Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Γράφεται το νέο πολυνομοσχέδιο με νέα μέτρα σοκ – Σενάριο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς τα εργασιακά και με μικρότερη δόση


 

30/11/2016 - 00:26
Γράφεται το νέο πολυνομοσχέδιο με νέα μέτρα σοκ – Σενάριο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς τα εργασιακά και με μικρότερη δόση
Πρόκειται για ένα σενάριο που έχουν εξετάσει Ελλάδα - δανειστές αλλά πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν τα εργασιακά...
Περικοπές έως και 40% σε ΕΚΑΣ, μειώσεις σε επίδομα θέρμανσης και σε άλλα κοινωνικά επιδόματα,  προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση που ενέκρινε το EuroWorkingGroup (EWG) της περασμένης Δευτέρας 28/11 και σκοπίμως η κυβέρνηση έστρεφε τους προβολείς στις διαφορές που υπάρχουν πάνω στα εργασιακά.
Εφόσον η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στις ομαδικές απολύσεις και το νέο απεργιακό νόμο παραμείνει ως έχει τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει το σενάριο που θέλει αυτό το κομμάτι να βγει τώρα από την ατζέντα της β΄αξιολόγησης ώστε να προχωρήσουν τα υπόλοιπα. 
Αυτό σημαίνει ότι και η δόση την οποία θα πάρει η Αθήνα θα είναι πολύ μικρότερη από 6,1 δισ. ευρώ που αναλογούσε στο αρχικό «πακέτο» προαπιατουμένων.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα το οποίο έχει ξεκινήσει να γράφει η ελληνική πλευρά προβλέπει:

-        Περικοπή του ΕΚΑΣ ως 40% από την 1.1.2017. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που θα εφαρμόζει την πρόβλεψη για τη μείωση της δαπάνης κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017. Το ΕΚΑΣ εξαφανίζεται από τις συντάξεις το 2018.

-        Κατάργηση ή περικοπή έως 50% του επιδόματος θέρμανσης στον Προϋπολογισμό του 2018.  Φέτος θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ, έναντι 210 εκατ. το 2014.

-        Κατάργηση ή περιορισμός της φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες. Μέχρι και για το 2016 ισχύει έκπτωση φόρου με συντελεστή 10% επί της δαπάνης για όσoυς δηλώνουν ιατρικά έξοδα που ξεπερνούν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους (πχ 500 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο).

-        Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου που γίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους κάτι που συνεπάγεται με περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.

-        Κατάργηση στο ειδικό φορολογικό καθεστώς των ναυτικών. 
Ο φόρος που ισχύει σήμερα είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού επί του συνόλου των αποδοχών τους.
Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 

-        Κατάργηση επιδομάτων τέκνων, όπως το επίδομα απροστάτευτων παιδιών (για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο, σε ανακοίνωσή του στις 26 Ιουνίου, έλεγε πως «κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών δεν καταργείται»). Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως και 800.000 τρίτεκνοι που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω. 

-        Μείωση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ​

- Επιβολή φόρου από τον Ιανουάριο του 2017 στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας Αirbnb.

- Κατάρτιση νέου «ποινολογίου» από το υπουργείο Οικονομικών που θα λαμβάνει  υπόψη τη συμπεριφορά του φορολογούμενου .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ