ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:45
Μόνο οι συντάξεις του Οκτωβρίου θα καταβληθούν "κανονικά", σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΑΕΕ, κ. Δημήτρη Τσακίρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αντίθετα για τις συντάξεις Νοεμβρίου,"σχεδιάζεται" η εξασφάλιση των απαιτουμένων ποσών και πιστώσεων". ΜΕ άλλα λόγια όχι μόνο το ΙΚΑ, αλλά και ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, θέτοντας σε κίνδυνο τις καταβολές των συντάξεων κατά το τελευταίο δίμηνο του 2016 .
Γι΄ αυτό, εξάλλου, το ΔΣ του ΟΑΕΕ ενέκρινε την πρόταση για λήψη ενίσχυσης 150 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) την περασμένη Τετάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Δημήτρης Τσακίρης διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις του Οκτωβρίου θα καταβληθούν κανονικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ για τις συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017 τόνισε ότι σχεδιάζεται η εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσών και πιστώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εργασίας για την καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ απαιτούνται 278 εκατ. ευρώ ανά μήνα και έτσι 556 εκατ. ευρώ στο δίμηνο Νοέμβριο -Δεκέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ εντάσσεται και η απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ της 21-9-2016 με την οποία υποβάλλεται αίτημα στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για την έκδοση ΚΥΑ με σκοπό την χορήγηση από τον ΑΚΑΓΕ δανείου για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος, ώστε να καταβληθούν στο ακέραιο οι συντάξεις.
Αυτό όμως σημείωσε ότι είναι σύνηθες γεγονός καθώς κάτι ανάλογο συνέβη και τα έτη 2014 και 2015. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ δεν είναι ανθηρά καθώς η μηνιαία εισπραξιμότητα κυμαίνεται σε ποσοστό 50-55%.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο ΟΑΕΕ είχε λάβει στο 7μηνο του 2016 το 78,5% της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης. Αντίθετα, την ίδια περίοδο όλοι ασφαλιστικοί οργανισμού είχαν κατά μέσο όρο απορροφήσει το 57,5% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ στις 31.7.2016 είχε απορροφήσει 655 εκατ. ευρώ επί συνόλου 834 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός γι΄αυτόν. Αυτό σημαίνει πως -με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφησης - η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για τον ΟΑΕΕ αρκεί μέχρι αυτόν το μήνα. Για να συνεχίσει απρόσκοπτα η καταβολή των συντάξεων μέχρι τέλος του χρόνου, το κράτος πρέπει να καταβάλλει συνολικά 1,1 δισ. ευρώ έναντι 834 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν. Συνεπώς χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 270 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του ΟΑΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 670 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα χρέη του προς τον ΕΟΠΥΥ 790 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν 37.200 αιτήσεις συνταξιοδότησης. 
Διαβάστε ακόμη: