Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Οικονομικός "πόλεμος" ΗΠΑ-Γερμανίας εν εξελίξει: Από την ελληνική κρίση στο Diesel-Gate και στο Brexit

ΠΩΣ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ "ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ" ΤΑ ΗΓΕΜΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
 
07:40
01/07/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Ένας οικονομικός “πόλεμος” μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο όπως μαρτυρά όχι μόνο το Brexit, αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις του ΔΝΤ προβάλλοντας αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
Την προσπάθεια του Βερολίνου να επικρατήσει ή να ηγεμονεύσει στην ΕΕ η Ουάσιγκτον δεν την είδε ποτέ με καλό μάτι. Φαίνεται λοιπόν πώς η κατάσταση τώρα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, λόγω και του ότι η Γερμανία θέλησε να επεκτείνει την επιρροή της εκτός Ευρωπαϊκών συνόρων και να συγκρουστεί με τα αμερικανικά συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική και οι ΗΠΑ είπαν να αναλάβουν πιο δραστικά μέτρα για κόψουν τον “τσαμπουκά” της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Θα αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ξεκινώντας από την κρίση στην Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε τη χώρα μας όταν η Γερμανία άρχισε να σφίγγει τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης με τα μνημόνια και θέλησε να βάλει στο χέρι όλη τη δημόσια περιουσία.
Το έπραξε με συνεχείς παρεμβάσεις ακόμη και του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα όχι γιατί “αγαπάει” την Ελλάδα, αλλά γιατί υπήρχε ο φόβος για τις ΗΠΑ η Ελλάδα να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή να περάσει στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας που θέλησε να “σαρώσει” τα πάντα.
Από την κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ τελικώς μεγάλος χαμένος βγήκε και πάλι η χώρα μας και οι πολίτες, καθώς όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Φάνηκε ωστόσο πώς η πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ευρώπη φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τις ΗΠΑ όταν προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την κρίση του 2008.
Το μήνυμα φάνηκε πάντως να μην το λαμβάνει η Γερμανία και λίγο καιρό αργότερα, ξέσπασε το “Diesel-Gate”. Τα αυτοκίνητα της κορυφαίας γερμανικής φίρμας, της VW βρέθηκαν με πειραγμένο λογισμικό που έκλεβε στους ρύπους. Και δεν ήταν τελικά μόνο η VW αλλά και άλλες γερμανικές εταιρείες που το έκαναν αυτό. Αποτέλεσμα να ζητούνται τώρα αποζημιώσεις της τάξεως των 15 δις ευρώ που θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Αφού μεσολάβησαν και αρκετά ακόμη περιστατικά που δείχνουν πώς ο “πόλεμος” μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη φτάσαμε στο Brexit. Ουδείς πλέον έχει την αμφιβολία πώς η Ουάσιγκτον στήριξε τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα την στηρίξει από εδώ και στο εξής. Άλλωστε οι σχέσεις των δύο είναι πολύ στενές.
Και ποιος πλήττεται από την εξέλιξη αυτή; Σίγουρα όπως θα φανεί τους επόμενους μήνες όχι η Βρετανία, αλλά η ΕΕ που θέλησε να δημιουργήσει το Βερολίνο. Το οικοδόμημα που προσπάθησε να καπηλευθεί η Γερμανία για να κάνει μία “αυτοκρατορία” έχοντας τους υπόλοιπους λαούς στα πόδια της απειλείται με ισοπέδωση. Ήδη, οι Ευρωπαϊκοί λαοί έχουν στραφεί κατά της Γερμανίας και ακόμη είναι νωρίς... Όσο ο Σόιμπλε και η Μέρκελ επιμένουν σε αυτή την πολιτική τόσο πιο καταστροφικά θα είναι τα αποτελέσματα.
Ήρθε λοιπόν πάνω στο Brexit το ΔΝΤ να προειδοποιήσει την Γερμανία ότι η ανάπτυξη της μπορεί να αναθεωρηθεί επι τα χείρω, ενώ ακολούθησε ένα ακόμη πιο σαφές μήνυμα που αφορούσε το οικονομικό σύμβολο του Βερολίνου, τη Deutsche Bank.
«H Deutsche Bank συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», προειδοποίησε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Το Ταμείο ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας αποτελεί πηγή κινδύνων για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς η πιθανότητα μετάδοσης των κινδύνων είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Αν αυτό δεν είναι καμπανάκι για την γερμανική οικονομία και ένα “χτύπημα” στην Καγκελαρία τότε τί είναι; Να σημειωθεί πώς οι αγορές ελέγχονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και μπορεί μία υπονόμευση της γερμανικής οικονομίας να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Ήδη, φαίνεται πώς αυτό γίνεται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...