Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

«Ψίχουλα» η πρόταση του ESM για το χρέος

 

Του Κώστα Μήλα* 
Η εφημερίδα Wall Street Journal έχει μία αποκλειστική είδηση σύμφωνα με την οποία το European Stability Mechanism (ESM) επεξεργάζεται πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και «πάγωμα» επιτοκίων τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν σωρευτικά το ελληνικό χρέος κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το... 2060.
Μπορούν αυτές οι προτάσεις (εάν τις αποδεχθεί βέβαια ο Wolfgang Schäuble) να αλλάξουν την «ψυχολογία» των επενδυτών;
Κατ’ αρχήν, σημειώνω το αυτονόητο: κάθε προσπάθεια μείωσης του χρέους αποτελεί καλή είδηση ειδικά μάλιστα εάν ληφθεί υπόψιν ότι η λήξη χρέους το 2017 υπερβαίνει τα 22 δις Ευρώ (!) ενώ το 2019 κινείται γύρω στα 12 δις Ευρώ. Και έπεται δυστυχώς συνέχεια (βλέπε Γράφημα):

Πηγή γραφήματος: Wall Street Journal
Επιπλέον, η WSJ αναφέρει ότι ο ESM προτείνει επιμήκυνση «κάποιων» (δεν γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, ποια ακριβώς!) δανείων από τα 28,3 έτη στα 32,5 έτη. Αυτό συμβαίνει μάλλον με το σκεπτικό εξομοίωσης του καλούμενου average maturity αυτών των δανείων με αυτά που έχει στην κατοχή του ο ίδιος ο ESM και τα οποία έχουν average maturity 32,3 έτη!
Ελπίζω να μην έχω παρανοήσει το όλο θέμα (για το οποίο άλλωστε δεν έχουμε αυτή την στιγμή επαρκείς πληροφορίες!) αλλά αναρωτιέμαι το ακόλουθο: Γιατί άραγε δεν προτείνει ο ESMεπιμήκυνση και του δικού του average maturity από τα 32,3 έτη σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου; (Επαναλαμβάνω όμως, για να μην εκτεθώ ανεπανόρθωτα, ότι το ερώτημα μου είναι αυθόρμητο χωρίς να γνωρίζω τις ακριβείς λεπτομέρειες του εγγράφου που «είδε» η WSJ).
Και κάτι τελευταίο: Μπορεί η σωρρευτική μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ να οδηγήσει σε μεγάλη εισροή διεθνών επενδυτών; Κατά την γνώμη μου πολύ δύσκολα θα δούμε μεγάλη «αναγέννηση» επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και τούτο διότι εν εξελίξει έρευνα του γράφοντως (με τον διδακτορικό φοιτητή στο Liverpool Περικλή Μπουμπάρη και τον καθηγητή, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεόδωρο Παναγιωτίδη), δείχνει ότι μία μείωση της προαναφερθείσας τάξης στο χρέος έχει την δυνατότητα να αυξήσει την πιστοληπτική μας ικανότητα το πολύ κατά...μία βαθμίδα. Κάτι το οποίο, δεν είναι ικανό να μας βγάλει από τον... ομολογιακό σκουπιδότοπο (junk status) που θα έδινε θετικό έναυσμα στους επενδυτές για μαζικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Με απλά λόγια: αναγέννηση επενδύσεων και (κατά συνέπεια) επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη προϋποθέτουν περισσότερο γενναιόδωρα μέτρα από αυτά που προτείνει ο ESM!
*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...