Tου Ονούφριου Σωκράτους.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, εκτιμά η Ισλαμολόγος - Κανονολόγος, Δρ. Αρετή Δημοσθένους, σε μία πρώτη πολιτική ανάλυση της κατάστασης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος των στρατιωτικών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Δρ. Δημοσθένους εξηγεί γιατί μία κατάσταση εσωτερικής αστάθειας στην Τουρκία, μπορεί να ελοχεύει κινδύνους για την Κύπρο και τηνν Ελλάδα 
Όπως εκτιμά η Δρ. Δημοσθένους, μιλώντας στο TvOne News,  "οι κοσμικοί Τούρκοι αλλά και εκείνοι οι οποίοι αδικήθηκαν από την μακρά διοίκηση του παρόντος συστήματος έκαναν μια προσπάθεια για να δείξουν την απαρέσκεια τους στον Erdogan ο οποίος ελέγχει τα πάντα." 
Η χθεσινή εξέγερση του στρατού αποτελεί απότοκο της συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρος, αφού όπως εξηγεί η Ισλαμολόγος " Ο τελευταίος έκανε αρκετές αλλαγές οι οποίες δεν ήταν ευπρόσδεκτες στην πλειοψηφία του Τουρκικού λαού. Τελευταία άρχισε ακόμη και εκστρατεία εκδίωξης από τα Πανεπιστήμια, όσων διαφωνούσαν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές του". 
Η αποτυχία ελέγχου της Τουρκίας από τον στρατό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οφείλεται στον ημιτελή σχεδιασμό και την πρόβλεψη της σημερινού στάτους κβο της τουρκικής κυβέρνησης, αφού κατά την Δρ. Αρετή Δημοσθέσνους, "Οι εξεγερθέντες δεν κατάφεραν να ελέγξουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε να παρουσιάσουν ένα αρχηγό αντίστοιχο του Erdogan. Γι αυτό και αντιμετωπίζουν πρόβλημα συντονισμού και ισχυροποίησης. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι τους περισσότερους στρατιωτικούς αυτός τους διόρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο τίποτα δεν τελείωσε, μάλλον εκκολάπτεται: οι Τούρκοι απόδημοι ειδικά στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίοι βέβαια δεν μπορούν να ελεχθούν από τις δυνάμεις Erdogan και οι οποίοι σε αρκετές ιστοσελίδες μέχρι τώρα γνωστοποιούσαν την διαφωνία τους με τον απόλυτο σουλτανικό έλεγχο εξουσίας της γειτνιάζουσας χώρας, θα συνεχίσουν την εκστρατεία για αναδημοκρατικοποίηση της πατρίδας τους, έστω κιαν τέτοιες προσπάθειες είναι αρκετά δύσκολες την εποχή μας λόγω ελέγχου των ΜΜΕ και κάθε κίνησης του αντίπαλου". 
Τι σημαίνει η πολιτική αστάθεια για Κύπρο και Ελλάδα 
"Για την Κύπρο μας, την Ελλάδα και τα Εθνικά μας θέματα, μια ασταθής Τουρκία σημαίνει μια σαφώς πιο επικίνδυνη Τουρκία. Όσες φορές κινδυνέψαμε από δυνάμεις της Τουρκικής ιμπεριαλιστικής επιθυμίας αυτό γινόταν σε χρονικές συγκυρίες που στο εσωτερικό της Τουρκίας υπήρχε λαϊκισμός και ανάγκη εξαγοράς μόνιμης ψηφοθηρικής υποστήριξης μέσω επίδειξης ισχύος στην εξωτερική πολιτική", καταλήγει η Δρ. Δημοσθένους. 
Δρ Αρετή Δημοσθένους
Ισλαμολόγος.