Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη 
 
Χαμένη στη… μετάφραση των μηνυμάτων του Μοσχοβισί βρίσκεται η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
Και αυτό γιατί ο Γάλλος Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων από τη μία τάχθηκε υπέρ του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου" σε σχέση με τις  συλλογικές διαπραγματεύσεις  και από την άλλη δεν θέλει να βγάλει το ΔΝΤ (το οποίο αντιστρατεύεται την εφαρμογή του "κεκτημένου" αυτού, αν μη τι άλλο, στην Ελλάδα) εκτός διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος σε ό,τι αφορά το νέο Εργασιακό.
Ως ενδεχόμενο "συμβιβασμού" των δύο "άκρων", δηλαδή του ΔΝΤ που θέλει διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (σ.σ. καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος, υπερίσχυση επιχειρησιακών έναντι κλαδικών συμβάσεων) από τη μια μεριά και της κυβέρνησης που θέλει κατάργηση του από την άλλη, παραμένει η θέσπιση των όποιων αλλαγών το Σεπτέμβριο του 2017 αντί για τον ερχόμενο μήνα.
 
Στις Βρυξέλλες η Αχτσιόγλου σήμερα και αύριο 
 
Το διφορούμενο μήνυμα που άφησε ο Μοσχοβισί στην κυβέρνηση πριν φύγει χθες από την Αθήνα, ίσως έχει την ευκαιρία να αποκρυπτογραφήσει η Ε. Αχτσιόγλου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών της που ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει κάποια συνάντηση με στελέχη της Κομισιόν παρά μόνο με Γερμανούς, κυρίως, Ευρωβουλευτές.
Και όλα αυτά τρεις μέρες μόνο πριν τη λήξη του τελεσιγράφου Μοσχοβισί για τεχνική συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Συγκεκριμένα, η Ε. Αχτσιόγλου θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα αντιπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων, Ska Keller, και ευρωβουλευτές των Πρασίνων.
Αύριο, Πέμπτη,  η κα. Αχτσιόγλου θα έχει συναντήσεις  με την επίσης Γερμανίδα πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE- NGL), Gabi Zimmer, ευρωβουλευτές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   
Αυτές οι συναντήσεις της Ε. Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να έχουν παρά συμβολικό χαρακτήρα (δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν παίζει γενικότερα κάποιο αποφασιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς) είναι προγραμματισμένες πριν το τελεσίγραφο που έδωσε ο Μοσχοβισί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου (ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 5/12).
Γα αυτό, η παρουσία της Ε. Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, δηλαδή στην έδρα της Κομισιόν- θα μπορούσε δυνητικά να προωθήσει συνολικά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το νέο Εργασιακό, τη στιγμή που αυτή φαίνεται να έχει κολλήσει ιδίως στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Και με το "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο" και με το ΔΝΤ ο Μοσχοβισί
 
Ο  κ. Μοσχοβισί ετάχθη προχθές δημοσίως υπέρ του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου".
Ωστόσο, χθες εξερχόμενος από τη συνάντηση του με την Ε. Αχτσιόγλου, δήλωσε πως δεν είναι από αυτούς που διαχωρίζουν τους θεσμούς (σ.σ. δηλαδή το ΔΝΤ από την Κομισιόν) και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην κάνει και αυτή το ίδιο. Με άλλα λόγια, από τη μία ο κ. Μοσχοβισί φαίνεται να συμμερίζεται δειλά (χωρίς να τις αποδέχεται) τις θέσεις της ελληνικής πλευράς περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από την άλλη αρνείται να διαφοροποιηθεί ρητά από τις θέσεις του ΔΝΤ που τάσσονται ενάντια σε οποιαδήποτε επαναφορά διατάξεων που καταργήθηκαν την περίοδο 2010-2013.