Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πόσο θα στοιχίσει η «είσοδος» του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

 


  • (0)
  • (0)
Με νέα μέτρα που ξεκινούν από 1,9 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 3,8 δισ. ευρώ κινδυνεύει να πληρώσει η Ελλάδα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμά της, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Ο συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση είναι δεδομένο ότι πια θα καταλήξει σε βάρος της Ελλάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης ζητούν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αίτημα που αποτελεί στόχος από το περασμένο καλοκαίρι.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών έχει στα χέρια του σενάριο που έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ και είναι σε γνώση του ΕΜΣ, με βάση το οποίο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν επηρεάζεται αν μετά το 2018 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί από το 3,5% του ΑΕΠ, στο 2,5% του ΑΕΠ.

Βεβαίως το σενάριο αυτό έχει δύο σταθερές: Δεν θα επιβαρυνθεί σε τίποτα το ήδη υφιστάμενο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους που έχει εκπονήσει ο ΕΜΣ αλλά και η Ελλάδα δεν θα αναλάβει υποχρέωση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τα χρόνια μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Η κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας 
Το σενάριο αυτό καταστρέφεται όταν περνά στη διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ όπου εκεί παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι ισορροπιών.

Το Ταμείο έχει κριτικάρει και επίσημα και ανεπίσημα τα μέτρα του προγράμματος της Ελλάδας που έχουν συμφωνηθεί μόνο με τους ευρωπαίους δανειστές καθώς το ΔΝΤ είναι αυτή την στιγμή μόνο ο τεχνικός σύμβουλος στην διαπραγμάτευση.

Μάλιστα πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Κρις Ράις έχει δηλώσει ότι το ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα με πρωτογενές πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι για οποιοδήποτε πιο υψηλό στόχο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα σε μέτρα.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους να επιθυμούν να υποχωρήσουν από τον αρχικό τους σχεδιασμό για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια από το 2018 έως και το 2028 αλλά να μην θέλουν να μειώσουν τον μεσοπρόθεσμο στόχο πριν από το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων που θα εφαρμόσει με 3,6 δισ. ευρώ νέα μέτρα κάτι που θα ήταν καταστροφικό για μια οικονομία που παλεύει να ανακάμψει από μια πολυετή ύφεση.

Ακόμη όμως και αν ο συμβιβασμός κλείσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ τότε και πάλι η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων με περικοπές ή νέους φόρους με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι κανείς δεν θυμάται πια τον επώδυνο δημοσιονομικό κόφτη που υποχρεώθηκε να υιοθετήσει η Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο με την πίεση τη Γερμανίας και της Ολλανδία.

Τότε ήθελαν με ένα -μάλλον- πρόχειρο τρόπο να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και να εντάξουν το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...