Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Κυβερνητικό «σπριντ» 12 νομοσχεδίων - Η πρόταση για το χρέος 65 δισ, τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργίες

2:25
S&P 500
2.187,12
0,47%
6:25
FTSE 100
6.794,71
0,67%
9:25
DAX
10.685,54
0,20%
15:25
Nikkei 225
17.967,41
0,59%
8:25
ATHENS
601,07
1,49%
  • 08:17 - Επεισόδια στα Εξάρχεια – Στις 13 οι συλλήψεις, στις 5 οι προσαγωγές
  • 08:07 - Χωρίς μετρό και τραμ έως τις 10:00 – Στάση και στον ΗΣΑΠ 12:00 με 16:00
  • 00:23 - Praet (ΕΚΤ): Αυξημένη η αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τις κρίσεις του 2007-2009 και 2011
  • 23:24 - Κέρδη στη Wall Street σε απόσταση αναπνοής από νέα ιστορικά ρεκόρ - Άνοδος 0,47% του S&P 500
  • 23:09 - Την τοποθέτηση του Mitt Romney στη θέση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει ο Trump
 

 

18/11/2016 - 00:19
Κυβερνητικό «σπριντ» 12 νομοσχεδίων - Η πρόταση για το χρέος 65 δισ, τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργίες
Τι ειπώθηκε με τον Μπ. Ομπάμα και το επιτελείο του για τις επενδύσεις - Το «κουμπί» των επενδύσεων
Με το «χρονόμετρο» της διαπραγμάτευσης να είναι αμείλικτο και τη διαδικασία των συζητήσεων με τους θεσμούς να έχει μπει στην τελική ευθεία, η ελληνική πλευρά επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου «σπριντ», με στόχο να «κόψει» το νήμα της αξιολόγησης μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και να τερματίσει θετικά τον μαραθώνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. 
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, με άριστη γνώση των συζητήσεων με τους θεσμούς, αποκάλυψε στο www.bankingnews.gr ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, θα έχουν συνεχείς συναντήσεις, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους θεσμούς να αναχωρούν από τη χώρα μας το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη (23/11). 
Η ίδια πηγή εξέφραζε την αισιοδοξία ότι σε όλα τα ανοικτά ζητήματα θα υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί στο EuroWorking Group, που θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου.
Το EWG θα ανάψει με τη σειρά του το πράσινο φως για την διεξαγωγή του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, το οποίο θα κλείσει και τον δεύτερο κύκλο της πρώτης αξιολόγησης. 
Μάλιστα, η κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο στο μεσοδιάστημα των δύο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού οργάνου να υπάρξει και έκτακτο EuroWorking αν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης εντός του έτους και να μην μεταφερθεί για το νέο έτος. 

Το σχέδιο για το χρέος και το γενναιόδωρο σενάριο για ρύθμιση 65 δισ. ευρώ
Σε ότι αφορά στην πρόταση που θα κατατεθεί στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και θα αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους, κυβερνητική πηγή, που έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εκτιμούσε ότι θα υπάρξει μια πρώτη «γενναιόδωρη» ρύθμιση. 
Όπως ανέφερε στο www.bankingnews.gr, το σενάριο των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στα 40 δισ. ευρώ του EFSF, αλλά θα επεκτείνεται κοντά - ίσως και να τα ξεπερνά - στα 65 δισ. δημόσιου χρέους.
Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση των λήξεων ομολόγων από 28 σε 32 χρόνια και τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, με τρόπο ώστε και να μην υπάρχουν «εκτινάξεις» για κάποια περίοδο, αλλά και να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υπολογίζει τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει ως δόσεις αποπληρωμών. 

Δώδεκα νομοσχέδια εντός του Νοεμβρίου
Με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει διαμηνύσει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις, εντός και εκτός συνόρων, ότι δεν επιθυμεί καθυστερήσεις και πως θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας, οι υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, καταθέτουν τα νομοσχέδια που απατούνται για να κλείσει η αξιολόγηση. 
Συνολικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από 15 ημέρες, θα κατατεθούν 12 νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων αυτό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αφορά στην κινητικότητα των Υπαλλήλων, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων κ.α.. 

Η πρόταση για τις ομαδικές απολύσεις (μεταφορά έγκρισης από τον υπουργό σε κάποιο φορέα διαιτησίας) και τις απεργιακές κινητοποιήσεις (μοντέλο ΟΛΜΕ με 50%+1)

Με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία προς το παρόν δεν έχει «σκοντάψει» στους θεσμούς. 
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν δέχεται επουδενί την αύξηση του ορίου – ποσόστωσης των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% για απολύσεις σε εργασιακούς χώρους που απασχολούν περισσοτέρους από 150 εργαζόμενους. 
Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η έγκριση των ομαδικών απολύσεων να φύγει από την αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού και να μεταφερθεί σε κάποιον άλλο φορέα ή τον ΟΜΕΔ. Μάλιστα, καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι, κάτι διαφορετικό ή μια υποχώρηση από την κόκκινη γραμμή στις ομαδικές απολύσεις, δεν θα ήταν εύκολο να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία και θα προκαλούσε σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς. 
Η «Σολομώντεια» λύση της μεταφοράς της έγκρισης ομαδικών απολύσεων από το πολιτικό πρόσωπο σε κάποια εργασιακή διαιτησία είναι μια «φόρμουλα» που φαίνεται πως ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Σε ότι αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να υπάρξει ένα μοντέλο εθνικής αντιπροσώπευσης των επαγγελματικών κλάδων και οι απεργιακές κινητοποιήσεις να αποφασίζονται όταν το 50%+1 των εργαζόμενων σε πανελλαδική κλίμακα συμφωνεί σε αυτές. Στην ουσία προτείνεται στους δανειστές το μοντέλο που έχει καθιερώσει ο κλάδος των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ, όπου ψηφίζουν τα νομαρχιακά συνδικαλιστικά όργανα και αν υπάρχει πλειοψηφία στην επικράτεια τότε ο κλάδος προχωρά σε απεργιακή κινητοποίηση. 

Τι ειπώθηκε με τον Μπ. Ομπάμα και το επιτελείο του για τις επενδύσεις - Το «κουμπί» των επενδύσεων
Σε ότι άφορα στην στροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά και στον οδικό χάρτη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που αποτελούν θεμελιώδη κεφάλαια του κυβερνητικού αφηγήματος, για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, των μνημονίων και τις επιτήρησεις, κυβερνητική πηγή, που μετείχε στις διευρυμένες συζητήσεις με τους αμερικανούς αξιωματούχους, που συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωνε πως το σημαντικότερο είναι το «QE». 
«Οι επενδυτές περιμένουν ένα σινιάλο και αυτό είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το «QE», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι «αποτελεί το «κουμπί» που μόλις πατηθεί θα εκτιναχθεί η επενδυτική δραστηριότητα και θα δοθεί «σήμα» σταθερότητας και οικονομικής ασφάλειας προς το εξωτερικό». 

Δημ. Αλειφερόπουλος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...