ο καθηγητής αναφέρει πως το Brexit αφορά πολλούς, όμως από το 2013 έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός τους, μετά την επιβολή του πλαφόν ύψους 9.000 λιρών στα δίδακτρα. Το αντίστοιχο ποσό για τους εκτός Ε.Ε. φοιτητές ορίστηκε στις 18.000 λίρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των φοιτητών από την Κίνα. «Ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Μ. Βρετανία δεν έχει σήμερα καμία σχέση με τη δεκαετία του '90 και κατά κύριο λόγο είναι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές», υπογραμμίζει.
Κ. Μαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...