Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Εξυφαίνεται πολύ κακό σενάριο στις τράπεζες – Η Attica bank χρειάζεται 400 εκατ νέα κεφάλαια και στο βάθος νέες ΑΜΚ

 

26/09/2016 - 00:34
Εξυφαίνεται πολύ κακό σενάριο στις τράπεζες – Η Attica bank  χρειάζεται 400 εκατ νέα κεφάλαια  και στο βάθος νέες ΑΜΚ
H απόφαση του SSM να μην αποδεχθεί την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για ελαστική αξιολόγηση των NPLs το πρώτο διάστημα... είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη
Ένα πολύ κακό σενάριο αρχίζει να εξυφαίνεται στον ορίζοντα και αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ένα σενάριο που θα περιλαμβάνει στοχοποίηση τραπεζών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε επιχειρηματίες εχθρικά διακείμενους στην κυβέρνηση και στο βάθος… νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Η απόφαση του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών να μην αποδεχθεί την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για ελαστική αξιολόγηση των προβληματικών δανείων έως τα τέλη του 2017 αλλά να επιβάλλει αυστηρότατους ελέγχους σε 3μηνιαία βάση αυξάνει τους κινδύνους στις τράπεζες με κυριότερο κίνδυνο την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Είναι πολύ πιθανό στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2017 να έχουμε πολύ καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με την 4η ανακεφαλαιοποίηση... 

Οι κίνδυνοι 


Η Attica bank θα μπορούσε να χρειαστεί 400 εκατ νέα κεφάλαια 

Το σκάνδαλο της Attica bank μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο ελέω Καλογρίτσα αλλά είναι αληθές ότι η τράπεζα αυτή αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο.
Όμως εσχάτως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα παράνομα και ημιπαράνομα μέσα για να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου και έτσι αποκαλύφθηκε ότι τα 57,35 εκατ ευρώ της αύξησης καλύφθηκαν με τρόπο ηθικά και νομικά ανέντιμο και προφανώς αυτά τα 57,35 εκατ θα πρέπει να αντικατασταθούν... με νόμιμα κεφάλαια. 
Τα 57 εκατ είναι το 8% με 8,5% της παρελθούσας αύξησης αλλά καταδεικνύει μεθόδους κια πρακτικές που δεν είναι σύννομες. 
Με τα 57,35 εκατ παράνομα κεφάλαια συν τα 70 εκατ ομολογιακού που δεν έχει καλυφθεί προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα 127,35 εκατ και αν συμπεριληφθούν προνομιούχες μετοχές 100 εκατ. και προσφορές για τα NPLs 200 εκατ για 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια η Attica bank θα χρειαστεί πάλι κεφάλαια έως 400 εκατ ευρώ… χωρίς να περιλαμβάνονται τα 389 εκατ της αναβαλλόμενης φορολογίας.  
Σε αυτή την φάση τυπικά είναι κεφαλαιακά επαρκής αλλά ουσιαστικά – και με χρηματιστηριακούς όρους – είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής. 
Έτσι εξηγείται γιατί η μετοχή της Attica bank καταγράφει σχεδόν καθημερινά νέα ιστορικά χαμηλά, έτσι εξηγείται γιατί τα 681 εκατ κεφάλαια που διαθέτει έχουν αξία 100 εκατ στο χρηματιστήριο. 
Το bankingnews είχε αποκαλύψει τα 16 - δειγματοληπτικά δάνεια - που εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι η Attica bank χρηματοδοτούσε επιχειρηματίες και τα δάνεια κατέληγαν μετοχές στην ΑΜΚ... διαδικασία 100% παράνομη. 

Υποσημείωση Attica bank 

Πρόσφατα – πολύ πρόσφατα – συναντήθηκαν Καλογρίτσας με την προηγούμενη διοίκηση της Attica bank με τον Α. Αντωνόπουλο και Ιωαννίδη. 
Ο Αντωνόπουλος ο πρώην CEO της Attica bank διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Καλογρίτσα..... 

Στοχοποίηση της Πειραιώς από τον ΣΥΡΙΖΑ … παρά τις καλές σχέσεις 

Η τράπεζα Πειραιώς ελέγχεται από τον SSM – και ευτυχώς – δεν έχει πρόσβαση η κυβέρνηση στα εσωτερικά της τράπεζας. 
Κατά ορισμένες πληροφορίες ωστόσο ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούν την Πειραιώς με απώτερο στόχο πλήξουν επιχειρηματίες που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μέσω της Πειραιώς η κυβέρνηση να προσπαθήσει να ενοχοποιήσει επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, όπως κατά τρόπο – τουλάχιστον αντιθεσμικό – έπραξε στην περίπτωση της Alpha bank. 
Αξιόπιστες πηγές δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους μήπως η Πειραιώς που ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει δανειοδοτήσει σχεδόν όλους τους επιχειρηματίες και εμφανίζει και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και NPEs 36,8 δισεκ. βρεθεί στο στόχαστρο άθλιων πολιτικών παιχνιδιών. 

Eurobank – Οι προνομιούχες θα γίνουν… μετατρέψιμο ομόλογο cocos; 

Για την Eurobank το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών 945 εκατ είναι ένα σημαντικό κεφαλαιακό ζήτημα που ναι μεν καθυστερεί γιατί ακόμη υπάρχει χρόνος… ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πρόβλημα. 
Οι επιλογές είναι δύο, αποπληρώνεται ή οι προνομιούχες αντί να μετατραπούν σε κοινές αντικατασταθούν με μετατρέψιμο ομόλογο Cocos.
Η Eurobank είναι η τράπεζα με το πιο αποτελεσματικό business plan και την πιο δομημένη διοίκηση αλλά εμφανίζει αδύναμα κεφάλαια λόγω DTA και προνομιούχων μετοχών. 

Θα καταστεί μονόδρομος η 4η ανακεφαλαιοποίηση αργά ή γρήγορα… 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι τώρα 3 φορές και έχουν συγκεντρώσει 25 δισεκ το 2013, περίπου 8,3 δισεκ. το 2014 και 13,8 δισεκ. το 2015 συνολικά 47 δισεκ. ευρώ.
Αν συμπεριληφθεί και το funding gap που πήραν οι τράπεζες λόγω των εξαγοραζομένων καλών τραπεζών τότε έλαβαν συνολικά 61 δισεκ. ευρώ. 
Τα 61 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και funding gap είναι η μεγαλύτερης κλίμακας ανακεφαλαιοποίηση στην ιστορία του ελληνικού banking. 
Για μεγάλο μέρος αυτών των αναγκών δεν ευθύνονται οι τράπεζες. 
Το haircut στα ομόλογα που επιβλήθηκε ουσιαστικά μόνο στις ελληνικές τράπεζες που δεν μπορούσαν να πουλήσουν το 2011 και 2012 τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ ήταν η απόλυτη καταστροφή….και σίγουρα δεν ευθύνονται οι διοικήσεις. 
Ακόμη και για τα προβληματικά δάνεια το 2006 στην Ελλάδα είχαμε 250 δισεκ. δάνεια και NPLs προβληματικά δάνεια 18 δισεκ. ευρώ. 
Το 2016 τα δάνεια έχουν συρρικνωθεί στα 223 δισεκ. και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν εκτοξευθεί στα 116 δισεκ. ευρώ. 
Όλες αυτές οι ζημίες λόγω της πολιτικής προβλέψεων – η πολιτική προβλέψεων ήταν εις βάρος των μετόχων αλλά απέτρεψαν τον κίνδυνο για τους καταθέτες – αλλοίωσαν την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.
Το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί ένα λογιστικό τέχνασμα που αλλοιώνει την ποιότητα και την καθαρότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. 
Στην ανάλυση μας πήραμε δύο παραδοχές 
1)Μια ριζική αντιμετώπιση των NPLs των προβληματικών δανείων με τις τράπεζες να εγγράφουν άμεσα και προκαταβολικά ζημία που υπερβαίνει τις σωρευτικές προβλέψεις που αγγίζουν τα 60 δισεκ. ευρώ. 
2)Μια ριζική αντιμετώπιση του DTA και DTC στην λογική των μέσων ευρωπαϊκών όρων προσμετρώντας ειδικά την περίπτωση των Ιταλικών τραπεζών που εμφανίζουν την δεύτερη χειρότερη επίδοση και των Ιρλανδικών τραπεζών. 
Με βάση αυτές τις δύο παραδοχές, οι 4 συστημικές τράπεζες και η Attica bank για να καθάριζαν πλήρως και οριστικά από τα κακώς κείμενα στα χαρτοφυλάκια τους και να αποκτούσαν πραγματική υγιή κεφάλαια θα έπρεπε να βρουν 17,9 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια. 
Τα 17,9 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια αποτελούν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών στην ΙΔΑΝΙΚΗ περίπτωση που αποφάσιζαν να εξυγιάνουν οριστικά και αμετάκλητα τα κεφάλαια τους. 
Τα 17,9 δισεκ. δεν σημαίνει ότι σήμερα οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς αφού η ΕΚΤ π.χ. δέχεται – ακόμη – την υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία. 
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς αλλά αν θέλουν να εξυγιανθούν οριστικά χρειάζονται 17,9 δισεκ. ευρώ. 
Μόνο με νέα κεφάλαια οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποκτήσουν διεθνή αξιοπιστία και κύρος και το σημαντικότερο να στηρίξουν επαρκώς την ελληνική οικονομία. 
Αν δεν υπάρξει αυτή η επιλογή οι τράπεζες θα είναι παγιδευμένες για πολλά χρόνια θα φυτοζωούν χωρίς παρέμβαση, τα κεφάλαια των καταθετών δεν θα κινδυνεύουν αλλά εμπρός δεν θα πάρουν. 
Το ερώτημα είναι ποιος θα βάλει 17,9 δισεκ. νέα κεφάλαια;
Δεν είναι πολλά και δεν πρέπει πάντα να θεωρούμε ότι οι καταθέτες άρα bail in θα πρέπει να υποχρεωθούν σε haircut. 
Αν θέλουμε να μην τσαλακώσουμε τους ιδιώτες μετόχους άλλο θα πρέπει να υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση με όρους στρατηγικής εξυγίανσης. 
Αν νομίζουμε ότι με ενεργητική διαχείριση των NPLs θα διασωθεί το ελληνικό banking απλά θα τιμωρήσουμε τους εαυτούς μας που ενώ ξέραμε δεν αντιδρούσαμε.
Δυστυχώς χρειάζεται μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα για να ξεκαθαρίσει το ελληνικό banking από τους σωρούς των προβλημάτων. 
Για να υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να υπάρξουν δύο δεσμεύσεις 
1)ότι δεν θα υπάρξει bail in στις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ 
2)ότι δεν θα αγγίξουν τις διοικήσεις αλλά αυτές οι διοικήσεις θα πάρουν την γενναία απόφαση της μεγάλης κάθαρσης στο ελληνικό banking.

Κεφαλαιακή δομή ελληνικών τραπεζών 
Τράπεζα 
Κεφάλαια 
Ιούλιος 2016
Tangible BV

DTA – DTC 
Κεφάλαια χωρίς DTA χωρίς προνομιούχες και χωρίς cocos 
Εθνική 
6,9 δισ 
5 - 4,9 δισ
1,9 δισ 
Πειραιώς
7,74 δισ
5 - 4,1 δισ
2,85 δισ
Eurobank 
5,15 δισ
4,8 - 4,1 δισ
540 εκατ
Alpha bank 
8,32 δισ
4,47 – 3,4 δισ
3,81 δισ
Attica bank 
497 εκατ 
389 εκατ
108 εκατ 
Σύνολο 
28,6 δισ
19,6 – 16,5 δισ
9,2 δισ
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr 
Η οικονομική δομή των τραπεζών α΄ 6μήνου του 2016 

Τράπεζα
Αποτελέ-σματα α΄ 6μήνου 2016
Κεφά

λαια 
Προβλέψεις α΄6μηνο 2016 
NPEs
NPEsσε δισ
NPLs
Εθνική 
+3 εκατ
6,9 δισ
365 εκατ
45,8%
21,1
34,4%
Πειραιώς 
-17 εκατ
7,74 δισ
587 εκατ
52,1%
36,8
39%
Eurobank 
+106 εκατ
5,15 δισ
398 εκατ
45,1%
23
34,7%
Alpha
-19 εκατ
8,32 δισ
605 εκατ
52,6%
32,2
37,8%
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...