Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας έχει πει σε όλα ΝΑΙ και σε νέα μέτρα για να μείνει το ΔΝΤ - Παίρνει χρέος, QE, εκτός σχεδίων οι εκλογές το 2017

 

01/12/2016 - 00:18
Ο Τσίπρας έχει πει σε όλα ΝΑΙ και σε νέα μέτρα για να μείνει το ΔΝΤ - Παίρνει χρέος, QE, εκτός σχεδίων οι εκλογές το 2017
Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας ποντάρουν στο θετικό σενάριο και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Υπό την πίεση της Γερμανίας αλλά και υπό την ακόμη μεγαλύτερη πίεση του ΔΝΤ η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας ο πρωθυπουργός έχουν πει σε όλα ΝΑΙ και στις ομαδικές απολύσεις το 5% να γίνει 10% και να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ. 
Στις 19 ή 23 Δεκεμβρίου του 2016 στο έκτακτο Eurogroup θα επέλθει η οριστική συμφωνία και με το ΔΝΤ πέραν της αξιολόγησης. 
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει για να αποδεχθεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 η Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα. 
Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις επικοινωνιακές κορώνες έχει δεχθεί τα νέα μέτρα οπότε και η αξιολόγηση θα κλείσει και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό που δεν είναι οριστικό είναι εάν το ΔΝΤ θα κλειδώσει στις 19 ή 23 Δεκεμβρίου ή στις 20 Ιανουαρίου του 2017. 
Υπό αυτό το πρίσμα ο ESM θα παρουσιάσει και επίσημα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα μειώσουν 21,8% τα 328 δισεκ.  – είναι το σημερινό ελληνικό δημόσιο χρέος – ως σχέση χρέους προς ΑΕΠ. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε παρούσες αξίες θα μειωθεί το συνολικό χρέος από 328 δισεκ. στα 280-275 δισεκ. ευρώ έως το 2060 ή στο 155% του ΑΕΠ ή μείωση σε απόλυτα νούμερα 48-50 δισεκ. ευρώ. 
Άρα η αξιολόγηση θα κλείσει, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 6 δισεκ. ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία….
Έχοντας αποδειχθεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για μετά το 2018 όλες οι πλευρές με νέα μέτρα και εφαρμόζοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα το μειώσουν έως 48-50 δισεκ. υπάρχει ο κίνδυνος….στο τέλος δηλαδή το 2018 να παγώσουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν τα πάντα – ούτως ή άλλως έχουν υιοθετήσει όλο το μνημόνιο οι ομαδικές απολύσεις θα τους αποθαρρύνουν; - ποντάροντας 
1)Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους μέσα στο α΄ δίμηνο του 2017 για να ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ 4μηνο. 
2)Η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά δεν είναι σαφές εάν είναι στις 19 Ιανουαρίου του 2017 ή 9 Μαρτίου του 2017. 
3)Οι ξένοι οίκοι Moody’s Standard and Poor’s, Fitch θα αναβαθμίσουν κατά 2 κλίμακες την Ελλάδα και θα μειώσουν αισθητά την διαφορά από την Πορτογαλία. 
4)Θα βγει η Ελλάδα στις αγορές τον Μάιο – Ιούνιο του 2017. 

Αυτό το window opportunity αυτό το παράθυρο ευκαιριών θα ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων π.χ. την 10ετία στο 4,8% με 5% και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 730-750 μονάδες.
Το ΑΕΠ ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2017 θα αναπτυχθεί πάνω από 1,8% με προοπτική πάνω από 2% το 2017 χωρίς κόφτη δαπανών. 

Οι μετοχές των τραπεζών θα κινηθούν υψηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. 
Σε όλα αυτά βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να αξιολογηθεί η επίδραση της Ιταλίας στις αγορές. 

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας ποντάρουν στο θετικό σενάριο και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές τις οποίες θα έχαναν μετά βεβαιότητας. 
Για το 2017 αποκλείονται οι εκλογές ίσως από τα μέσα του 2018 να επαναξιολογηθεί το ζήτημα των εκλογών.
Με επικοινωνιακούς και προπαγανδιστικούς όρους η αριστερή κυβέρνηση της υπερφορολόγησης θα έχει την ευκαιρία της. 
Αυτή η ευκαιρία θα είναι μεταξύ Ιανουαρίου του 2017 και Καλοκαιριού του 2017.....
Μπορεί η πλειοψηφία της κοινωνίας - και δικαιολογημένα - να είναι αντίθετη με την κυβέρνηση αλλά η πραγματικότητα είναι ότι προσεχώς ο Τσίπρας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας... 
Έτσι εξηγείται γιατί ο Τσίπρας πήγε στην Αβάνα της Κούβας και κάνει αυτές τις δηλώσεις περί φανταστικών επαναστάσεων και άλλων τέτοιων ανοησιών. 

www.bankingnew.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ